- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Pelastetaan järvilohi -kampanja nostaa esiin järvilohen hätätilan
Saimaalla ja Pielisellä elävä äärimmäisen uhanalainen järvilohi on todellisessa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Viimeisimmän viiden vuosikymmenen aikana järvilohikanta on ollut täysin riippuvainen viljelystä ja istutuksista. Maa- ja metsätalousministeriö avasi Pelastetaan järvilohi -kampanjan ja kokosi yhteen keskeiset vaikuttajatahot yhteiseen tilaisuuteen etsimään tilanteeseen ratkaisuja.
Järvilohi on viime vuosikymmeninä kohdannut monia haasteita. Vesirakentaminen on tukkinut vaellusreittejä, järvilohta on kantaan nähden kalastettu liikaa ja viljelylaitosten vesihomeongelma on tuhonnut massiivisia määriä emokaloja ja istukkaita. Vesihomeongelma on erittäin suuri haaste, sillä kanta on jo viiden vuosikymmenen ajan ollut voimassa istutusten voimin. Järvilohi olisi jo kuollut sukupuuttoon ilman istutuksia.
Järvilohen pelastaminen vaatii vuosikymmenten pitkäjänteisen työn. Nyt alkavan Pelastetaan järvilohi -kampanjan sekä 14.3. järjestetyn tilaisuuden tavoitteena on saada järvilohen heikkoa tilaa näkyvämmäksi sekä keskeisiä toimijoita keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja tilanteeseen.
Järvilohen pelastamiseksi on tehtävä monia toimia, jotka vaativat pitkäjänteisyyttä. Järvilohen lisääntymisalueita tulee kunnostaa ja rakentaa lisää ja kaloille tarvitaan nousu- ja laskureittejä. Kalanviljelyn vesihomeongelma tulee saattaa kuntoon, mikä edellyttää tutkimusta ja pilottihankkeita. Myös kalastukseen on kiinnitettävä huomiota: järvilohta ei ollenkaan tulisi pyytää Saimaalla ja Pielisellä.
Lue lisää:
- Julkaisupäivä
- 15.3.2023