Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tuulinen sää hillinnyt sinileväkukintoja

Järvien ja rannikkoalueiden sinilevähavainnot ovat vähentyneet tällä viikolla tuulisen sään seurauksena. Merialueilta ei ole pilvisyyden vuoksi saatu kattavia satelliittihavaintoja sinilevätilanteesta, mutta tuulet ovat merelläkin sekoittaneet sinilevän pintakukintoja syvempiin vesikerroksiin.

Viime päivien tuulinen sää on vähentänyt sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevähavainnot ovat vähentyneet sekä järvillä että Itämerellä, ja sinilevätilanne on ajankohtaan nähden rauhallinen. Sinilevää saattaa kuitenkin esiintyä sekoittuneena veteen.

Valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla on tällä hetkellä havaittu erittäin runsaasti sinilevää vain yhdellä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla Varsinais-Suomessa Naantalin Kirkkojärvellä. Runsaasti sinilevää on havaittu viidellä kohteella eri puolilla Suomea Lappia lukuun ottamatta. Hieman levää esiintyy yhteensä 13 järvihavaintopaikalla koko maassa.

Rannikon havaintopaikoilla ei tällä hetkellä ole havaittu erittäin runsaita sinileväkukintoja. Runsaasti sinilevää on havaittu yhdellä havaintopaikalla ja hieman sinilevää esiintyy 20 rannikkohavaintopaikalla. Rannikon sinilevähavainnot painottuvat etelä- ja lounaisrannikolle sekä Saaristomerelle.

Virallisen sinileväseurannan havaintojen lisäksi kansalaisilta on tullut yhteensä 59 havaintoa, joista 24 koskee sinileväkukintaa.

Kuluneen viikon pilvisyys on estänyt kattavien satelliittihavaintojen saannin merialueiden sinilevätilanteesta. Sinileväesiintymiä on havaittu Suomenlahden eteläosissa ja vesipatsaaseen sekoittuneena Ahvenanmaan eteläpuolella. Viikonloppuna alkanut navakan tuulen jakso on sekoittanut pinnanläheisiä sinileväesiintymiä syvemmälle veteen.

Mikäli tuuli tyyntyy ja lämpötilat pysyvät korkeina, sinilevätilanne voi vielä huonontua. Runsaat sateet voivat tuoda ravinteita sinilevien käyttöön ja huonontaa sinilevätilannetta. Sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa lämpiminä ajanjaksoina elokuun loppuun asti.

Kartta katsausta käsittelevän viikon valtakunnallisen sinileväseurannan havainnoista. Linkki karttaan löytyy alta.

Linkki karttaan:

Kartta valtakunnallisen sinileväseurannan havainnoista viikolla 29

Syke seuraa sinilevien esiintymistä osana ympäristön tilan seurantaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta toteutetaan osana ympäristön tilan seurantaa yhteistyössä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskukset), kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisten sekä Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kesken. Myös Suomen rotarit on aktiivisesti mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa. 

Sinileväseuranta perustuu pintaveteen nousseiden sinileväesiintymien havainnointiin, ja sen tarkoitus on antaa yleiskuva sinilevätilanteesta eri vesistöissä. Seurantaan kuuluu yli 400 vakiohavaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja rannikolla sekä saaristossa. 

Avomerialueiden sinilevätilanteesta saadaan tietoa pääasiassa satelliittihavainnoista, mutta myös Rajavartiolaitokselta, merentutkimusalus Arandalta, Utön ilmakehän- ja merentutkimusaseman automaattisesta kuvantamislaitteesta sekä risteily- ja kauppalaivoilta (MS Finnmaid ja MS Silja Serenade), joihin on asennettu Alg@line-mittauslaitteisto. Avomerialueiden osalta sinilevälauttojen ajelehtimisennusteita laaditaan yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen meripalveluiden kanssa. 

Syke tiedottaa yleisestä valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Valtakunnalliseen sinileväseurantaan liittyvä viikoittainen levätiedotus aloitettiin vuonna 1998. 

Lue lisää

 

Tuulinen sää hillinnyt sinileväkukintoja, Suomen ympäristökeskuksen tiedote, 20.7.2023 (sttinfo.fi)