Helsieni Oy:n sienituotanto lähti kasvuun ravinteiden kierrätyksen rahoituksen avulla

Helsieni kasvattaa sieniä kierrätetyistä materiaaleista valmistetussa kasvualustassa ja on kehittänyt toimintaansa merkittävästi Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman rahoituksen turvin. Yritys kehittää uusia kasvualustareseptejä, joissa hyödynnetään muun muassa hamppupäistärettä ja järviruokoa. Yrityksen tavoitteena on myös lisätä kasvatustilaa ja laajentaa reseptiensä käyttöä.

Helsieni Oy:n perustaja Stéphane Poirié pitelee osterivinokaskasvustoa käsissään.
Stéphane Poirié on toinen Helsieni Oy:n perustajista.

Oli vuosi 2016, kun Stéphane Poirié ja Chris Holtslag yhdistivät omat mielenkiinnon kohteensa yhteiseksi yritykseksi – Helsieni Oy:ksi. Poirié halusi kasvattaa vihanneksia tai muuta syötävää, Holtslagia puolestaan kiinnosti tehdä jotain kiertotalouden parissa. Holtslag oli lukenut, että hänen kotimaassaan Hollannissa onnistuttiin kasvattamaan sieniä kahvinporoista.

”Menimme Hollantiin oppimaan ja pikkuhiljaa kehitimme omia tuotteita. Alusta asti olemme myös kouluttaneet ihmisiä kasvattamaan sieniä itse”, Stéphane Poirié kertoo.

Nykyään Helsieni tuottaa 3000 kiloa osterivinokkaita, 200 kiloa siiliorakasta ja 200 kiloa siitaketta vuodessa. Kiertotalouden mukaisesti sienet kasvavat kasvualustassa, joka sisältää mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja.

Liiketoiminta käyntiin rahoituksen avulla

Helsieni on kehittänyt liiketoimintaansa ja testannut eri kasvualustamateriaaleja kahdessa hankkeessa, joita Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on rahoittanut.

”Vuonna 2018 saimme tukea sienibisneksen aloittamiseen. Tärkein tavoitteemme oli yhdistää liiketoiminta kiertotalouteen. Jälkimmäisessä hankkeessa keskitymme kasvualustan kehittämiseen ja bisneksen laajentamiseen,” Poirié tiivistää.

Poirién mukaan ensimmäisellä kehittämishankkeella oli suuri merkitys yrityksen liiketoimintaan: hankkeen jälkeen yrityksen liikevaihto kaksinkertaistui. Lisäksi yrityksen energiankulutus on laskenut 80 prosenttia.

Osterivinokkaita kasvamassa merikontissa.
Helsieni kasvattaa osterivinokkaita ja muita ruokasieniä merikonteissa. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Karjaalla ja Helsingissä.

Testauksessa uudet raaka-aineet kasvualustaan

Helsienen kasvualustan resepti on tähän asti koostunut olkipelletistä ja ravintoloilta kerätyistä kahvinporoista. Nyt yritys testaa, vertailee ja kehittää uusia raaka-aineita sienten kasvualustoihin käytettäväksi Pohjoismaissa. Painopisteenä ovat luonnonvarat, joita pidetään jätteinä tai ympäristöongelmia aiheuttavina.

Yritys on kokeillut esimerkiksi hampun ja pellavan päistäreiden, koivun ja lepän sahanpurun, auringonkukan kuoren ja järviruo’on soveltuvuutta kasvualustaan.

”Tähän asti merkittävin tulos on ollut hamppupäistäreen ottaminen mukaan reseptiin. Se paransi koko kasvualustan tuottavuutta 20 prosenttia. Myös järviruoko on erittäin potentiaalinen raaka-aine, etenkin kesäruoko on hyvin typpipitoista”, Poirié kertoo.

Kehitystyö jatkuu

Kun hanke on saatu päätökseen, Helsieni aikoo jatkaa kehitystyötä edelleen. Tavoitteena on parantaa prosessia ja kasvualustareseptiä, jota testataan myös muiden sienilajien kasvatuksessa eri sienifarmeilla. Yrityksellä on Suomessa ja Euroopassa muutamia yhteistyökumppaneita, jotka voivat hyödyntää tätä reseptiä.

"Aiomme hankkia myös lisää kasvatustilaa. Tuotantoa lisätään kuitenkin kysynnän mukaan, jotta tilaa ei hankita turhaan. Esimerkiksi osterivinokkaan kysyntä kasvaa tällä hetkellä noin muutaman prosentin vuodessa”, Stéphane Poirié sanoo.

Helsieni Oy on saanut rahoitusta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta kahteen tutkimus- ja kehittämishankkeeseen:

  • Pilot for a circular urban mushroom farm, 1.8.2018–31.7.2019. Hankkeen kokonaisbudjetti: 60 000 €, johon tukea on myönnetty 70 %
  • Clean & Local Mushroom Substrate Development PART I, 30.10.2023–31.8.2024. Hankkeen kokonaisbudjetti: 58 000 €, johon tukea on myönnetty 70 % (40 600 €)

Katso video alta tai Youtubessa.

Päivitetty: 20.08.2024