- ELY-keskukset
- AIN3-hanke
- Integration 2024
- Kokka kohti Suomea
- Loimijoki
- Vesistön tila ja vesienhoidon haasteet
- Sivujoet
- Loimijoen alueellinen vesiyhteistyö
- Fundeerataan vesiä -toimintamalli
- Yhteystiedot
- Paimionjokilaakson maisemahanke
- Priodiversity LIFE -hanke
- Ajankohtaista
- LUMO-ohjelma Satakunta
- LUMO-ohjelma Varsinais-Suomi
- Niittyjen hoidon kehittäminen
- Yhteystiedot
- Purje-hanke
- Ravinnekiertotuki biokaasulaitoksille
- VELMU2-hanke
- Päättyneet ympäristöhankkeet
Ravinnekiertotuki biokaasulaitoksille
Määräaikainen ravinnekiertotuki on valtakunnallinen tukijärjestelmä vuosina 2024-2026
Ravinnekiertotuki on uusi tukijärjestelmä, jonka tavoitteena on luoda markkinat kierrätyslannoitteille ja siten edistää kierrätysravinteiden käyttöä sekä lisätä maatalouden ja vesienhoidon biomassojen käyttöä lannoitevalmisteiden raaka-aineena.
Ravinnekiertotuki on toimintatukea biokaasulaitokselle, joka tuottaa kotieläinlannasta ja vesienhoidosta peräisin olevasta kasvibiomassasta biokaasua ja pitkälle jalostettuja kierrätyslannoitevalmisteita, joita on helppo kuljettaa ja varastoida.
Valtion talouden kehyspäätöksissä on osoitettu vuosille 2022–2025 sekä 2023–2026 yhteensä noin 9 miljoonaa euroa (€) biokaasulaitosten ravinnekiertotalouden tukemiseen. Tuen valmistelusta vastasi Maa- ja metsätalousministeriö. Määrärahojen myöntämisestä ja maksamisesta vastaa kansallisesti Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
- Biokaasulaitoksille myönnettiin 5 miljoonaa ravinteiden kierrätykseen (tiedote 5.6.2024)
- Tukikelpoiset massat (Excel)
Hae ravinnekiertotukea näin
Hakuaika alkaa 13.3.2024 kello 07:30 ja päättyy 10.4.2024 kello 16:15. Ravinnekiertotukea voi hakea sähköisillä hakemuslomakkeilla Hae avustuksia.fi -palvelussa. Tutustu huolella haku- ja valintakriteereihin ennen hakemista.
Haun tarjouskilpailun ensimmäisen kahden viikon aikana eli 27.3. kello 00:00 saakka vastauksia voidaan pyytää kirjallisesti kysymyksiin ja kysymykset vastauksineen julkaistaan tällä verkkosivulla. Kysymyksiä voidaan esittää suomeksi tai ruotsiksi sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Neuvonta sulkeutuu 28.3. haun päättymiseen saakka.
-
Vastaukset hakuaikana esitettyihin kirjallisiin kysymyksiin (pdf)
-
Huom! Ravinnekiertotuen hakuinfossa käytetyssä Power Point -esityksessä oli virheellinen tieto mahdollisuudesta hankkia laitoshyväksyntä jälkikäteen. Hakemus laitoshyväksyntää varten pitää olla vireillä hakuhetkellä.
Lisätietoa:
Olli Salo, projektipäällikkö, p. 0295 022 073
[email protected]
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Hakuinfossa esitetyt kysymykset ja vastaukset
-
Saako hakemuksen täyttämisessä teknistä tukea projektipäällikkö Olli Salolta tai Varsinais-Suomen ELY-keskukselta?
Täyttämisessä ja muissakin asioissa ohjeita saa ennen hakuajan alkamista. Tarjouskilpailun ensimmäisen kahden viikon aikana vastauksia voidaan pyytää kirjallisesti kysymyksiin, ja kysymykset vastauksineen julkaistaan ravinnekiertotuen verkkosivulla kaikkien nähtäväksi. Valtiokonttori neuvoo hakemisen teknisissä kysymyksissä arkisin, mutta sisältökysymykset pitää selvittää ennen haun alkua tai kirjallisesti haun ensimmäisen kahden viikon aikana.
-
Jos tukea haetaan useammalle laitokselle, tehdäänkö jokaiselle laitokselle erillinen hakemus?
Kyllä, jokaiselle laitokselle tehdään erillinen hakemus.
-
Voiko haja-asutuksesta syntyvää ihmisperäistä lietettä käyttää tuetussa toiminnassa?
Samalla tavoin kuin puhdistamolietteet, myöskään tätä lietettä ei voida prosessoida samalla linjastolla tuetun toiminnan kanssa.
-
Tuettu toiminta on sen tyyppistä, että toimitetun lannan määrä voi vaihdella vuosittain. Mitä tehdään, jos alkuperäisessä hakemuksessa ilmoitettu käsiteltävän lannan määrä muuttuu?
