- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on alkanut
EU:n maaseuturahoituksen 2023–2027 yritys- ja hanketukien haut on alkaneet. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Loput hanketukimuodoista tulevat hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden ja pienhankkeiden haut.
Yritys- ja hanketuissa on jatkuva haku, mutta Pirkanmaan ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät valitsevat rahoitettavat kohteet valintajaksoittain. Valintamenettelyjen aikataulut vaihtelevat, joten omaa hakemusta koskevat aikataulut tulee tarkistaa ELY-keskuksesta tai oman alueen Leader-ryhmästä. Pirkanmaan alueella toimivia Leader-ryhmiä ovat Joutsenten reitti, Kantri, Pirkan Helmi, PoKo, Pohjois-Satakunta ja Vesuri-ryhmä.
Tukea voi hakea vain sähköisesti Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn 2023 aikana.
Maaseudun yritystuilla mahdollistetaan kehittämistä ja kokeiluja
Kaudella 2023–2027 maaseudun yritystukea voivat hakea mikro- ja pienyritykset, keskisuuret yritykset, monialaiset maatilat tai pääsääntöisesti vähintään 18-vuotiaat henkilöt. Yritys voi olla uusi tai toimiva.
Tukitoimenpiteet ja tukien kokoluokat vaihtelevat riippuen haettavasta tuesta, yrityksen koosta, hankkeen sisällöstä ja tukialueesta. Maaseudun yritystukia voi hakea, mikäli yritystoiminta kohdistuu maaseutualueelle. Tuettavalta toiminnalta ei pääsääntöisesti vaadita maatilakytköstä. Tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin.
Maaseudun yritystukimääritelmässä 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Pirkanmaan hyväksytty maaseutualue kattaa lähes koko maakunnan alueen, pois lukien Tampereen kaupunkiseudun sisempi kaupunkialue. Voit tarkistaa, sijaitseeko yritys tai kohdistuuko toiminta tukialueelle ELY-keskuksen kartalta.
Pirkanmaan tukikelpoinen maaseutualue 2023–2027 (ely.maps.arcgis.com)
Yrityksille tuttuja ja uusia tukimuotoja
Maaseudun yritystukia voi edellisen kauden tapaan hakea yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukea voi edelleen hakea ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä, mutta molemmilla tahoilla on uudella kaudella käytössään osittain oma tukivalikoimansa. Leader-ryhmien rahoitus painottuu erityisesti aloittaviin yrityksiin ja alle viisi henkilötyövuotta työllistäviin yrityksiin.
ELY-keskuksen kautta voi hakea yrityksen investointitukea aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Investointitukea voi hakea esimerkiksi uusiin ja käytettyihin koneisiin ja laitteisiin, rakentamiseen sekä aineettomiin investointeihin, kuten patentteihin ja lisensseihin. Investoinnin taloudellisia ja teknisiä edellytyksiä selvittävä investoinnin toteutettavuustutkimus on haettavissa tällä kaudella vain ELY-keskuksesta.
ELY-keskuksesta haettavina uusina tukimuotoina ovat kehittämisavustus, jolla tuetaan asiantuntijapalveluiden hankkimista yrityksen eri kehittämisvaiheissa sekä maatiloille suunnattu maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistystuki. ELY-keskuksen yritystukia voi hakea monelle toimialalle ja esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantoon ja jakeluun sekä maataloustuotteiden jalostukseen ja elintarvikevalmistukseen liittyen.
Leader-ryhmistä voi hakea yrityksen investointitukea aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Uusi investointituen muoto on Leader-tuki energiainvestointeihin, jolla tuetaan esimerkiksi yrityksen energiamuodon vaihtamista uusiutuvaan energiaan (vain harvaan asutuille ja ydinmaaseutu). Leader-ryhmien tukivalikoimassa on myös monipuolisesti käynnistys- ja kehittämistukia, joita voi hakea yritystoiminnan kokeiluun, käynnistykseen, suunnitteluun, kehitykseen tai omistajanvaihdokseen.
