- ELY-keskukset
- Alueen tila ja näkymät
- Aluekehittäminen
- Organisaatio
- Suunnittelu ja seuranta
- Projektit ja hankkeet
- Arvokkaat vesistömme
- Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hanke
- Strategista kasvua muutoksessa (ESR+ -hanke)
- TRIWA LIFE
- Tiehankkeet
- Päättyneet hankkeet
- Asiakkaat työllisyyden ja soten yhdyspinnoilla
- Clean drinking water and healthy environment for Sortavala
- Hyvä työpaikka Lapissa (ESR-hanke)
- EMRA – Environmental Planning, Measures and Restauration Actions in Regulated Water systems, Swedish-Finnish Cross-Border-project in the Arctic Region
- Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehaku
- Expert-hanke
- Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon (ESR-hanke)
- Joint Environmental Management of the River Tana (Tenojoen Interreg -hanke)
- Lapin DigiStep esiselvityshanke
- Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla
- Paatsjoen monitoimisuunnitelma -hanke
- Pohjoinen älykäs kasvu Arctic Smart Growth (ASG)
- TTY - Tuottavuutta ja työhyvinvointia -palvelu (ESR-hanke)
- ReArc
- Työhyvinvointia digiajassa
- Etänä Lapissa: Jyväskylästä Ylläkselle
- Etänä Lapissa: toinen koti Jeesiössä
- Etänä Lapissa: idyllinen Pyhä
- Etänä Lapissa: Australiasta Rovaniemelle
- Etänä Lapissa: Maksniemen arkea
- Etänä Lapissa: mahdollisuuksien Levi
- Verkostosta elinvoimaa yrityksille - SYP 2.0 (ESR-hanke)
- Tehtävät ja toiminta
Ilmasto- ja energiastrategiasta vauhtia Lapin kehittämiseen
Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hankkeen tavoitteena on laatia uusi Lapin ilmasto- ja energiastrategia, joka koostuu kolmesta osiosta: ilmastonmuutoksen hillintä, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja energiastrategia. Lisäksi hankkeen läpileikkaavina teemoina ovat ilmastoviestintä, osallisuus ja oikeudenmukaisuus.
TP1 Ilmastonmuutoksen hillintä
Lappi on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Työpaketissa yksi hiilineutraaliustavoite määritellään hyödyntäen erilaisia päästöskenaarioita. Lapille laaditaan skenaarioiden pohjalta päästöbudjetti, joka tarkoittaa enintä sallittua kasvihuonekaasupäästöjen määrää tavoitteisiin nähden. Lisäksi päätetään toimenpiteistä, joiden toteuttaminen on edellytys hiilineutraaliustavoitteeseen pääsemiseksi. Työpaketissa tuetaan myös kuntia omassa ilmastotyössään.
TP2 Energiastrategia
Työpaketissa kaksi energiankäytölle ja -tuotannolle asetetaan omat tavoitteensa vuoteen 2050 saakka. Energiatehokkuudella ja uusiutuvalla energialla mahdollistetaan hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen, mutta energiastrategia linjaa myös energiankäytön, -tuotannon, -siirron ja -varastoinnin tarpeista aluekehityksen ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Huomio on myös uusissa energiateknologioissa kuten vedyssä ja hajautetussa energiantuotannossa.
TP3 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Työpaketissa kolme mallinnetaan Lapissa tapahtuva ilmastonmuutos hyödyntäen uusimpia CMIP6-ilmastomalleja. Lisäksi tutkitaan ilmastonmuutoksen sosioekonomisia vaikutuksia Lapissa. Näiden pohjalta laaditaan Lapin ilmastonmuutoksen riski- ja haavoittuvuustarkastelu. Riskien tunnistamisen jälkeen tavoitteena on esittää toimenpiteitä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseksi ja varautumiseksi. Alueellinen sopeutumissuunnitelma ja riski- ja haavoittuvuustarkastelu auttavat alueen muita toimijoita omien ilmastoriskiensä tunnistamisessa ja sopeutumistoimien suunnittelussa. Tavoitteena on, että ilmastoriskit vakiintuvat myös osaksi alueellista riskiarviota.
TP4 Viestintä, osallisuus ja oikeudenmukaisuus
Neljännessä työpaketissa hankkeen läpileikkaavina teemoina kehitetään ilmastoviestintää, osallisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Tavoitteena on vaikuttavaa ja helposti ymmärrettävää Lapin ilmastoviestintä. Viestinnälle laaditaan oma ilme ja hankkeen lopputuotoksena syntyvästä strategiasta tehdään helposti tutustuttava ja visuaalisesti miellyttävä tiivistelmä, joka käännetään kaikille kolmelle saamen kielelle sekä englanniksi.
Strategiatyöhön halutaan osallistaa keskeiset tahot mm. työryhmien avulla. Jokaisen työpaketin ympärille kootaan oma asiantuntijaryhmä, joissa on mukana eri toimijoiden edustajia. Näiden lisäksi alueen asukkaita ja muita keskeisiä tahoja kutsutaan mukaan strategiaprosessin eri vaiheissa. Oikeudenmukaisuus on keskeinen osa ilmasto- ja energiastrategian valmistelua.
Tiivistetysti strategiaprosessissa ja strategiassa esitettävissä toimenpiteissä pyritään reiluuteen niin, ettei niistä aiheutuisi suhteettoman suurta taakka tietylle väestöryhmälle tai taholle. Strategian keskeisimpien toimenpiteiden osalta tehdään oikeudenmukaisuusarviointia ja erityisesti kiinnitetään huomiota alkuperäiskansaoikeuksiin.
Strategia on kaikkien lappilaisten asia
Lapin ilmasto- ja energiastrategia -ryhmähanketta toteuttavat Lapin ELY-keskus ja Lapin liitto yhdessä. Strategiatyössä hyödynnetään laajasti alueellisia ilmastoverkostoja ja tehdään yhteistyötä muiden hankkeiden kanssa. Lapin ELY-keskuksen vastuualueisiin kuuluvat sopeutumisen, osallisuuden, viestinnän ja oikeudenmukaisuuden työpaketit. Lapin liitto vastaa ilmastonmuutoksen hillintää ja energiastrategiaa koskevista työpaketeista.
Käy lukemassa myös Lapin liiton tiedote hankkeesta!
Hankkeen tiedot
Toteutusaika 1.5.2024-31.12.2025
Toteuttajat Lapin liitto ja Lapin ELY-keskus
Rahoittaja Lapin liitto/EAKR
Budjetti kokonaisuudessaan 486 738 €
Projektipäällikkö/ilmastoasiantuntija
Juuso Puurula
p. 029 503 7419
Projektikoordinaattori
/ilmastoasiantuntija
Sanna-Mari Suopajärvi
p. 029 503 7170
Sähköpostit muotoa [email protected]
Tilaa Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hankkeen uutiskirje ja pysyt ajantasalla hankkeen etenemisestä.
Täältä pääset lukemaan aiemmin lähetetyt uutiskirjeet:
Päivitetty: 04.11.2024