Tiedonkeruutilaisuudet väestösuhteiden tilasta ja tulosten käsittely päättäjätilaisuuksissa 

Tiedonkeruutilaisuuksissa kerätään eri väestöryhmiin kuuluvien asukkaiden kokemuksia, havaintoja ja näkemyksiä liittyen osallisuuteen, asenteisiin, turvallisuuden tunteeseen ja vuorovaikutukseen omassa kunnassa tai kaupungissa.

Tiedonkeruissa esille nousevat aiheet muodostavat kuvan siitä, mitkä aiheet ovat keskeisiä hyvien väestösuhteiden kannalta paikkakunnalla. 

Tiedonkeruista saatua arvokasta tietoa viedään päättäjätilaisuuksiin käsiteltäväksi. Näihin tilaisuuksiin kutsutaan kunnan luottamushenkilöitä ja päättävässä asemassa olevia viranhaltijoita ja tiedonkeruuta toteuttaneiden järjestöjen edustajia ja tiedonkeruuseen osallistunteita asukkaita. Tulosten valossa tarvittaessa tilaisuuteen kutsutaan muita viranomaisten (hyvinvointialue, poliisi jne.) ja organisaatioiden vastaavia päättäjiä. 

Valtioneuvoston kanslian Kettu-tiimi (Käyttäytymistieteellinen ennakointi ja tieto tulevaisuuden hallinnossa) arvioi pilottihankkeen (2021-2023) aikana järjestettyjen päättäjätilaisuuksien vaikuttavuutta elokuussa 2024 julkaistussa raportissaan: Päättäjätilaisuuksien arviointiraportti (VNK 2024). 

 

Tietoa väestösuhteiden tilasta kerätään eri puolilla Suomea hyvien väestösuhteiden edistetämiseksi paikallistasolla

Hyvät väestösuhteet -hankkeen (2023–2025) aikana on hankkeen ostopalvelurahalla ja sparrauksella toteutettu tiedonkeruutilaisuuksia useilla eri kielillä Torniossa, Varkaudessa, Joroisissa sekä Kokkolassa

Pilottihankkeen (2021-2023) aikana tiedonkeruuta toteutettiin seuraavissa kunnissa: Helsinki, Raahe, Kalajoki, Nivala, Haapavesi, Tampere, Turku, Kuopio, Vaasa, Jyväskylä, Kouvola, Kajaani (jossa mukana asukkaita Sotkamosta ja Ristijärveltä), Joensuu, Mikkeli, Savonlinna, Lieksa, Rovaniemi, Kemi, Pori, Kotka.

Yhteensä tiedonkeruuta on toteutettu siis tähän mennessä jo lähes 30 paikkakunnalla ja ainakin 15 eri kielellä (venäjä, ukraina, arabia, swahili, somali, viro, englanti, suomi, dari, farsi, tigrinya, kinyarwanda, kirundi, thai, espanja).

Syksylle on suunnitteilla tiedonkeruuta väestösuhteiden tilasta mm. Korsnäsissä, Kristiinankaupungissa, Närpiössä, Kaskisissa ja Maalahdessa. Näiden tiedonkeruiden toteuttamiseen on lähtenyt SPR Pohjanmaan ruotsinkielinen piiri.

Hienoa, että erikokoiset kunnat ja kaupungit lähtevät kuulemaan erikielisiä asukkaitaan heidän kokemuksistaan yhteiselosta. 

Tiedonkeruu- ja päättäjätilaisuustyökalun mallintaminen

Tätä työkalua ollaan mallintamassa ja viedään yhdenvertaisuus.fi -sivustolle syksyllä 2024. Tarkoitus on, että vuoden 2025 alusta alkaen kunnat voivat alkaa itsenäisesti toteuttaa tiedonkeruu- ja päättäjätilaisuuksia edistääkseen ja seuratakseen hyviä väestösuhteita. 

Oikopolut

Yhteystiedot

Ota yhteyttä  

  • Nexhat Beqiri, erikoissuunnittelija
    0295 021 028
    nexhat.beqiri(at)ely-keskus.fi
  • Liisa Päkki, suunnittelija
    0295 021 350
    liisa.pakki(at)ely-keskus.fi
     

Seuraa hanketta 

Tietosuojaseloste

Päivitetty: 02.10.2024