- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2022
Regional information
Kevättulvat: Vedenpinnat ovat paikoin nopeassa nousussa Pirkanmaalla (Pirkanmaa)
Kevättulvat ovat alkaneet Pirkanmaalla. Maakunnan eteläosissa on jo päästy tulvakorkeuksiin etenkin peltovaltaisilla alueilla, ja suurin tulvahuippu saavutetaan jo tällä viikolla. Pohjois-Pirkanmaalla vedenpinnat ovat lähteneet nopeaan nousuun, ja järvestä riippuen tulvahuippu ajoittuu huhtikuun lopusta toukokuun loppuun saakka. Suurimmilla järvillä, kuten Iso-Tarjannevedellä ja Iso-Längelmävedellä, tulva on saavuttamassa huippunsa vasta toukokuun toisella puoliskolla.
Kuva Diar Isid
Tulvavahinkojen riskistä ennustetaan korkeaa, jos sää muuttuu sateiseksi. Pahimmillaan tulva voi kastella paikallisia teitä sekä rantasaunoja ja -mökkejä. Tulvan lopullisen suuruuden ratkaisee tulevien päivien sää. Toistaiseksi on ollut poutaista ja yölämpötilat ovat käyneet miinuksen puolella, mikä vähentää tulvariskiä.
Säännöstelyllä vähennetään tulvariskiä
Säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuksia on laskettu talven mittaan, jotta järvissä olisi tilaa kevään sulamisvesille.
Viime päivien sulaminen on tulee nostamaan myös säännösteltyjen järvien vedenpintoja. Pirkanmaan suurten säännösteltyjen järvien avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi Kokemäenjoen tulvahuipun suuruuteen. Pirkanmaan suurimmat säännösteltävät järvet ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi.
- Lähipäivinä ja -viikkoina tilanne järvillä voi vaihdella paljon, koska säännöstelyjen järvien juoksutuksia säädellään Kokemäenjoen tulvatilanne huomioon ottaen. Toistaiseksi vedenkorkeuksia on pidetty etenkin Näsijärvessä, Kyrösjärvessä ja myös Vanajavedellä alhaisina, jotta ne ottaisivat mahdollisimman tehokkaasti tulvavesiä vastaan. Sulamisvesiä vielä riittää pitkälle kesäkuun alkuun ja siksi säännösteltyjen järvien vedenpinnat tulevat nousemaan tavanomaisille korkeuksille kesään mennessä, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Lumimäärä näkyy säännöstelemättömissä järvissä
Itä-Pirkanmaalla lumimäärät ovat olleet huomattavasti tavanomaista suurempia. Tästä johtuen myös tulvakorkeudet voivat olla tänä keväänä erityisen korkeita Iso-Längelmävedellä ja muilla alueen järvillä. Vedenkorkeudet suurissa, säännöstelemättömissä järvissä pysyvät siksi korkeina pitkälle kesään etenkin Längelmäveden ja Hauhon reiteillä. Pitkittynyt tulvatilanne on mahdollinen myös esimerkiksi Keurusselällä ja Iso-Tarjannejärvellä Pohjois-Pirkanmaalla.
Lisätietoa
Edessä voi olla pahin tulvakevät vuosikymmeniin Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä (ely-keskus.fi)
- Publiceringsdatum
- 2022-04-21