- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Sinilevistä ei haittaa Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)
Sateinen, kolea ja tuulinen sää ei ole suosinut sinileviä. Viikon 30 aikana Etelä-Savon sinileväseurantakohteilla ei ole havaittu sinileviä. Kuluneen kahdeksan viikon ajalta seurantakohteilla on havaittu vähäisiä määriä leviä vain kahdesti.
Sinilevistä on tullut vain yksittäisiä yleisöhavaintoja viimeisimmän kahden viikon aikana (vähäinen määrä sinilevää). Koko havaintojakson aikana yleisöilmoituksia on tullut selvästi vähemmän kuin normaalisti.
Pintavesien lämpötilat Etelä-Savossa ovat yli kaksi astetta alhaisemmat ajankohdan normaaliin lämpötilaan verrattuna. Pintaveden lämpötila Haukiveden Oravissa on 17,4 astetta ja Kyyveden Asemanrannassa 17,2 astetta. Pienemmillä järvillä lämpötilat vaihtelevat 17–19 asteen välillä.
Ajoittaiset sateet ovat lisänneet ravinteiden huuhtoumista vesistöihin. Se tekee suotuisat olosuhteet sinilevien kasvulle, mikäli sää muuttuisi aurinkoisemmaksi ja tuulettomaksi. Sateiden jatkuessa jaksottaisina ja ilmankosteuden pysyessä korkeana sienten itiöiden määrät lisääntyvät. Runsaat itiöt voivat muodostaa vaahtomaisia muodostelmia yhdessä muiden vedessä esiintyvien hiukkasten kanssa.
ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat levätilanteesta
Etelä-Savon levätilannetta seurataan 11 järvikohteella. Havaintopaikat on valittu kuvaamaan Etelä-Savon yleistä levätilannetta. Kohteiden vedenlaatu kattaa järvet suhteellisen runsasravinteisesta vähäravinteiseen, eli mukana on leväherkkiä ja ei-leväherkkiä järviä. Osa seurantapaikoista on yleisiä uimarantoja.
Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojelusihteerit, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Levähavainnot kootaan Etelä-Savon ELY-keskukseen, josta ne viedään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järviwiki-sivustolle. Sivustolta voi seurata reaaliajassa levätilanteen kehittymistä.
Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Suomen ympäristökeskus laatii ja julkaisee viikoittain valtakunnallisen leväkatsauksen torstaisin kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätiedote (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
- Havaintolähetti
Lisätietoja:
Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233
- Publiceringsdatum
- 2017-07-27