Parempi työelämä

Valtakunnallinen työelämän kehittämisen koordinaatiohanke

Liikettä ja lystiä – aktiivisuutta asiantuntijatyöhön

kuvassa Satu Honkanen, Minna Siiriäinen ja Viivi Kaartinen Huhtikuussa 2024 Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) liiketoimintayksikön TKI-toimiston käytävillä oli jokseenkin erikoinen meno. Projektipäälliköt, asiantuntijat ja muut työntekijät liikkuivat toimistolla polvennostokävelyllä ja tekivät kyykkyjä kahvikuppia hakiessaan. “Jamespotkukelkkamaisesti” liikehtien työhuoneen ovensuulle ilmestyvät työkaverit saivat naurun raikumaan kuukauden jokaisena työpäivänä. Ei ihan normaalia kaikissa asiantuntijayhteisöissä. Sanotaan, että liike on lääke ja nauru pidentää ikää, mutta kuinka hyvin näitä osataan yhdistää työelämän kontekstissa?

Miksi liikettä on niin vaikeaa lisätä toimistotyöläisen päiviin?

On havaittu, että fyysinen aktiivisuus niin työpäivien aikana kuin niiden ulkopuolellakin auttaa palautumaan työstä, lisää vireyttä ja vähentää stressiä. Ruudun ääressä istuva tietotyöläinen tuskin edes tarvitsee tutkimuksia todetakseen, että sekä niska että ajatukset ovat jumissa istumamaratonin jäljiltä. Miksi liikettä on silti niin vaikeaa lisätä työpäiviin? Usein jo pelkästään oma ajattelu on esteenä liikkeelle lähtöön. Helposti tulee kuvitelleeksi, että työt valmistuvat nopeammin alta pois, kun hoitaa kaikki sähköpostit kerralla tai urakoi Excelin parissa tunteja yhtä soittoa. Liikuntasovelluksen taukomuistutukset ennemminkin ärsyttävät keskeytyksellään ja kellotettu venyttelyhetki saattaa tuntua tylsältä suorittamiselta.

Joskus kuvaan astuu myös suomalainen häpeä, jos toimistolla muiden katseiden alla pitäisi kehdata tehdä jotain hartioiden pyöräytystä kummempaa. Saati sitten, jos vähän väliä poistuu työpisteeltä kävelylle tai keppijumpalle - mitä kollegatkin siitä ajattelevat? Laiskana työnvieroksujana varmaankin pitävät. Mieleen voi myös hiipiä, että ehkäpä liikunta ei edes ole minun juttuni. Kuulostaako tutulta?

Lääkkeet liikkeen aikaansaamiseen

Liikkuva aikuinen (n.d) ja ohjelman osakokonaisuus Liikkuva työelämä kampanjoivat sen eteen, että työikäinen väestö saataisiin liikkeelle ja vieläpä niin, että normaalista määrästä liikettä tulisi terveyshyötyjen lisäksi iloa päivittäiseen arkeen. Hankkeen luoma Uusi normipäivä -työpaja toteutettiin viime keväänä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Työpajan tavoitteena oli miettiä erilaisia tapoja lisätä liikuntaa oman tiimin työpäiviin ja ottaa nämä tavat myös heti käyttöön. Työpajassa oli lupa hullutella ja heittää ilmoille kahjoimmatkin ideat. Huumori ja hyvä mieli selvästi ruokkivat ideointia ja jo pelkkä suunnittelun hauskuus sai ihmiset innostumaan erilaisista tavoista liikkua.

Harmillisen usein hyvät ideat jäävät vain puheen tasolle tai tyhy-ryhmän suunnittelupaperille. Kun idea on syttynyt, tarvitaan aikaa ja ajureita, jotka vievät ideat käytäntöön. Toisin sanoen, jonkun on alettava tuumasta toimeen ja otettava ylimääräistä vastuuta. Jamkin työyhteisössä vapaaehtoisten löytäminen oli helppoa, mutta jos näin ei ole, niin tässä kohtaa myös työpajan raameista oli hyötyä, sillä valitun toteutuksen vastuuhenkilöistä sovitaan jo työpajassa.

Työpajan johdosta syntyi työyhteisön oma suunnitelma aikatauluineen ja vastuuhenkilöineen aktiivisuuden lisäämiseen työpaikalla. Ja koska suunnitelma tehtiin omassa työporukassa, löydettiin juuri omalle porukalle sopivia tapoja lisätä liikettä arkeen. Jamkin TKI-porukassa katsottiin liikunnallisen kuukausihaasteen, pienen “pöljäilyn” ja yhteisten tavoitteiden asettamisen olevan sopivia lääkkeitä passiivisuuden poiskarkottamiseen.

Pian toimiston käytävälle teipattiin huomioteipillä suoritusalue, fläppitaululle laadittiin haasteen etenemisen seurantataulukko sekä kuvattiin ohjevideo erilaisista etenemistyyleistä haastealueella. Käytännössä haastealueena toimi kahvihuoneeseen vievä käytävän pätkä ja alueelle sovittiin liikkumistavoiksi kävelyn sijaan hieman enemmän sykettä ja suupieliä nostattavat etenemistavat. Etukäteen määritelty pistetavoite kirjattiin ylös ja jokainen merkkasi suorituksensa yhteiseen taulukkoon. Pisteiden kertymistä seurattiin mielenkiinnolla koko kuukauden ajan ja yhteistä onnistumista juhlittiin “voiton” varmistuttua kakkukahveilla. Vaan miten oli mahdollista saada joukoittain kollegoja askelkyykkäämään, karhukävelemään ja rapukävelemään kesken työpäivää ja vieläpä tekemään sen kaiken naurussa suin?

