Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Työvoimapulaan etsittiin rohtoja Kouvolassa (Kaakkois-Suomi)


Kolme naista seisomassa vierekkäin eli Satu Mäkelä, Tuula Haatainen ja Marita Toikka.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Satu Mäkelä, työministeri Tuula Haatainen ja Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka. 

Työministeri Tuula Haatainen kutsui Kaakkois-Suomen oppilaitosten, kuntien ja kaupunkien, yritysten, työntekijäliittojen, järjestöjen ja hallinnon edustajat keskustelemaan Kouvolaan 13.2.2023 yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön edustajien kanssa työvoimapulan syistä ja ratkaisuista. Pohjana keskusteluille oli työministeri Haataisen käynnistämä Työvoimatiekartta-hanke, missä on etsitty ratkaisuja eri alojen työvoimatarpeisiin koko Suomessa. ​​​​

​​​Kaakkois-Suomessa on osaajapulaa erityisesti sote- ja ICT-aloilla

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Kaakkois-Suomessa työvoimapulaa on erityisesti sote- ja ICT-alan osaajista. Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, taas on eniten seuraavissa ammateissa: avustavat keittiötyöntekijät ja kiinteistöhuollon työntekijät. Eniten ylitarjontaa on tulosten mukaan seuraavissa ammateissa: myyjät ja yleissihteerit. Matala ansiotaso ja epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus yhdistää kohtaanto-ongelma-ammatteja.    
 
Kolmetuntinen tilaisuus tarjosi kattauksen eri asiantuntijoiden puheenvuoroja, ja niissä pääsivät ääneen yritysten, kuntien ja koulutusten järjestäjien edustajat. Paneelikeskustelussa pohdittiin, ratkeaako työvoimapula paremmalla kohtaannolla, reserveillä tai työvoiman maahanmuutolla vai jollain muulla. 
 
Kohtaanto-ongelmaan voidaan vastata koulutuksella ja tiiviillä yhteistyöllä yritysten kanssa. Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoi puheenvuorossaan, kuinka Kouvolassa vastataan yritysten työvoimatarpeeseen panostamalla elintarviketekniikan koulutukseen. Toikka toi myös esille, että pelkkä TE-uudistus ei ratkaise työllistämiseen liittyviä haasteita vaan tarvitaan myös kannustavaa sosiaaliturvan uudistamista.    

Veto- ja pitovoimaa tarvitaan, kun kilpaillaan osaavasta työvoimasta  ​​​​​

Työministeri Haataisen mukaan työvoimatiekarttatyön aikana kävi selväksi, että tulevat ikäluokat eivät riitä kaikkiin työtehtäviin, joten työperäistä maahanmuuttoa tullaan tarvitsemaan, ja siihen liittyvää lupaprosessia on sujuvoitettu. Entä miten saamme kansainväliset osaajat ja täällä opiskelevat jäämään Kaakkois-Suomeen? 

– Alueenne ei ole erityisen erottuva, koska samat puhtaat vesistöt, kaunis luonto ja turvalliset kaupungit ovat tarjolla kaikkialla Suomessa, totesi alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän kannusti pohtimaan, mitkä ovat aidosti ne maakuntamme vahvuudet, jotta saamme osaavaa työvoimaa.

Pylkkäsen mukaan on myös erotettava lomautuksista puhuttaessa, että onko kyseessä suhdannevaihtelu vai rakennemuutos. Jos kyse on suhdannevaihteluista johtuvista lomautuksista, on tärkeää saada väki töihin heti, kun ajat paranevat. Jos taas kyse on rakenteellista murroksesta, hän antaisi auringonlaskun alojen hiipua ja kouluttaisi työttömiksi jääneet henkilöt lyhytkestoisten muuntokoulutusten kautta uuteen ammattiin.

– Yksilön ja koko yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että katkokset työelämässä ovat mahdollisimman lyhyitä, Pylkkänen sanoi. Työvoima on Pylkkäsen mukaan tuotantopanos siinä kuin luonnonvarat ja pääomakin. Työvoima on kuitenkin kaikkein tärkein.  

Jari Saarinen puhumassa lavalla pöydän äärellä.Kaakkois-Suomen TE-toimiston johtaja Jari Saarinen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Satu Mäkelä painottivat alueemme geopoliittisen aseman haasteita ja mahdollisuuksia. Satu Mäkelä summasi loppusanoissaan alueen pito- ja vetovoiman tärkeyttä: otetaan kaikkien taidot käyttöön ja mennään etukenossa kohti elinvoimaista Kaakkois-Suomea! 

Ministeri Haatainen puhumassa puhujapöntössä, taustalla diaesitys missä tapahtuman nimi.

– Avoimien työpaikkojen määrä on ennätystasolla. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan rekrytointeja tehneistä työnantajista jopa 50 prosentilla on ollut vaikeuksia löytää tarvitsemaansa työvoimaa ja noin kolmannes ei ole löytänyt kaikkiin työsuhteisiin sopivaa ​​​​​​tekijää, totesi ministeri Haatainen puheessaan. 

Ihmisiä seisomassa lavalla paneelikeskustelussa.


Paneelikeskustelussa etsittiin ratkaisuja työvoimapulaan. Mukana keskustelemassa olivat projektikoordinaattori Jari Lindström, Kuntaliitto; rekrytointiasiantuntija Ulla-Mari Kuusinen, Visma Solutions Oy; HR-asiantuntija Riina Honkanen, Sulzer Pumps Finland Oy; operatiivinen johtaja Mirja Hosionaho, Saranen Consulting Oy; koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, XAMK; opettaja Hanna Paukkonen, Edusampo Oy;  kehittämisasiantuntija Tarja Kähärä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus; johtava asiantuntija/yrityspalvelut Minna Ollikainen, Kaakkois-Suomen TE-toimisto ja alue- ja järjestöasiantuntija Sonja Laitinen, SAK.


​​​​​​Teksti: Minna Niukkanen
Kuvat: Hanna Kailasto ja Tuija Närhi