Tuki maksetaan toteutuneen prosessoinnin perusteella, joten pienet muutokset lantamäärissä eivät haittaa. Ensimmäisellä kerralla haettua ja myönnettyä maksimaalista tukipottia ei kuitenkaan voida kasvattaa, mutta alaspäin sitä voidaan hieman säätää. Muutoksista on hyvä olla yhteydessä valtionapuviranomaiseen (Varsinais-Suomen ELY-keskus). Tuetussa toiminnassa tapahtuneet selkeät muutokset, kuten tilalisäykset jolta tukikelpoisia massoja toimitetaan, ilmoitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.
-
Voiko kahden maatilan osakeyhtiöksi perustama biokaasulaitos olla tuen piirissä, jos maatilat käyttävät syntyvää lopputuotetta eri suhteissa?
Kahden maatilan perustama osakeyhtiö biokaasutoimintaan voi olla tuen piirissä, mutta tuettua lopputuotetta ei saa käyttää omalla maatilalla, vaan se on myytävä tai luovutettava markkinoille. Omaan käyttöön voidaan ottaa vain se osuus lopputuotteesta, jolle tukea ei haeta. Typpipitoiselle nestejakeelle ei tässä tukijärjestelmässä aseteta vaatimuksia, joten nestejaetta saa käyttää omilla maatiloilla vapaasti.
-
Mitä tarkoittaa tarkka arvio tukikelpoisen massan määrästä? Voidaanko ilmoittaa vaihteluväli tukikelpoisen massan määrästä?
Tarjouskilpailussa ilmoitetaan tilakohtaisesti niin tarkka tonnimäärä kuin kyetään. Tämä voi perustua jo olemassa olevaan tietoon syntyvän lannan määrästä tai arvioon esimerkiksi eläinten lukumäärän perusteella. Tarjouskilpailussa vuotuisen tukikelpoisen massan ja koko toiminta-ajan tukikelpoisen massan määräksi ilmoitetaan vain yksi lukumäärä, ei vaihteluväliä.
-
Montako tarjouskilpailu-/hakukierrosta järjestetään?
Lähtökohtaisesti vain yksi. Jos määrärahaa jää käyttämättä, harkitaan toisen kierroksen järjestämistä.
-
Miten vesikasvien fosforipitoisuus todennetaan?
Jokaisesta vesikasvierästä otetaan edustava näyte, josta toimija määrittää fosforipitoisuuden. Vesikasvien prosessoinnista ja markkinoille saattamisesta osana lannoitevalmistetta maksetaan sama määrä tukea, kuin millä tuensaaja on ilmoittanut käsittelevänsä fosforikilon lannasta.
-
Miten lannan fosfori määritetään ja kuinka usein?
Maatiloilla tehtävät voimassa olevat lanta-analyysit käyvät määrittämiseen. Fosforipitoisuus määritetään kerran vuodessa.
-
Entä jos biokaasulaitokselle tuodaan valmiiksi separoitua lantaa, mistä osasta tukisummat määritetään?
Tuki maksetaan aina biokaasulaitoksen vastaanottaman massan fosforipitoisuuden perusteella. Esimerkiksi jos nestejae erotellaan jo tilalla ennen kuljetusta, ei nestejaetta huomioida tuen maksussa.
Huomaa, että separoidusta tai muuten käsitellystä lannasta pitää olla oma näyte.
-
Biokaasun kestävyyden hyväksynnän käsittelyssä on ruuhkaa. Jääkö hyväksynnän saanti ennen toiminnan aloitusta toimijan riskin piiriin?
Lähtökohtaisesti kaikkien lupien ja muiden edellytysten täyttämiseen aikaa on positiivisen tukipäätöksen saannista 12 kuukautta. Toimijasta riippumattomasta syystä voidaan myöntää hakemuksella 3 kuukautta lisäaikaa vielä tähän päälle täyttää edellytykset. Toimijalla on riski takaisinperintään. Valtiontukisääntelyn vuoksi kaasun on oltava kestävää ja tarjouskilpailuun osallistuessa hakemusten oltava jo vetämässä.
-
Voidaanko laitoksen soveltuvuudesta tukijärjestelmään saada vastaus ennen haun alkamista?
Tämän vastauksen antamiseen tarvitaan kaikki hakemuksessa pyydettävät tiedot, joten varmaa vastausta ei voida antaa ennen haun alkamista.
-
Onko lannan/lietteen määrälle käytettävä jotain tiettyä mittaustapaa?
Toimija määrittää luotettavalla tavalla määrät. Laskentatapaan ei oteta kantaa.
-
Puhdistamolietteet on suljettu tukijärjestelmästä pois. Käytättekö siinä määrittämisessä Ruokaviraston ainesosaluokka 10 määrityksessä?
Kyllä käytetään, mutta ravinnekiertotukiasetuksessa (81/2024) on tämän lisäksi asiaa koskevaa sääntelyä.
Päivitetty: 01.07.2024