- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Meillä töissä: Oona on vesien puolella
Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.
Vesienhoidon asiantuntija Oona Lehtinen työskentelee siniverkkoselvityksen parissa. Karttapohjaisen työkalun tavoitteena on helpottaa suunnittelutyötä. Oona iloitsee työyhteisöstään ja kertookin, että töihin on aina mukava tulla. Vapaa-ajallaan Oona rentoutuu neuloen tai potkunyrkkeillen.
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Oona Lehtinen ja työskentelen vesienhoidon asiantuntijana Pirkanmaan ELY-keskuksessa, vesiyksikössä.
Työtehtäviini kuuluu vesienhoidon edistämiseen ja vesien tilan parantamiseen tähtäävän Ahti-ohjelman toimeenpanoon liittyviä tehtäviä. Käytännössä esimerkiksi myönnämme avustuksia vesienhoidollisiin hankkeisiin. Lisäksi Pirkanmaalla on vesienhoitoverkostot, joiden tekemisessä olen myös mukana.
Päätyöni on kuitenkin siniverkkoselvityksen laatiminen Pirkanmaan alueelle. Tässä tavoitteena on luoda paikkatietopohjainen "kaavoittajan vesikartta", joka tarjoaisi tietoa alueista, jotka ovat herkkiä muun muassa hulevesikuormitukselle. Valmistelemme vasta aineistoa. Sen avulla voidaan tunnistaa kriittisiä alueita, joissa maanmuokkaus aiheuttaa merkittävää painetta vesistöille. Kartan avulla voidaan myös osoittaa vesistöjen valuma-alueille suunniteltavan rakentamisen vesistövaikutuksia. Aineisto tukee kaavoitustyötä suunnittelun alkuvaiheessa. Kun nämä alueet huomioidaan, se vähentää vesistöihin kohdistuvia riskejä ja parantaa vesienhallintaa. Lisäksi sen avulla voidaan tarkastella vesistöjen tilaa ja niiden kuormitusriskejä Pirkanmaalla.
Miksi työsi on tärkeää?
Vesien suojelu on tärkeää. On hyvä, että voimme ennaltaehkäistä riskejä, joita rakentamisen vaikutukset tai ilmaston muutos aiheuttavat meidän vesistöille. Vedet pitäisi pitää niin hyvässä kunnossa, ettei niiden tila pääse ainakaan huononemaan. Sen eteen haluan tehdä töitä.
ELY-keskuksessa emme itse tee konkreettisia kunnostustoimia, mutta voimme yrittää edistää hankkeiden toteumista myöntämällä rahoitusta, viestimällä ja verkostoitumalla.
Näen myös siniverkkoselvityksen erityisen tärkeänä siitä syystä, että se mahdollistaisi tietoon perustuvien päätösten tekemisen jo alkuvaiheen suunnittelussa rakentamisen lisääntyessä.
Miten sinusta tuli elyläinen?
Minusta tuli elyläinen kolme kuukautta sitten. Valmistuttuani kesällä 2024 aloin etsimään ensimmäistä oman alan työpaikkaa. Paikka oli kyllä kiven alla, mutta sinnikkyydellä, ja varmasti vähän tuurillakin, löysin tämän ja moni asia sattui natsaamaan.
Millainen koulutus sinulla on?
Valmistuin filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta 2024 ympäristönmuutos ja globaali kestävyys -maisteriohjelmasta, pääaineena opiskelin akvaattisia tieteitä.
Kerro tyypillisestä työpäivästäsi?
Päätyöni siniverkkoselvityksen suunnittelu ja paikkatietoaineistojen käsittely vie huomattavan osan työajastani. Selvitys on vielä aika alussa. Olen tehnyt sitä yhteistyössä muun muassa Tampereen kaupunkiseudun ja Pirkanmaan liiton asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteenamme on, että työkalu helpottaa mahdollisimman monia suunnittelutahoja.
Työpäiväni täyttyvät lisäksi erilaisista palavereista ja koulutuksista sekä tilaisuuksien suunnittelusta sidosryhmien kanssa. Viime vuoden lopulla sekä nyt alkuvuodesta aikaa on kului lisäksi hankehakemuksiin tutustumiseen ja käsittelyyn, koska vesien- ja merenhoidon valtionavustushaku päättyi joulukuussa.