Leader-tukia suunnataan uusille toimiville yrityksille sekä koko- että osa-aikaiseen yritystoimintaan. Uutena tukimuotona Leader-ryhmillä on myös maatalouden kokeilutuki, jota voidaan myöntää uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaukseen.
Hanketuissa painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia
Hanketuilla voidaan rahoittaa edellisen ohjelmakauden tapaan koulutus-, tiedonvälitys- ja yhteistyöhankkeita, kylien ja elinkeinojen kehittämistä, yleishyödyllisiä investointeja ja laajakaistarakentamista. Myös alueiden väliset ja kansainväliset hankkeet sekä yritysryhmähankkeet ovat edelleen mahdollisia. Tukea on mahdollista saada myös koulutus-, tiedonvälitys ja yhteistyöhankkeisiin. Myöhemmin alkusyksyllä avautuvat haut laajakaistainvestointeihin, pienhankkeisiin, EIP-hankkeisiin sekä alueiden välisiin ryhmähankkeisiin.
Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoitus kohdennetaan uudella kaudella 2023–2027 pääsääntöisesti alueellisesti vaikuttavien ja maakunnan laajuisesti toimivien hankkeiden rahoitukseen ja laajakaistainvestointeihin. Uusina toimenpiteinä hanketuissa ovat älykkäät kylät, viljelijäryhmien hankkeet ja alueelliset innovaatioryhmät (EIP). Älykkäät kylät ovat maaseutuyhteisöjä, jotka kehittävät yhteistyöhankkeissa älykkäitä ratkaisuja paikallisiin haasteisiin.
Aiemmin käytössä olleen yritysryhmähankkeen rinnalle tulee uutena tukimuotona viljelijäryhmähanke. Yritysryhmä- ja viljelijäryhmähankkeet ovat yhteistyöhankkeita, joissa ryhmä yrittäjiä tai viljelijöitä kehittävät toimintaansa sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että yritys- tai maatilakohtaisesti. Näiden lisäksi uutena välineenä tukivalikoimaan tulee myös valmisteluraha tiettyjen enemmän valmistelua vaativien hankkeiden valmisteluun.
Leader-rahoitusta kohdennetaan paikalliseen kehittämiseen. Leader-ryhmät voivat rahoittaa yleishyödyllisten investointien sekä koulutus-, tiedonvälitys- ja yhteistyöhankkeiden lisäksi myös pienhankkeita. Pienhanke on kehittämisessä ja investoinneissa uusi, hallinnollisesti kevyempi tukimuoto.
Pirkanmaan maaseudun keskeiset kehittämistarpeet kohdistuvat alkutuotannon kestävyyden ja kannattavuuden parantamiseen, yrittäjien osaamistason nostamiseen ja maakunnallisen ruokajärjestelmän kestävään kehittämiseen. Lisäksi maaseudun yrittäjyyttä tulee edistää palvelutuotannon kehittämiseksi ja työllisyyden edistämiseksi. Maaseudun vetovoimaisuutta kohennetaan digitaalisten ja ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen varaan. Pirkanmaalla tuetaan nuorten yrittäjyyttä, vaikuttamismahdollisuuksia ja sukupolvenvaihdoksia. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, bio- ja kiertotalouden edistäminen ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja.
Hyrrä uudistuu – asiointi täysin sähköistä
Hanke- ja yritystukia haetaan ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmistä uudistuneen Hyrrä-asiointipalvelun kautta. Jatkossa hakemuksen voi tehdä vain sähköisesti.
Hyrrä-järjestelmä (hyrra.ruokavirasto.fi)
Hakemukset käsitellään valintajaksoittain
Yritys- ja hanketukia on mahdollista hakea jatkuvasti ja hakemukset otetaan ELY-keskuksessa käsittelyyn valintajaksojen päättymisen jälkeen. Tuen myöntäminen on harkinnanvaraista. Valintajakson aikana saapuneet hakemukset osallistuvat ELY-keskuksen valintamenettelyyn ja kilpailevat keskenään sisällön, laadun ja vaikuttavuuden suhteen.
