Regional information

Nyheter 2022

ELY-keskus rahoitti alkuvuonna yritys- ja kehittämishankkeita sekä työllisyyden edistämistä Pirkanmaalla 46 miljoonalla eurolla

Yritys- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin 19 miljoonaa euroa ja työllisyyden edistämiseen käytettiin 27 miljoonaa euroa aikavälillä 1.1.–30.6.2024. Yritys- ja kehittämisrahoitusta on myönnetty enemmän kuin koko viime vuonna. Maaseuturahaston uusi CAP-rahoituskausi pääsi täysimääräisesti tänä vuonna käyntiin, siksi viime vuoden luvut maaseuturahoituksessa olivat huomattavasti pienempiä.

Yrityksen kehittämisavustukseen on tänä vuonna käytettävissä vähemmän rahaa kuin viime vuonna

- Määrärahan vähyydestä johtuen yritysten investointeja ei voida tukea kehittämisavustuksella. Lisäksi rahoitettavien projektien maksimikokoa on jouduttu rajaamaan. Kaikille rahoituskelpoisille hankkeille ei näistä syistä voida kehittämisavustusta myöntää, kertoo johtaja Mika Sievi-Korte elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueelta.

Yrityksen kehittämisavustuksessa hakujaksot on teemoitettu erikoistavoitteilla. Pk-yritysten energiatehokkuuden ja kiertotalouden hankkeita edistetään niihin kohdennetuilla määrärahoilla.

Alkuvuonna yrityksen kehittämisavustusta on myönnetty 2,3 miljoonaa euroa. Yrityksen kehittämisavustus sisältää Euroopan aluekehitysrahaston tai Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston määrärahaa. Oikeudenmukaisen siirtymän rahoitus eli JTF-rahoitus koskee Pirkanmaalla kuntia Kihniö, Parkano, Punkalaidun ja Virrat.

Maaseudun yritykset investoivat aktiivisesti Pirkanmaalla

EU:n maaseuturahaston uusi rahoituskausi alkoi viime vuonna, mutta pääsi kunnolla käyntiin vuodenvaihteen aikaan. Kaikki tukimuodot ovat haettavissa ja myös maksutoiminnot ovat käynnistyneet kesän 2024 aikana. Yritystukea myönnettiin alkuvuonna 3,7 miljoonaa euroa ja hanketukea 3,1 miljoonaa euroa.

Maaseuturahoitusta voi saada yrityksen investointeihin, kehittämiseen ja yritystoiminnan aloittamiseen. Lisäksi rahoituksella autetaan yrityksiä kansainvälistymään.
- Maaseutualueilla toimivat yritykset ovat olleet aktiivisia investointituen hakijoita. Investointitukea ovat hakeneet erityisesti metallintyöstön, matkailun, elintarvikkeiden jalostuksen ja puutuoteteollisuuden aloilla toimivat yritykset, jatkaa Mika Sievi-Korte.

Maatilat ovat olleet aktiivisia hakemaan rahoitusta energiatehokkuutta parantaviin toimiin, kuten aurinkovoimaloihin ja hakelämpölaitoksiin.

ESR+-kehittämishankkeita rahoitettiin 4,8 miljoonalla eurolla

Eniten Euroopan sosiaalirahaston hankkeita eli ESR+-hankkeita on rahoitettu tukemaan heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kiinnittymistä yhteiskuntaan, koulutukseen ja työmarkkinoille.

Myös osaamisen lisäämiseksi on rahoitettu hankkeita, joissa monialaisten ja moniammatillisten palvelujen kehittämisellä parannetaan kohtaantoa, koulutuksen saavutettavuutta ja vahvistetaan asiantuntijoiden valmiuksia vastata monimuotoistuvan asiakaskunnan tarpeisiin.

105 yritystä hyödynsi yhteishankintakoulutuksia osaamisen kartuttamiseen

Pirkanmaan ELY-keskus on tukenut yrityksiä työvoiman rekrytointeihin sekä henkilöstön osaamisen kehittämiseen hankittavilla koulutuksilla alkuvuonna yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Koulutuksia on hyödyntänyt 105 yritystä.

Uusien työntekijöiden rekrytointiin tähtääviin RekryKoulutuksiin on osallistunut yhteensä 83 yritystä. Niissä koulutettiin osaajia eniten erilaisiin asiantuntijatehtäviin, esimerkiksi markkinointiin ja myyntiin.

Työllisyysmäärärahoja on käytettävissä merkittävästi vähemmän kuin vuonna 2023

Työllisyyden edistämiseen on käytetty alkuvuonna noin 27,2 miljoonaa euroa. Työllisyyden edistämisen määrärahoihin sisältyvät

  • työvoimakoulutus 
    • ammatillinen työvoimakoulutus
    • kotoutumiskoulutus
    • yhteishankintakoulutukset
  • palkkatuki
  • starttiraha
  • erilaiset valmennuspalvelut.

Suurin osa määrärahoista on kanavoitu TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun kautta asiakkaille myönnettävänä palkkatukena ja starttirahana sekä koulutuksina ja valmennuksina.

Vähentyneistä määrärahoista huolimatta on pyritty vastaamaan yritysten työvoimatarpeisiin sekä lisääntyneeseen kotoutumiskoulutuksen kysyntään. Osaajia on koulutettu työvoimapulasta kärsiville aloille, mm. ict-, hoiva, metalli- ja konepaja-, majoitus- ja ravitsemusaloille.

Tutustu rahoituskatsaukseen: Elinvoimaa yritys- ja kehittämisrahoituksella, Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoituskatsaus 1.1.−30.6.2024 (pdf)

Lisätiedot

Johtaja Mika Sievi-Korte
Elinkeinot, työllisyys ja osaaminen -vastuualue
[email protected]
puh.  0295 036 068

Koristeellinen kuva.
Kuva Pixabay