- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Kuntakierrokselta: Mitä Pirkanmaan kuntiin kuuluu?
Pirkanmaan kuntien ajankohtaiset asiat, palveluiden järjestäminen ja tuleva aluehallintouudistus puhuttivat Pirkanmaan ELY-keskuksen johtajien ja kuntien virkahenkilöitä yhteistapaamisissa. Kuntien ja ELY-keskusten yhteistyö on tärkeää monien muutosten keskellä. Kun tiedämme toistemme tavoitteet ja tunnemme toisemme, yhdessä tekeminen sujuu ja uusia ideoita on helpompi ehdottaa.
Mari Rajala ja Mika Sievi-Korte.
Mitä tavoittelitte kuntakierroksella?
− Tavoitteenamme oli kuulla, mitä Pirkanmaan kuntiin kuuluu. Halusimme kuulla ajankohtaisista asioista, kuten mikä tällä hetkellä innostaa ja mitkä asiat koetaan toisaalta haasteelliseksi. Toivoimme myös syötteitä yhteistyön kehittämiseen, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Mari Rajala ja jatkaa:
− Kerroimme samalla ELY-keskuksen vuoden 2026 alkuun sijoittuvasta aluehallintouudistuksesta sekä yhden luukun palvelujen hankkeesta. (Uudistuksesta lisää https://www.ely-keskus.fi/uutiset-2024/-/asset_publisher/wunrvszgFqL0/content/juha-sammallahti-valmistaudumme-valtion-aluehallinnon-uudistuksiin-tavoitteena-asiakasl%25C3%25A4ht%25C3%25B6isempi-ja-yhten%25C3%25A4isempi-hallinto-pirkanmaa)
− Lähtökohtana oli tutustua kuntien avainhenkilöihin ja keskustella kuntia kiinnostavista ajankohtaisista asioista. Kunnissa, ELY-keskuksessa ja TE-toimistossa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan lähivuosina paljon muutoksia. Myös henkilöt ovat vaihtuneet vuosien varrella kuntien johdossa ja meillä, kertoo Mika Sievi-Korte.
Kuntien koko ja niiden tarpeet poikkeavat toisistaan. Mitkä teemat yhdistävät kuntia?
− Lähes kaikissa keskusteluissa nousi esiin talous, kuntalaisten palveluiden järjestäminen, yhteistyö eri viranomaisten välillä ja kuntalaisten osallisuuden varmistaminen. Keskusteluissa yhteisiä aiheita oli useita, esimerkiksi TE-palvelujen siirto vuodenvaihteessa työllisyysalueille. Lisäksi tilapäiseen suojeluun tulleita ukrainalaisia on lähes jokaisessa kunnassa, mikä on aiheuttanut normaalista poikkeavaa toimintaa ja palveluntarjontaa. Päänvaivaa on myös aiheuttanut sote-palvelujen lakkauttaminen monista kunnista, sanovat Rajala ja Sievi-Korte.
Mitä jäi käteen kierrokselta?
− Välitön ystävällisyys, rakentava keskusteluilmapiiri sekä avoimuus, ne jäivät mieleen. Mieltä lämmitti erityisesti se, miten kuntajohdossa tunnetaan ylpeyttä omasta kunnasta: kuntia kehitetään ja niiden vetovoimaisuus pyritään varmistamaan myös tulevaisuudessa. Pirkanmaan kuntien tulevaisuudesta huolehditaan sitoutuneesti ja tulevaisuuteen katsoen, Rajala toteaa.
− Meidät otettiin ilolla vastaan joka kunnassa ja monissa kunnissa pidettiin hyvänä, että nimenomaan me kävimme vierailulla siellä eikä päinvastoin. Meidät toivotettiin tervetulleeksi toistekin. Käteen jäi hyvät kontaktit puolin ja toisin. Viestejä on vaihdettu myös kuntakierroksen jälkeen. Verkotuin kaikkien kuntakierrokselle osallistuneiden kuntien viranhaltijoiden kanssa Linkedinissä. Yhteys säilyy kierroksen jälkeen.
Esimerkkejä keskustelluista asioista?
− Keskusteluissa toistuivat toiveet uusista lapsiperheistä ja huoli nuorten tilanteesta. Maahanmuutosta toivottiin lisää kaivattua työvoimaa. Useissa kunnissa oli asetettu ilmastotavoitteita ja tehtiin työtä luontokadon pysäyttämiseksi. Monessa pöydässä keskustelimme myös vihreän siirtymän hankkeista, jotka selvästi kiinnostivat. Keskusteluun nousi myös kaavoitukseen liittyvät teemat, Rajala summaa keskusteluissa esiin nousseita aiheita.
− Otin mukaan vierailuille kunkin kunnan alueella rahoitetut kehittämis- ja maaseuturahoituksen hankkeet sekä kerroin ELY-keskuksen myöntämät tuet koko Pirkanmaalle edelliseltä vuodelta. Niistä syntyi aina keskustelua. Varsinkin maaseuturahoituksen osuus monissa reunakunnissa oli erittäin suurta. Selvitin etukäteen kunkin kunnan suurimmat yritykset sekä niiden liikevaihdot ja työntekijämäärät, myös tästä syntyi keskustelua. Juha Sandberg TE-toimistosta kertoi muun muassa kunnan työllisyysluvut ja TE-toimistosta työllisyysalueille siirtyvien henkilöiden määrät, jatkaa Sievi-Korte.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Mika Sievi-Korte, Virve Toukola (Kuhmoisten tekninen johtaja), Mari Rajala, Valtteri Väyrynen (Kuhmoisten kunnanjohtaja) ja Annika Peltomaa (palvelujohtaja TE-toimisto). Paikkana kuvankaunis Kuhmoisten venesatama Päijänteen rannalla. Kuva Mika Sievi-Korte
Mikä kuntakierros?
- ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Mari Rajala sekä elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Mika Sievi-Korte kiersivät 22 Pirkanmaan kuntaa vajaan kahden vuoden aikana. Mukana kierroksella oli myös TE-toimiston johtaja Juha Sandberg.
- Kuntien aktiivisuus ja monenlaisten kesätapahtumien vilkkaus pääsi ilahduttamaan ja yllättämäänkin ELY-keskusten edustajat. Erityismaininnan heiltä saavat Orivesi Suomen Villasukkapääkaupunkina ja Akaa Suomen hunajapääkaupunkina. Myös monen muotoiset kunnantalot jäivät mieleen, kuten yksi kauneimmista kunnantaloista Punkalaitumella.
Punkalaitumen kunnantalo. Kuva Punkalaitumen kunta
- Publiceringsdatum
- 2024-08-27