- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2013
Pohjois-Karjalan elinkeinoelämässä ja työllisyydessä nähtävissä toiveikkuutta - vuoden päästä (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)
Pohjois-Karjalan alue- ja seututason toimijat arvioivat, että alueen elinkeinoelämän, yritystoiminnan ja työllisyyden suhteen tilanne on parantumaan päin. Vuoden päästä Pohjois-Karjalassa ja sen kaikissa seutukunnissa elinkeinoelämän ja työllisyyden tilanteen arvioidaan olevan parempi kuin nyt. Tilanne voi olla parempi jo puolenkin vuoden päästä, jos Euroopan ja Suomen suhdannenäkymät alkavat lähikuukausina kirkastua merkittävästi. Silti monelta osin koetaan vielä epävarmuutta.
Osana puolivuosittain tehtyä valtakunnallista alueelliset kehitysnäkymät -arviointia Pohjois-Karjalan alue- ja seututason toimijat[1] arvioivat ELY-keskuksen johdolla 15. kerran elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymiä seuraavan 6 kuukauden ja vuoden tähtäimellä. Pohjois-Karjalan yleistilannetta sävyttää epävarmuus maailmantalouden ja Euroopan talouden tulevasta kehityksestä. Tätä raporttia pohjustaneessa aluetalouspaneelissa todettiin, että mikäli Euroopan ja Suomen suhdannenäkymät kirkastuvat lähikuukausina se vaikuttanee nopeasti siihen, että myös Pohjois-Karjalan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan näkymät voivat olla nykyhetkeä suotuisammat jo puolenkin vuoden tähtäimellä. ELY-keskuksessa yritysten investointi- ja kehittämisrahoituksen kysyntä on ollut jopa ennätyksellisellä tasolla. Silti tuottavuutta parantavia investointeja ja pk-yritysten omaa tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tarvitaan lisää. Palvelualojen ja erityisesti kauppapalvelujen kehittymistä tukee edelleenkin venäläisten asiakkaiden määrän voimakkaan kasvun jatkuminen.
Pohjois-Karjalassa oli heinäkuussa 2013 työttömiä työnhakijoita lähes 12 600. Työttömien osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalassa 16,9 % eli eniten kaikista maakunnista. Sen sijaan työttömien määrän lisääntyminen oli Pohjois-Karjalassa edelliseen vuoteen nähden maltillisempaa kuin koko maassa keskimäärin. Sekä pitkäaikais- että nuorisotyöttömyys ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Pitkäaikaistyöttömistä valtaosa on yli 50-vuotiaita ja lähes puolet on vailla ammatillista koulutusta.
Pohjois-Karjalan keskeisimmät toimialat ovat metsä-, metalli- (teknologia), elintarvike- ja rakennusteollisuus, Metsä- ja metalliteollisuuden osalta Pohjois-Karjalassa on monesta muusta alueesta poiketen varsin kohtuulliset tulevaisuuden näkymät ilman, että merkittäviä työpaikkamenetyksiä tai muita merkittäviä sopeutuksia olisi tiedossa. Myös elintarvike- ja rakennusteollisuudessa on varsin myönteiset kehitysnäkymät.
Joensuun seudulla painottuu puunkorjuusektori ja rakennusteollisuus, joissa näkymät ovat kohtuulliset. Keski-Karjalassa puuteollisuudessa on nähtävissä elpymistä. Pielisen Karjalassa on vahvassa vedossa elintarviketeollisuus sekä laiva-, juna- ja kuljetusvälineteollisuuden alihankintateollisuus.
Maaseutualueilla maatilojen investointitahti on edelleen alhainen tuotantotasojen säilyttämistä ajatellen, Juuri päättynyt hakukierros oli nykyisen EU-ohjelmakauden hiljaisin. Joitakin suurehkoja investointeja on valmistumassa, mutta alkuvuoden ennusteet ennakoivat maitomäärän rajua laskua, mikä johtuu kiihtyvästä maidon tuotannosta luopumisesta. Toisaalta maidon kysyntä on ollut kasvussa, mikä näkyy mm. merkittävinä investointeina maitoa jalostavassa teollisuudessa. Metsätaloudessa puukauppa on käynyt kohtuullisen hyvin. Syksyä kohti hinnat ovat olleet lievässä laskussa. Energiapuun lisääntynyt kysyntä on tasannut muun puumarkkinan vaihtelua. Puuraaka-aineen kysyntä energiantuotannossa on kasvussa.
Pohjois-Karjala |
Tilanne nyt verrattuna vuoden takaiseen |
Tilanne 6 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen |
Tilanne 12 kk kuluttua verrattuna nykyhetkeen |
Elinkeinoelämä ja yritystoiminta |
- |
0 |
+ |
Työttömyyden määrä ja rakenne |
- |
0 |
+ |
Osaavan työvoiman saatavuus |
+ |
0 |
0 |
Arviointiasteikko: (++) paljon parempi, (+) parempi, (0) ennallaan, (-) heikompi, (--) paljon heikompi |
[1] Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja TE-toimisto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Finnvera Oyj:n Joensuun aluekonttori, Pohjois-Karjalan kauppakamari, Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun Tiedepuisto, Suomen metsäkeskus Pohjois-Karjala sekä seudulliset elinkeinoyhtiöt (Josek Oy, Keti Oy ja Pikes Oy).
Valtakunnalliseen TEM:n tiedotteeseen.
Lisätietoja
Johtaja Ritva Saarelainen, puh. 0295 026 168
Strategiapäällikkö Pekka Myllynen, puh. 0295 026 082
[email protected]
- Publiceringsdatum
- 2013-09-16