- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2014
Muutoksia Pirkanmaan pohjavesialueisiin (Pirkanmaan ELY-keskus)
Pirkanmaalla tehtiin vuonna 2013 pohjavesitutkimuksia III luokan pohjavesialueilla "Pohjaveden suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittaminen" -hankkeen yhteydessä (POSKI-hanke). Tutkimusten tavoitteena oli selvittää näiden ennen tutkimattomien alueiden käyttökelpoisuutta yhdyskuntien vedenhankintaan.
Pohjavesiin liittyvistä tutkimuksista on vastannut Pirkanmaan liitto yhteistyössä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa. Tutkimuksissa on tehty yhteistyötä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa, joka vastasi Pirkanmaan sora- ja hiekkamuodostumien tutkimuksista.
Tutkimuksia tehtiin 25 pohjavesialueella 11 eri kunnan alueella (Ikaalinen, Kangasala, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala ja Virrat). POSKI-hankkeen pohjavesitutkimuksissa tehtiin kairauksia kaikkiaan 120 kappaletta. Pysyviä pohjaveden havaintoputkia asennettiin 14 kappaletta. Ominaisantoisuuspumppauksia suoritettiin 32 kappaletta. Pohjavesinäytteitä otettiin yhteensä 29, joista 17 otettiin ominaisantoisuuspumppauksen yhteydessä, 9 pysyvästä pohjaveden havaintoputkesta, 2 lähteestä ja 1 kaivosta. Tämän lisäksi Geologian tutkimuskeskus teki kairauksia ja geofysikaalisia tutkimuksia kaikkiaan 14 pohjavesialueella.
Pohjavedet luokitellaan kolmeen luokkaan
Laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä velvoittaa ELY-keskuksia määrittämään pohjavesialueiden sijainnin ja rajat. Kartoitetut pohjavesialueet luokitellaan käyttökelpoisuutensa ja suojelutarpeensa mukaan seuraaviin luokkiin:
- I luokka: vedenhankinnan kannalta tärkeä pohjavesialue,
- II luokka: vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue ja
- III luokka: muu pohjavesialue.
Tehtyjen tutkimusten tulosten perusteella päädyttiin poistamaan yhdeksän III luokan pohjavesialuetta. II luokkaan nostettiin yhdeksän pohjavesialuetta. Neljällä alueella tehtiin samalla rajausmuutos. Seitsemän aluetta liitettiin osin tai kokonaan viereiseen I tai II luokan alueeseen. Lisäksi uuden tutkimustiedon perusteella voitiin joissakin tapauksissa muodostaa hydrogeologisesti yhtenäisiä pohjavesialueita alueiden välisiä rajoja muuttamalla.
Tutkimusraportti "Tutkimukset Pirkanmaan III luokan pohjavesialueilla 2013" on nähtävissä Pirkanmaan liiton Maakuntakaava 2040-sivuilla: http://maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi/poski. Raportista ilmenevät tutkitut alueet ja mitä muutoksia on ehdotettu luokituksiin ja rajauksiin eri alueilla.
Lisäksi POSKI-hankkeen ulkopuolella tehtiin pieni rajauslaajennus (Palkon ottamo) Miharin alueella Hämeenkyrössä ja Pälkäneellä Tuliharjun III luokan aluetta supistettiin ja se siirrettiin II luokkaan (vedenhankintaan soveltuva alue).
Em. muutokset on jo tehty Tamperetta ja Urjalaa lukuun ottamatta valtakunnalliseen tietokantaan Suomen ympäristökeskuksessa. Tampereen ja Urjalan muutokset ovat käytettävissä OIVA-palvelussa 25.11.2014. Pohjavesialueita koskevia tietoja ja aluerajauksia voi tarkastella OIVA-palvelussa (Hertta): www.ymparisto.fi/oiva.
Lisätiedot:
- Hydrogeologi Matti Vänskä, puh. 0295 036 400, matti.vanska(at)ely-keskus.fi
- Muutokset Pirkanmaan pohjavesiluokituksessa (Excel)
- Publiceringsdatum
- 2014-10-21