- Asiointi ja yhteystiedot
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
- Hinnasto
Avustus maa- ja metsätalouden vesienhallintaan
Avustuksen tavoitteena on parantaa vesien tilaa edistämällä maa- ja metsätalouden monitavoitteista vesienhallintaa. Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät valuma-aluetasoista vesitalouden suunnittelua, yhteistyötä ja toteutusta, pidättävät vesiä valuma-alueella, edistävät sopeutumista muuttuviin vesioloihin, vähentävät vesistöön kohdistuvaa kuormitusta ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta.
Avustettavat toimenpiteet voivat olla sekä alueellisia yhteistyöhankkeita että alueellisia tai paikallisia toteutushankkeita.
Avustettavia hankkeita voivat olla esimerkiksi:
Maa- ja metsätalousvaltaisten valuma-alueiden tai osavaluma-alueiden kestävän vesienhallinnan yleissuunnittelu ja toimenpiteiden toteutus. Suunnittelussa tulee huomioida ilmastonmuutokseen varautuminen.
Luonnonmukaisten ja monitavoitteisten vesienhallintaratkaisujen kuten kaksitasouomien ja muiden vettä pidättävien ratkaisujen käyttöönotto ja/tai käyttöönoton edistäminen kuivatusuomissa ja valuma-alueilla.
Maa- ja metsätaloustoimijoiden välisen yhteistoiminnan kehittäminen siten, että mahdollisuudet vesiensuojelurakenteiden yhteiskäyttöön paranevat. Kestävän vesienhallinnan toimintamallien pilotointi ja kehittäminen esimerkiksi ojitusyhteisöjen toiminnassa.
Hankkeeseen voi sisältyä koulutusta, tiedonvälitystä tai oppimateriaalin tuottamista suunnittelijoille, neuvojille tai urakoitsijoille, kuten esimerkiksi kuivatustarve, kuivatustekniikka, monitavoitteisten ja luonnonmukaisten vesienhallintarakenteiden valinta ja mitoitus.
Hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä varmistamiseksi tavoitellaan laajempia hankekokonaisuuksia ja useiden toimijoiden yhteistyötä.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja ne myönnetään ympäristöministeriön osoittamien määrärahojen puitteissa. Valtionapuviranomaisena avustuksen myöntämisessä ja käytössä toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Toimi näin
Avustusten hakuaika on vuosittain pääsääntöisesti loka-marraskuussa. Avustus ei ole haettavissa syksyllä 2023.
Avustusta haetaan ensisijaisesti aluehallinnon sähköisen asiointipalvelun kautta (Avustushakemus maa- ja metsätalouden vesienhallintaan). Ellei sähköisen asioinnin käyttö ole mahdollista, voidaan käyttää tulostettavaa hakemuslomaketta. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai tulostaa ja täyttää käsin. Lähetä lomake yleisen asiointilomakkeen liitteenä, sähköpostilla tai postitse Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon.
Hakemukseen tulee liittää tarkempi hankesuunnitelma, joka sisältää kustannusarvion, rahoitussuunnitelman ja toteuttamisaikataulun sekä suunnitelman hankkeen aikaisista viestintätoimista. Hakemukseen on liitettävä hankealueen kartta, kopiot hankkeen toimenpiteiden tarvitsemista luvista ja suostumuksista sekä selvitys siitä, mitä lupia ja suostumuksia aiotaan hankkia. Yhteisön allekirjoitusoikeudet on todennettava, mikäli hakija ei käytä sähköistä asiointipalvelua ja suomi.fi valtuutusta.
Katso tarkempia ohjeita erillisestä hakuilmoituksesta verkkosivultamme, jolle on linkki tämän sivun oikeassa laidassa.
Asiointioikeuden todentaminen
Varaudu todentamaan, että sinulla on oikeus toimia avustusta hakevan organisaation nimissä. Jos asioit sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelussa, suosittelemme käyttämään suomi.fi-valtuuksia. Tätä avustusta koskeva valtuusasia on nimeltään Työllisyyden, ympäristön, elinkeinotoiminnan ja liikenteen valtionavustusten hakeminen. Lisätietoja suomi.fi-valtuuksista on suomi.fi-verkkopalvelussa.
Jos sinulle on organisaation säännöissä annettu nimenkirjoitusoikeus yksin, voit tehdä sähköisen hakemuksen organisaation puolesta ilman erillistä valtuutta.
Jos sinulla ei ole nimenkirjoitusoikeutta yksin eikä organisaatiosi käytä suomi.fi-valtuuksia tai jos haet avustusta tulostettavalla lomakkeella, liitä hakemukseen valtakirja. Valtakirjasta tulee käydä ilmi, että sinulle on annettu oikeus toimia organisaation puolesta tässä asiassa.
Kenelle ja millä ehdoin
Avustuksen myöntämisen perusteet on kuvattu valtioneuvoston asetuksessa vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta. Erillisessä hakuilmoituksessa on kuvattu tarkemmin hakemusten arvioinnin kriteerit.
Hakemuksen lähettäjänä sinulla täytyy olla oikeus toimia avustusta hakevan organisaation nimissä. Jos sinulla ei ole organisaation nimenkirjoitusoikeutta yksin, tarvitset oikeuden todentamiseen joko suomi.fi-valtuudet tai valtakirjan.
Jos haet avustusta sähköisen asiointipalvelun kautta, tarvitset kirjautumista varten pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Avustuksen saaja
Avustusta voidaan myöntää oikeushenkilöille, kuten rekisteröidyille yhdistyksille, vesioikeudellisille yhteisöille, osakaskunnille, kunnille tai kuntayhtymille, oppilaitoksille tai yrityksille. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilöille.
Avustuksen päähakijana eivät voi olla valtion virastot tai laitokset. Valtion tutkimuslaitokset voivat kuitenkin olla avustettavissa hankkeissa osatoteuttajana, mikäli niiden erityisosaamista tarvitaan hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Avustus voidaan myöntää usean toteuttajan yhteishankkeelle. Tässä tapauksessa avustus myönnetään vain päähakijalle, joka vastaa hankkeesta kaikkien toteuttajaosapuolten puolesta.
Avustuksen osuus ja käyttö Avustuksen osuus on pääsääntöisesti 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hankkeissa, jotka edistävät merkittävästi vesien- ja merenhoidon tavoitteita kohdevesistössä tai yleisemmällä tasoilla esimerkiksi tuottamalla laaja-alaiseen käyttöön sovellettavia menetelmiä, voi avustuksen osuus olla korkeampi. Haettaessa suurempaa kuin 50 prosentin avustusta hakijan tulee selkeästi perustella suurempi avustuksen osuus.
Avustettavien hankkeiden tulee pääsääntöisesti kohdentua yleishyödylliseen, eli muuhun kuin taloudelliseen toimintaan. Mikäli avustus kohdistuu taloudelliseen toimintaan, avustuksen myöntämisessä sovelletaan EU:n valtiontukisääntelyä.
Avustus maksetaan toteutuneita kuluja vastaan. Maksatusta haettaessa tulee esittää tositteet muodostuneista kuluista avustuspäätöksen mukaisesti.
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161397
Valtioneuvoston asetus vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta 714/2015
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150714
Valtionavustuslaki 688/2001
Verkkoasiointi
Tulostettavat lomakkeet
Päivitetty: 05.06.2024