Sopiva maaperä liikunnan riemulle rakennetaan yhdessä

Kuten niin monessa muussakin työelämän tilanteessa, salliva ja kannustava ilmapiiri on kaiken a ja o. Tämä ei ole itsestään selvyys, eikä työpaikan positiivista kulttuuria luoda hetkessä tai varsinkaan väkisin. Haasteen järjestänyt työyhteisö on alkujaankin yhteisöllinen ja toimistolla on lämmin ilmapiiri. Tämä näkyy esimerkiksi päivittäisissä aamun ja iltapäivän kahvitauoissa, joihin esihenkilö kannustaa kaikkia toimistolla olevia osallistumaan. Hyvä henki lienee ollut keskeinen tekijä siinä, että koko porukka lähti mukaan järjestettyyn liikunnalliseen hullutteluun. Jos työpaikan kulttuuri tai työnantajan säännöt eivät salli hauskanpitoa ja ajoittaista pöljäilyä, ei myöskään liikunnan riemua pääse syntymään. Sallivan kulttuurin luominen on kuitenkin monen tekijän summa ja se vaatii tekoja johdolta ja esihenkilöiltä, mutta siitä on vastuussa koko työyhteisö.

Esihenkilön asenne ja esimerkki viestivät vahvasti siitä, millaisen toiminnan hän näkee olevan hyväksyttävää työyhteisössä. Liikunnallisen pöljäilyn mahdollistaminen vaatii esihenkilöltä rautaista luottoa työntekijöihinsä ja vielä kovempaa itsekuria pitää hymy huulillaan ja katse pois rannekellostaan, vaikka huomaa, että nyt se porukka nauraa rätkättää kahvihuoneessa ja kyykkii vetämässä jotakin oranssia huomioteippiä lattiaan, vaikka tuo ei kuulu millään tavalla heidän varsinaisiin työtehtäviinsä. Työnantajan tehtävä liikkumiseen kannustavan kulttuurin rakentamisessa on mahdollistaa ja tukea. Jos johtaja ei tunnista fyysisen aktiivisuuden ja joskus täysin työhön kuulumattoman hauskanpidon vaikutusta ihmisten jaksamiseen, vaan näkee työhyvinvoinnin ylläpitämisen vain vuosittaisena tyhy-päivänä, ollaan kaukana liikkeen, saati riemun lisäämisestä jokaiseen työpäivään.

Sallivan ilmapiirin luominen ei kuitenkaan ole vain esihenkilön tai työnantajan vastuulla, vaan jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa itse siihen, millaisena muut ilmapiirin kokevat. Oletko sinä se, joka murahtelee koneen ääressä, kun toiset jumppaavat avokonttorin toisessa päässä? Sallivuus tarkoittaa myös sitä, ettei kaikkien tarvitse olla aina mukana kaikessa tekemisessä tai pitää jokaisesta uudesta ideasta. Tärkeintä on, ettei omalla toiminnallaan vie iloa muiden riemusta. Ja jos itse löydät riemua jostain muusta kuin askelkyykyistä, mikset vinkkaisi tästä myös toisille?
Vaikka liikuntahaaste päättyi kuukauden kokeilujaksoon, hauskanpito ja liike ei kadonnut mihinkään. Yhteinen tekeminen, onnistuminen ja iloitseminen ruokkii ilmapiiriä, jossa uudet ideat ja toisten innostaminen saavat kehittämään ja tekemään hyvänmielentempauksia jatkossakin.

" Toivomme, että tämän kirjoituksen avulla voimme tarjota inspiraatiota liikunnan riemun löytymiseen muille työporukoille kaikkialla Suomessa. Jokainen meistä voi olla liikkeelle paneva voima ja keksiä työkavereiden piristykseksi liikunnallisen haasteen. Pro tip: Meillä extrahaasteena toimi myös kahvinkeittimen eteen viritetty yllätyskyykkyalue. Jos kyykkyä ei 
tehty, sai kaveria leikkimielisesti aiheesta muistutella. Toimii! " Satu, Minna ja Viivi.

Nappaa Uusi normipäivä -työpajan ohjeet ja materiaalit talteen täältä


Kirjoittajat
Satu Honkanen, Minna Siiriäinen ja Viivi Kaartinen työskentelevät Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä TKI-hankkeiden parissa. Heidän työnsä on toimistopainotteista asiantuntijatyötä, joka vaatii vastapainokseen ja luovuudenvoimakseen liikettä, riemua ja ripauksen hulluttelua. Tällä tiimillä laitettiin liikuntahaaste toteutukseen ja koko porukka nauraen liikkeelle.

Lähteet: Liikkuva aikuinen. N.d. Likes by Jamkin, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyöhankkeen verkkosivut. 
https://liikkuvaaikuinen.fi/

Liikkuva työelämä. N.d. Likes by Jamkin, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Sosiaali-
ja terveysministeriön yhteistyöhankkeen verkkosivut. https://liikkuvatyoelama.fi/

ely-updated 27.08.2024