Regional information

Nyheter 2022

Kotoutumislaki uudistuu 1.1.2025 – kunnille enemmän vastuuta

Kotoutumislain uudistus vuodenvaihteessa tuo muutoksia kotoutumiseen liittyvien palvelujen järjestämiseen. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttajien työllisyyttä ja valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan sekä edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken.

Uusi kotoutumislaki tulee voimaan 1.1.2025 yhtä aikaa työllisyyspalvelujen uudistuksen kanssa. Molemmissa uudistuksissa palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille. Kotoutumislain uudistuksella on vahva yhteys työvoimapalveluiden uudistukseen.

Uudessa laissa erityisesti naisten kotoutumiseen kiinnitetään huomiota

Työvoimaviranomainen vastaa työnhakija-asiakkaiden kotoutumisen palveluista​. Kotoutumislain kohderyhmä on kuitenkin laajempi, sillä kunnalla on vastuu kaikenikäisten maahanmuuttaneiden kotoutumisen edistämisestä. Uusi laki laajentaa kunnan velvoitteita tavoittaa työvoiman ulkopuolella olevia maahanmuuttaneita kotoutumispalveluihin ja erityisesti naisten kotoutumiseen kiinnitetään huomiota.

Maahanmuuttaneiden naisten kiinnittyminen yhteiskuntaan tukee lasten ja koko perheen hyvinvointia ja kotoutumista. Kotona lapsia hoitavien vanhempien ja muiden työelämän ulkopuolella olevien tavoittaminen on tärkeää, jotta heille voidaan tarjota palveluita mm. kielikoulutusta. Kotihoidontukea saavien vanhempien on mahdollista osallistua kotoutumissuunnitelmassa sovittuihin palveluihin osa-aikaisesti.

ELY-keskus koordinoi jatkossakin pakolaisten kuntiin ohjaamista

- Lakimuutosten myötä ELY-keskuksen vastuulle jää edelleen maahanmuuttaneiden kotoutumiseen ja hyvien väestösuhteiden edistämiseen ja kehittämiseen liittyviä tehtäviä alueella, kertoo maahanmuuttopäällikkö Marjo Anttila Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

- Tuemme ja neuvomme kuntia ja hyvinvointialueita kotoutumisen sujumisessa. Uutena tehtävänä ELY-keskukselle tulee kuntien tukeminen asettautumisen edistämisessä mm. työn tai opiskelun perusteella maahanmuuttaneille.

- Pakolaisten vastaanotosta maksetaan valtion korvauksia kunnille. Kunnilla tulee olla voimassa oleva sopimus pakolaisten vastaanotosta ELY-keskuksen kanssa kuten tähänkin asti. Jatkossa kuntien tulee laatia kotoutumisohjelma, jossa kuvataan maahanmuuttaneen alkuvaiheen palveluja. Kotoutumisohjelmasta tulee myös laatia sitä kuvaava asiakirja, joka tulee toimittaa ELY-keskukseen joulukuun alussa, jatkaa Marjo Anttila.

ELY-keskus valvoo alueellaan kotoutumisen edistämistä koskevien palveluiden saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta. Kunnat raportoivat vähintään kahden vuoden välein kotoutumista koskevien tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumisesta ELY-keskukselle.

ELY-keskus tulee päivittämään pakolaisten vastaanottoon liittyvät sopimukset kuntien kanssa loppuvuodesta. Uudessa sopimuksessa sovitaan myös ELY-keskukselle raportoitavista tavoitteista ja seurannasta.

Kuntakierroksella tuettiin kuntien valmistautumista muutokseen

Pirkanmaan ELY-keskuksen maahanmuutto- ja kotoutuminen tiimi on kiertänyt Pirkanmaan kuntia lakiuudistusten tuomien muutosten tiimoilta. Kiertue alkoi huhtikuussa Ruovedeltä ja jatkuu vielä loppusyksyn ajan. 


Kuntakäynnillä Pirkkala-talossa. Kuvassa vasemmalta Nilakshi Ojala, Marjo Anttila, Mikko Ylävaara, Doaa Al-Shmes, Elina Torro, Tuija Vuorela Molina, Iiris Kostecky. Kuva Iiris Kostecky

- Kuntien rooli kotoutumisen edistämisessä vahvistuu entisestään kotoutumislain uudistusten myötä. Lain uudistuessa kotoutumisen palveluiden pariin tulee uutena kohderyhmänä työvoiman ulkopuoliset henkilöt, kuten kotivanhemmat. Kunnilla on kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä aina ”vauvasta vaariin”, kertoo maahanmuuttoasiantuntija Iiris Kostecky.

- Kuntakiertueella olemme puhuneet kuntaan ohjaamisesta, korvauksista, asettautumisen edistämisestä ja kotoutumislain muutoksista. Olemme kuulleet erinomaisia esimerkkejä siitä, miten kunnat edistävät kuntaan muuttaneiden asettautumista ja esimerkiksi millaisia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden käytäntöjä kunnat ovat järjestäneet. Paljon keskustelua on herättänyt kotoutumisohjelman laatiminen ja siitä tehtävä strategisempi asiakirja, Kostecky jatkaa.

Kuntakäynneillä on kerätty myös kuntien näkemyksiä ELY-keskuksen ja kunnan väliseen yhteistyöhön. Jalkautuva yhteistyö on saanut kannatusta ja kuntakohtaisia käyntejä onkin pidetty puolin ja toisin antoisina ja informatiivisina.

Kuntakäyntien inspiroimana ELY-keskus järjestää syksyn aikana kuntien maahanmuuttotyötä tekeville KOTO-kahvi -keskustelutilaisuuksia

Tilaisuuksissa sana on vapaa ja kunnat pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja verkostoitumaan. Ensimmäisillä kahveilla oli parikymmentä osallistujaa ja käytiin vilkasta keskustelua mm. kotoutumisohjelman laatimisesta.

 

Lisätietoa

Työ- ja elinkeinoministeriö: https://tem.fi/kotoutumislain-uudistus

Kotoutuminen.fi: https://kotoutuminen.fi/koto24

Laki kotoutumisen edistämisestä: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230681#Pidm45843170666848