Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Kehittämisavustuksia jaossa satakuntalaisille pk-yrityksille 1,8 miljoonaa euroa

Yrityksen kehittämisavustuksen (EAKR) vuoden ensimmäinen hakujakso on avautunut Länsi-Suomessa. Hakujakso on avoinna 16.1.–31.3.2023. Satakunnassa on haettavissa rahoitusta yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. Rahoitusta voivat hakea pienet ja keskisuuret yritykset investointeihin ja liiketoimintaa kehittäviin hankkeisiin.

Tällä hakujaksolla Satakunnassa on rahoitusta jaossa seuraavasti:

  • pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseen n. 600 000 euroa,
  • energiatehokkuustoimenpiteiden edistämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen n. 600 000 euroa ja
  • kiertotalouteen siirtymisen edistämiseen n. 600 000 euroa.

Hakujakson aikana sisään tulleet hakemukset pisteytetään ja hankkeet asetetaan pisteytyksen mukaiseen järjestykseen rahoituksista päätettäessä. Rahoitusta myöntää Länsi-Suomen alueella Keski-Suomen ELY-keskus, mutta paikalliset asiantuntijat Satakunnassa käsittelevät hakemuksia.

Rahoitusta haetaan EURA-järjestelmässä Satakunnan hakuilmoituksen kautta. Ilmoituksesta löytyvät kaikki tarkemmat kriteerit tuen myöntämiselle ja lisätietoa rahoituksesta. Hanketta suunnittelevan kannattaa tutustua ensin Länsi-Suomen yritysrahoitusstrategiaan (pdf), joka sisältää myös ohjeita hakijoille. Varmista ehdot aina avoinna olevasta hakuilmoituksesta ja kysy tarvittaessa asiantuntijan neuvoa.

Yrityksen tulee laatia hankesuunnitelma, joka sisältää suunnitellut toimenpiteet aikatauluineen ja kustannuksineen sekä hankkeella tavoiteltavat tulokset. Hankerahoitusta ei voi saada yrityksen ns. perustoiminnan pyörittämiseen, hankkeella tavoitellaan tai kokeillaan jotain uutta.

Paljonko tukea voi saada ja mihin sitä myönnetään

Pienin myönnettävä yrityksen kehittämisavustus investoinneissa ja kehittämistoimenpiteissä Länsi-Suomen alueella on pääsääntöisesti 10 000 euroa. Käytössä erilaisia kustannusmalleja hankkeen luonteen mukaan. Avustuksia haetaan maksuun aina jälkikäteen, kun ostot ja toimenpiteet on saatu tehtyä hankesuunnitelman mukaan.

Investointeihin kehittämisavustusta voidaan myöntää uutena hankittaviin koneisiin ja laitteisiin sekä yrityksen omaan käyttöön tulevien toimitilojen rakentamiskustannuksiin. Satakunnassa investointeihin myönnetään pääsääntöisesti tukea mikro- ja pienyrityksille 20% ja keskisuurille yrityksille 10%.

Kehittämishankkeisiin voidaan Satakunnassa pääasiassa myöntää tukea enintään 50% koko hankkeen kustannuksista. Kehittämishankkeisiin sisältyviä hyväksyttäviä kustannuksia voivat olla palkkakustannukset, ulkopuoliset asiantuntijapalvelut, tuotteiden kehittämiseen liittyvät raaka-aine- ja puolivalmistekustannukset, kansainvälistymistä edistävät näyttelyyn tai messuille osallistumisen kustannukset sekä ulkomaille suuntautuvien matkojen kustannukset.

Avustusta myönnetään hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen, tuottavuuteen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen tai energia- tai materiaalitehokkuuteen.

Neuvontaa hakemiseen

Rahoituksen hakemisessa auttaa ELY-keskusten valtakunnallinen Pk-yritysten rahoitusneuvonta puh. 0295 024 800 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostilla [email protected]. Ota ensisijaisesti yhteyttä rahoitusneuvontaan, kun tarvitset apua hakujärjestelmän kanssa tai haluat tietää lisää sinun yrityksellesi sopivista rahoitusvaihtoehdoista.

Kun sinulla on valmis hankeidea, ota yhteyttä Satakunnan alueen asiantuntijoihimme ja käy ideasi läpi heidän kanssaan ennen hakemuksen jättämistä:

Kari Ruuhela, yritysasiantuntija, puh. 0295 022 077
Ari Nummelin, yritysasiantuntija, puh. 0295 022 071
Arto Lehtovirta, rahoitusasiantuntija, puh. 0295 024 183

sähköpostit ovat muotoa [email protected]

 

Esimerkkejä yrityksen kehittämisavustusta hyödyntäneistä yrityksistä

Porin Puukaluste on kasvanut merkittäväksi julkisten tilojen ja risteilijöiden kalustajaksi selkeällä kehittämisotteella

 

Porilaisten terapeuttien kehittämä seurapeli kerää suosiota mustalla huumorillaan ja ronskeilla kysymyksillään