Alueellista tietoa

Uutiset 2022

TE-palvelut 2024 –uudistus puhututti ELY-keskusten valtakunnallisilla hankintaosaajien kehittämispäivillä Mikkelissä (Etelä-Savo)

Kunnat järjestävät työvoima- ja yrityspalvelut vuoden 2025 alusta alkaen. Uudistus on iso ja sen valmistelu on jo hyvässä vauhdissa valtakunnallisesti sekä alueellisesti. Paljon on vielä avoimia kysymyksiä, mutta varmaa on se, että uudistuksen onnistumisessa eri toimijoiden välinen yhteistyö on hyvin tärkeää. Uudistuksesta keskusteltiin myös ELY-keskusten valtakunnallisilla TE-palveluiden hankintaosaajien kehittämispäivillä Mikkelissä 10.-11.5.2023.

TE-palvelut 2024-uudistus on suuri julkisten palveluiden muutos, jossa julkiset työvoimapalvelut siirretään kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Tämän myötä nykyiset TE-toimistot lakkautetaan. Eduskunta hyväksyi uudistuksen lainsäädännön maaliskuun alussa. Hyväksymisen jälkeen uudistuksen valmisteltu ja toimeenpanon suunnittelu lähti toden teolla käyntiin.  

Asiakkaan etu on TE2024-uudistuksen ytimessä. Uudistuksen tavoitteena on tuoda työ- ja elinkeinopalvelut lähemmäksi asiakkaita sekä luoda palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työttömien nopeaa työllistymistä.

 

TE-palvelut 2024 -uudistuksen valmistelu on käynnissä

TE2024-uudistuksen valmistelun alkuvaihe on painottunut valtakunnalliselle tasolle työ- ja elinkeinoministeriön luotsaamana. Tänä keväänä valtakunnallinen TE24-koordinaatioryhmä ja sen alaryhmät ovat aloittaneet työnsä. Mitä pidemmälle valmistelussa mennään ja isot päälinjat alkavat selkeytyä, vastuu muutoksen eteenpäin viemisestä siirtyy yhä vahvemmin alueelliselle tasolle ja kuntiin. Kuntien ratkottavaksi tulevat muun muassa TE-palvelujen konkreettinen järjestäminen alueella ja siihen liittyvien sopimusten tekeminen. ELY-keskukset ja TE-toimistot tukevat alueilla kuntien ja tulevien työllisyysalueiden valmistelua.  

Myös valtakunnan tasolta tulevaa tukea uudistuksen toimeenpanoon on saatavilla. Tänä keväänä on julkaistu TE2024-uudistuksen toimeenpano-ohjelman käsikirjan ensimmäinen osa ja käsikirjan toinen, yksityiskohtaisempi ja laajempi osa on valmisteilla (käsikirja löytyy kuntaliiton verkkosivuilta). Käsikirjat ovat kuntaliiton ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä luodut tietopaketit alueille TE2024-uudistyksen valmistelun tueksi.  
 
– Käsikirjoihin on koottu tietoa ja uudistuksen toimeenpanossa huomioitavia seikkoja liittyen esimerkiksi eri toimijoiden rooleihin, työvoimapalveluiden suunnitteluun ja hankintoihin. Tärkeää on, että uudistusta tehdään alueilla kuntien ja työllisyystoimijoiden kesken tiiviissä yhteystyössä ja taataan TE-palvelujen jatkuvuus katkoitta myös uudistuksen siirtymäkauden 2024–2025 yli, kertoo yksikön päällikkö Raisa Erma Uudenmaan ELY-keskuksesta.
 

TE2024 E-Savo -hanke tukee uudistuksen valmistelua maakunnassa

Etelä-Savon alueella TE2024-uudistuksen valmistelu on myös startattu tänä keväänä. Uudistuksen valmistelun tueksi on käynnistetty Mikkelin kaupungin vetämä maakunnallinen TE2024 E-Savo -hanke, jonka ensisijainen tavoite on tuottaa kunnan päättäjille tietoa uudistukseen liittyvän päätöksenteon tueksi. Hankkeessa laaditaan kuntakohtainen kartoitus resursseista, henkilöstöstä ja palveluista.