Keväämmällä pääsemme tekemään päätöksiä ja toivottavasti tukemaan mahdollisimman montaa hyvää hanketta.
Mikä on parasta työssäsi?
Parasta on, kun pääsee osallistumaan ja työskentelemään itselle merkityksellisten aiheiden parissa asiantuntevien ihmisten kanssa. Täällä töitä tehdään selvästi intohimolla ja toisia tukien, on aina kiva tulla toimistolle! Ja vaikka ELY-keskus saattaa monille tuoda mieleen byrokratian ja viranomaismääräykset, täällä tehdään todella merkityksellistä työtä vesien hyväksi hyvällä tiimihengellä.
Lisäksi on ilo nähdä, miten paljon eri toimijat, kuten yhdistykset, voivat saada aikaan. Heidän omistautumisensa on inspiroivaa. He tekevät korvaamatonta työtä vesistöjemme hyväksi.
Mikä on haastavinta työssäsi?
Näin alkuun työpöydällä on ollut ja on edelleen paljon uutta. Uuden omaksuminen on tietysti haastavaa. Saan käyttää paljon mielikuvitustani erityisesti siniverkkoselvityksen kanssa. Ilmastonmuutoksen tuomat epävarmuudet lisäävät selvityksen monimutkaisuutta. Ilmastonmuutos on ehdottomasti yksi suurimmista haasteista kaikessa suunnittelussa ja toteutuksessa ennakoimattomien vaikutusten vuoksi niin vesienhoidossa kuin muuallakin ja siihen vastaaminen voi tuntua usein hankalalta. Tätäkin aiheitta kannattaa mielestäni lähestyä mahdollisuuksien näkökulmasta.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajallani tykkään rentoutua kotona, laittaa ruokaa, neuloa sekä kokeilla erilaisia ryhmäliikuntoja. Lisäksi nautin viikonlopuista usein Helsingissä ystävien ja kumppanin kanssa, tai sitten Jyväskylässä perheeni luona. Tampere on kivasti siinä puolessa välissä, mutta tavoitteeni tälle keväälle on kyllä tutustua Pirkanmaahan paremmin.
Meillä töissä: Oona Lehtinen
Tehtävä: vesienhoidon asiantuntija
Koulutus: FM, ympäristönmuutos ja globaali kestävyys -maisteriohjelmasta
Miten päädyit Pirkanmaan ELY-keskukseen: ensimmäinen oman alan työpaikka, moni asia sattui kohdilleen, vaikka sinnikkyyttä se vaati
Tulilla juuri nyt: Pitkän harkinnan jälkeen rohkenin aloittaa potkunyrkkeilyn, ja se on ollut ehdottomasti tämän hetken paras päätös!
Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.
Lue aiemmat esittelyt:
Hanna tukee ja kehittää maaseudun elinvoimaa
Eeva viestii liikenteestä ja innostu helposti uudesta
Tero auttaa valmistautumaan tulevaan ennakoinnilla ja tiedolla
Milla edistää kiertotaloutta ja valvoo, että yritykset hoitavat tuottajavastuunsa
Tuulia työskentelee luonnon monimuotoisuuden koordinaattorina ja viihtyy kaupunkimetsissä
Suvi luotsaa maksatustiimiä ja mahdollistaa maaseudun elinvoimaisuutta
Jukka tukee yrityksiä kansainvälistymisponnistuksissa
Luonto ja ympäristö ovat Mariaa lähellä niin työssä kuin vapaa-ajallakin
Jarkko teettää tiesuunnitelmia ja on aktiivisesti mukana urheiluseurojen toiminnassa
Saija auttaa pirkanmaalaisia maaseudun yrityksiä kehittymään
Laura viestii maaseudun rahoitusmahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteistyössä verkoston kanssa
Katariinasta parasta on merkityksellinen ja arvojen mukainen työ
Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta
Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa
Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä
Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi
Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa
Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea
- Publiceringsdatum
- 2025-02-14
Uppdaterad: 21.02.2025