- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Lintujen pesintä käynnissä - nämä asiat on hyvä tietää pesimärauhasta
Rauhoitettujen lintujen häiritseminen on kiellettyä ympäri vuoden, mutta myös rauhoittamattomat linnut on rauhoitettu pesimäaikaan. Tällöin pesien ja munien siirtäminen tai hävittäminen sekä pesivien lintujen ja poikasten hätyyttäminen on kielletty. Osa lintulajeista käyttää rakentamaansa pesää uudelleen, ja tällöin pesän hävittäminen on kielletty myös lisääntymisajan ulkopuolella. Epäselvässä tilanteessa asia kannattaa tarkistaa ELY-keskuksesta.
Aktiivinen vaihe pesän rakentamisesta poikasten lähtöön kestää kuitenkin lyhyen aikaa. Jos lintu pesii haastavassa paikassa, pesintää voi ennaltaehkäistä seuraavana vuonna. Tehokkainta on käydä toistuvasti esimerkiksi pihalla tai katolla lintujen valitessa pesäpaikkoja keväällä. Katolle tai laiturille voi myös laittaa pelotteeksi esimerkiksi haukkaleijan tai kumikäärmeen ennen kuin linnut valitsevat pesäpaikkoja. Mikäli pesintä näistä huolimatta alkaa, pelotteet pitää hakea pois.
Jos ennaltaehkäisevät keinot eivät tehoa, pesinnän häirintään voi hakea poikkeuslupaa. Lintuja koskevat poikkeusluvat haetaan keskitetysti Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Pesinnän alettua poikkeusluvan voi saada vain, jos häirinnän syynä on jokin lintudirektiivin mukainen peruste, kuten yleisen turvallisuuden tai kansanterveyden turvaaminen tai viljelmille tai kotieläimille aiheutuva vahinko.
Ajoita remontti- ja kunnostustyöt pesimiskauden ulkopuolelle
Esimerkiksi lokkien kattopesinnät saattavat aiheuttaa päänvaivaa ulkoremonttia suunnittelevalle. Lokit puolustavat poikasiaan kiivaimmin välittömästi poikasten kuoriutumisen jälkeen, ja usein lintujen aiheuttama häiriö on ohi muutamassa viikossa.
Mikäli remontoitavan rakennuksen tiedetään olevan lintujen pesimäpaikka, remontointityöt kannattaa tehdä joko ennen pesimäkauden alkamista tai sen jälkeen. Myös rantojen kunnostus on hyvä aloittaa lintujen pesimäkauden päätyttyä, ja tiedossa olevat lintujen pesäpaikat on syytä jättää kokonaan hoitotoimien ulkopuolelle.
Paras ajankohta umpeenkasvaneen venepaikan tai uimarannan ruoppaukseen sekä rantapensaikon ja -puuston raivaukseen on loppusyksy tai kevättalvi. Vesikasvillisuuden niitto kannattaa puolestaan tehdä elokuussa, jolloin kasvillisuuden niitolla ja keruulla saadaan poistettua mahdollisimman paljon ravinteita vesistöstä. Jos niitettävällä tai ruopattavalla alueella on muita huomioitavia luontoarvoja, kuten viitasammakoita, ELY-keskus ohjaa tarvittaessa kunnostustöiden ajoituksessa ja toteuttamisessa.
Lue lisää
Luvat lajien rauhoitussäännöksistä poikkeamiseen (ymparisto.fi)
- Julkaisupäivä
- 26.5.2023