– Hanke keskittyy TE-palvelusuunnitelman luomiseen. Palveluiden suunnittelun työryhmät starttasivat nyt toukokuussa. Tällä hetkellä mietitään, millaisia työllisyysalueita Etelä-Savon alueelle muodostetaan. Päätös on tehtävä lokakuun loppuun mennessä. Sitten, kun työllisyysalueet on saatu muodostettua, hanke keskittyy TE-palvelujen siirron toteuttamiseen, kertovat Tiina Ikonen ja Seija Lehtonen, jotka koordinoivat TE2024 E-Savo -hanketta.
 

TE-hankintojen tulevaisuutta pohdittiin hankintaosaajien kehittämispäivillä

TE-palvelujen hankintaosaajien kehittämispäiviä vietettiin 10.–11.5. Mikkelissä. Kulttuuritalo Tempo täyttyi hankintaosaajista ympäri Suomen. Ohjelmassa oli puheenvuoroja, ryhmätyöskentelyä sekä keskustelua TE2024-uudistuksesta, ja miten se tulee vaikuttamaan TE-hankintoihin.

– Työvoimakoulutuksilla, valmennuksilla ja muilla hankittavilla palveluilla on tärkeä rooli työntekijöiden työllistymisessä, eikä niiden merkitys tule muuttumaan jatkossakaan. Uudistuksen myötä ELY-keskuksista kuntiin siirtyville hankintaosaajille on kysyntää ja hankintaosaajien asiantuntijuus on hyvin tervetullutta, kertoo kehittämispäivillä puheenvuoron pitänyt kokeilujohtaja Pekka Patama.

Kulttuuri talo Tempo, jonka edessä on vehreä puu ja henkilöitä.
Hankintaosaajien kehittämispäiviä vietettiin Mikkelissä kulttuuritalo Tempossa.

​​​TE-palveluhankinnoissa ei ole kyse vain työllisyyden edistämisestä vaan ennen kaikkea kunkin alueen elinvoiman vahvistamisesta. Hankintapalveluissa tehdään jatkossakin maakunnallista sekä maakuntarajat ylittävää yhteistyötä. Laajemmat hankinta-alueet mahdollistavat vahvemman kilpailutuksen, mikä lisää tehokkuutta ja hyödyttää etenkin pienempiä kuntia.  

– Tärkeää on, ettei kuntien sisään synny siiloja vaan yhteistyöllä etsitään toimivat tavat työllisyyspalveluiden järjestämiseen, Patama jatkaa. 
 

Toiveissa on, että TE-palvelujen hankintoja voitaisiin tehdä yhdessä omien työkavereiden kanssa myös kunnissa

Muiden TE-palveluja hoitavien henkilöiden tapaan myös ELY-keskusten työvoimapalveluiden hankintatehtäviä hoitavat asiantuntijat siirtyvät vuoden 2025 alusta töihin kuntiin tai kuntayhtymiin. Mitä tunnelmia tämä herättää hankintaosaajien porukassa?  

Osalla kehittämispäiville osallistuneilla hankintaosaajilla tunnelmat olivat vielä epävarmat, sillä avoimia kysymyksiä TE2024-uudistukseen ja kuntien työllisyysalueilla työskentelemiseen liittyen on vielä tässä vaiheessa paljon.  

– Mietityttää se, miten nykyiset työkaverit tulevat sijoittumaan kuntiin ja pääseekö heidän kanssaan työskentelemään jatkossakin. Vertaistuki ja keskustelu tuttujen työkavereiden kanssa ovat tärkeitä asioita, ja niitä kaipaa muutoksessa ja sen jälkeenkin, eräs hankintaosaaja summaa.

Etelä-Savon ELY-keskuksen hankintatiimi välittää Suomen kuntiin hankintaosaajien yhteiset terveiset:

– Toivomme, että kunnissa ymmärretään jatkossa hyödyntää hankintaosaajien laaja asiantuntijuus työllisyys- ja yrityspalveluista maakunnan elinvoiman vahvistamisessa. Hankinta-asiantuntijat ovat ennen kaikkea substanssiasiantuntijoita. Nykyinen työmme sisältää laajasti palveluiden ja koulutusten sisältöjen suunnittelua, kehittämistä, seurantaa ja yhteistyötä palveluntuottajien, yritysten ja muiden kumppaneiden kanssa.

 

Linkit: