- ELY-keskukset
- AIN3-hanke
- EMKVR-hankkeet
- Integration 2024
- Kokka kohti Suomea
- Loimijoki
- Vesistön tila ja vesienhoidon haasteet
- Sivujoet
- Loimijoen alueellinen vesiyhteistyö
- Fundeerataan vesiä -toimintamalli
- Yhteystiedot
- Paimionjokilaakson maisemahanke
- Priodiversity LIFE -hanke
- Ajankohtaista
- LUMO-ohjelma Satakunta
- LUMO-ohjelma Varsinais-Suomi
- Niittyjen hoidon kehittäminen
- Yhteystiedot
- Purje-hanke
- Ravinnekiertotuki biokaasulaitoksille
- VELMU2-hanke
- Päättyneet ympäristöhankkeet
LUMO-ohjelma Satakunta
Tietopaketti
Maakunnalliset luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmat (LUMO-ohjelmat)
Priodiversity LIFE -hankkeessa laaditaan LUMO-ohjelmat seitsemään maakuntaan sekä päivitetään 2021 valmistunutta Pirkanmaan LUMO-ohjelmaa. Muut hankkeessa mukana olevat maakunnat ovat: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Lappi. Lappi osallistuu hankkeeseen vuodesta 2026 alkaen. LUMO-ohjelmat tehdään ELY-keskus- ja maakuntaliittovetoisesti yhteistyössä maakuntien keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

LUMO-ohjelmien valmistelusta luodaan toimintamalli, jota voidaan myöhemmin hyödyntää muiden kuin hankkeessa mukana olevien maakuntien LUMO-ohjelmatyössä ja levittää muihin EU-maihin. Hankkeessa mukana olevien maakuntien ja muiden erillisellä rahoituksella LUMO-ohjelmia tekevien maakuntien välillä tehdään yhteistyötä hankeaikana, jotta LUMO-ohjelmien valmistelun synergiaedut saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.
LUMO-ohjelmien sisältö ja aikataulu
Lumo-ohjelmat ovat uusi merkittävä työkalu luontokadon torjunnan suunnittelussa ja sen hillitsemisessä. Ohjelmat kokoavat yhteen tiedon maakunnan luonnon nykytilasta sekä siihen kohdistuvista uhista ja paineista. LUMO-ohjelmissa määritetään maakunnalliset tavoitteet monimuotoisuuden edistämiselle ja turvaamiselle, sekä toimenpiteet, joiden avulla luonnon monimuotoisuuden väheneminen pysäytetään. Nämä toimenpiteet käsittävät etenkin ennallistamis- ja hoitotoimia sekä monimuotoisuuden lisäämistoimien suosituksia ja ohjeita. Tavoitteille ja toimenpiteille määritellään myös vastuutahoja.
Ensivaiheessa LUMO-ohjelmissa tunnistetaan maakunnan arvokkaimmat luonnon monimuotoisuuden keskittymät sekä tarkastellaan niiden välisiä yhteyksiä. Priodiversity LIFE -hankkeen luonnonhoito- ja ennallistamistoimenpiteet keskittyvät näille alueille. Ohjelmat sisältävät myös seuranta- ja raportointi-, koulutus- ja viestintäsuunnitelmat.

LUMO-ohjelmien alustavat versiot tehdään hyödyntäen olemassa olevaa luontotyyppi- ja lajiaineistoa, ja ne valmistuvat vuoden 2025 loppuun mennessä. Priodiversity LIFE -hankkeessa mukana olevat tutkimusorganisaatiot (Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus) tuottavat LUMO-ohjelmien monimuotoisuuskeskittymätyötä varten tarkentavia analyyseja vuosien 2024–2026 aikana. Analyyseja päästään hyödyntämään ensimmäisen version valmistuttua, ja lopulliset LUMO-ohjelmat valmistuvat vuonna 2027. Lapin alueen LUMO-ohjelma valmistuu vuonna 2028. Tämän jälkeen ohjelmien toteutusta koordinoidaan, ja ohjelmien sisältöä päivitetään tarpeen mukaan.
Varsinais-Suomi ja Satakunta
Varsinais-Suomen ja Satakuntien maakunnat ovat luontoarvoiltaan poikkeuksellisen monimuotoisia ja arvokkaita. Maakuntien laajat saaristo- ja rannikkoalueet, jokilaaksot niittyineen, jalopuulehdot, eteläinen sijainti ja pitkä kulttuurivaikutus ovat luoneet monipuolisen ja arvokkaan luonnon. Toisaalta pitkän maankäyttöhistorian vuoksi luonnontilaisia alueita on jäljellä enää vähän ja niiden tila on heikentynyt. Maakuntien vesistöt ovat myös suhteellisen huonossa tilassa. Monet lajit ja luontotyypit ovat uhanalaistuneet, joten käytännön toimia luonnon hyväksi tarvitaan. Lumo-ohjelmien laadinta tulee vaatimaan runsaasti asiantuntijatyötä sekä vuoropuhelua eri ammattiryhmien kanssa.
Yhteyshenkilö
Maija Mussaari, biodiversiteettikoordinaattori, puh. +358 295 022 883
sähköposti: [email protected]
Tietoa Priodiversity LIFE -hankkeesta:
-
Kuinka kauan?
Hankeaika on vuosille 2024–2031.
-
Mikä LUMO-ohjelma?
ELY-keskukset voivat laativat alueelleen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman luonnonsuojelulakiin perustuen. Tekoprosessissa varmistetaan vuorovaikutus alueiden keskeisten toimijoiden kanssa ja valmistelu ja seuranta perustuu parhaaseen käytettävissä olevaan tieteelliseen tietoon. Luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmista käytetään myös nimitystä LUMO-ohjelma.
-
Ketkä ovat mukana hankkeessa?
Hanketta toteutetaan laajalla yhteistyöllä. Metsähallituksen Luontopalvelut on hankkeen koordinoija. Mukana ovat myös Metsähallituksen Metsätalous Oy ja Eräpalvelut, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.
-
Minkä vuoksi?
Luontokato etenee myös Suomessa. Luontokadon pysäyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen vaativat aktiivisia tekoja. Hanke tuo strategioita käytäntöön ja aktivoi alueellisesti nykyisiä ja uusia toimijoita luonnon monimuotoisuustyöhön.
Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE- ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.
Päivitetty: 25.04.2025