Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Sinilevien määrä Lounais-Suomen järvissä hieman nousussa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lounais-Suomen järvien sinilevähavainnot ovat hieman lisääntyneet kuluvalla viikolla. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalta on ilmoitettu runsas esiintymä Köyliönjärveltä. Myös Someron Halkjärvestä on tehty kansalaishavainto Järvi-meriwikiin runsaasta esiintymästä. Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ilmoitettiin myös Euran Turajärven ja Kiskon Kirkkojärven vähäisistä sinileväesiintymistä. Turajärven näytteen mikroskopoinnin yhteydessä näytteessä havaittiin pääasiassa Anabaeana sp. sekä Microcystis –suvun sinileviä, jotka saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Sinilevien määrät ovat järvissä kuitenkin alhaisempia kuin yleensä tähän aikaan. Lämpimien ja tyynien säiden jatkuessa sinilevät saattavat lisääntyä myös muissa järvissä.

Lounais-Suomen merialueilla sinilevien määrät ovat säilyneet viime viikon kaltaisina, eli levää on suuressa osassa merialuetta. Havaintoja runsaista esiintymistä on tehty Kustavin Iniönaukon sekä Uudenkaupungin Mannerveden vakiohavaintopaikoilta. Kansalaishavaintoja Järvi-meriwikiin runsaista sinileväesiintymistä on ilmoitettu useasta paikasta Kemiönsaaren merialueelta sekä Merikarvialta. Vähäisiä sinileväesiintymiä on puolestaan havaittu Kustavin Ströömin, Merimaskun Kirkonsalmen, Nauvon Seilin, Korppoon Utön sekä Rauman Otanlahden vakiohavaintopaikoilta. Kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on ilmoitettu myös Järvi-meriwikiin Uudenkaupungin edustalta sekä Kemiönsaaren eteläpuolelta. Lämpimät ja heikkotuuliset säät edesauttavat sinilevien nousua pintaan, jolloin sinilevälauttoja saattaa esiintyä laajemmilla alueilla.

Sinilevän kanssa on aina syytä muistaa varovaisuus myös vähäisissä esiintymissä. Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää selvästi leväpitoiseen veteen.

Suopursuruostesienen itiöt värjänneet veden pintaa monin paikoin

Viime viikonloppuna ja tällä viikolla on monessa paikassa havaittu vedessä ja rannoilla ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat suopursuruostesienen itiöt. Tyypillisesti näitä pintaesiintymiä muodostavat kuusensuopursuruostesienen itiöt, joita voi ajoittain esiintyä runsaasti heinäkuun loppupuolella ja elokuussa etenkin järvissä. Itiöt ovat ihmiselle vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävä vesi voi kuitenkin aiheuttaa uimareille samankaltaisia silmäoireita kuin siitepöly.

Itiöesiintymiä on havaittu Salon Iso-Kisko -järvessä, Määrjärvessä, Oksjärvessä ja Maskun Rivieralla sekä Satakunnassa Isojärvessä ja Kokemäenjoessa ainakin Kokemäen ja Harjavallan välisellä jokiosuudella. Lisäksi Naantalin Luonnonmaalta vastapäätä muumimaailmaa ja Rymättylästä on tehty havainto vastaavasta ilmiöstä. Luonnonmaan esiintymä varmistui mikroskooppitarkastelussa kuusensuopursuruosteeksi.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata omia levähavaintoja joko kirjautumalla palveluun www-sivuilta tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaita leväesiintymiä koskevista levänäytteistä tulee sopia etukäteen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

 

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                                                      0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela                                            0295 022 947


Regional information