Hankkeen toteuttamisen saa aloittaa omalla riskillä, kun hakemus on tullut Hyrrä-asiointipalvelussa vireille. Jos tuettava toimenpide edellyttää viranomaislupaa, tuen myöntämisen edellytys on luvan esittäminen.
Valintajaksot Pirkanmaan ELY-keskuksessa 2023
Hanketuet
- 21.6. - 15.9.2023
- 21.6.–18.9.2023 Huom! Valintajaksoa on jatkettu ma 18.9. saakka Hyrrä-asiointipalvelun huoltokatkon vuoksi.
- 16.9. - 31.10.2023
- 1.11.2023 - 31.1.2024
Yritystuet
- 21.6.–15.8.2023
- 16.8.–15.10.2023
- 16.10.-15.1.2024 (korjattu aiemmasta 16.1.2024)
Myös Leader-tuilla on jatkuva haku. Katso hakujaksot ja tarkemmat ohjeet hakemiseen kunkin Leader-ryhmän kotisivuilta. Ryhmien tiedot löydät tiedotteen lopusta.
Pirkanmaan ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät neuvovat tukien hakemisessa ja Hyrrä-järjestelmän käytössä. Ennen tukihakemuksen jättämistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. Ennen hakemuksen laatimista tuenhakijoita kehotetaan tutustumaan Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma 2023−2027.
Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma 2023–2027 (doria.fi)
Lisätietoja Pirkanmaan ELY-keskuksesta:
Yritystuet
Maaseudun kehittämisen asiantuntija (Leader-yritystuet)
Hanna Manninen, puh. 0295 036 160
(tavoitettavissa 28.6 asti ja 31.7 alkaen)
Maaseudun kehittämisen asiantuntija (Leader-yritystuet)
Suvi Mattila, puh. 0295 036 024
(tavoitettavissa 30.6 asti ja 7.8 alkaen)
Yritysasiantuntija (suorat yritystuet)
Petri Tallila, puh. 0295 036 105
(tavoitettavissa 5.7 asti ja 3.8 alkaen)
Yritysasiantuntija (suorat yritystuet)
Saija Selin, puh. 0295 036 073
(tavoitettavissa 7.7 asti ja 7.8 alkaen)
Hanketuet
Maaseudun kehittämisen asiantuntija (Leader-hanketuet)
Julijana Ivanova, puh. 0295 036 052
(tavoitettavissa 4.8 asti)
Maaseudun kehittämisen asiantuntija (hanketuet, yritysryhmähankkeet)
Mervi Lehtonen, puh. 0295 036 064
(tavoitettavissa 14.8 alkaen)
Maaseudun kehittämisen asiantuntija (laajakaistat)
Reija Neva, puh. 0295 036 175
(tavoitettavissa 30.6 asti ja 7.8 alkaen)
Maaseudun kehittämisen asiantuntija, kehittämisvastaava (maaseuturahoitus, Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelma)
Anne Värilä, puh. 0295 036 048
(tavoitettavissa 28.6 asti ja 2.8 alkaen)
Sähköpostiosoitteet [email protected]
Lisätietoja Pirkanmaan alueella toimivista Leader-ryhmistä:
Leader Joutsenten reitti (joutsentenreitti.fi)
Toiminta-alue: Huittinen, Hämeenkyrö, Punkalaidun ja Sastamala
Toiminta-alue: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi
Leader Pirkan Helmi (pirkanhelmi.fi)
Toiminta-alue: Akaa, Pälkäne, Urjala ja Valkeakoski
Toiminta-alue: Juupajoki, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat
Leader Pohjois-Satakunta (aktiivinen.fi)
Toiminta-alue: Ikaalinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Merikarvia, Parkano, Pomarkku ja Siikainen
Leader Vesuri-ryhmä (keski-suomenmaaseutu.fi)
Toiminta-alue: Multia, Keuruu, Petäjävesi, Jämsä ja Kuhmoinen
- Julkaisupäivä
- 21.6.2023