- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Bättre vattenstatus fordrar effektivare åtgärder (NTM-centralen i Södra Österbotten)
För att status i våra vatten ska bli bättre måste vi få bukt med närsaltsbelastningen och belastningen från de sura sulfatjordarna. Över hälften av sjöarna i regionen och två tredjedelar av åarna, älvarna och kustvattnen lider fortsättningsvis av övergödning eller försurningsproblem. I förslaget till förvaltningsplan för Kumo älvs–Skärgårdshavets–Bottenhavets vattenförvaltningsområde som NTM-centralen publicerar i dag listas de metoder, med vilka god status uppnås i yt- och grundvattnen fram till år 2021.
Förslaget till förvaltningsplan innehåller information om regionens vattendrag, belastningen som de utsätts för och andra konsekvenser av människan, vattnens ekologiska status, vattenvårdens mål och nödvändiga vattenskydds- och vattenvårdsåtgärder.
Man kan stifta bekantskap med ytvattnens ekologiska och kemiska status i den nya karttjänsten med kartor över vattnen på adress http://paikkatieto.ymparisto.fi/vesikartta.
Åtgärderna inom jordbruket har lyfts fram som viktiga för vattenvården, eftersom en stor del av vattendragen i förvaltningsområdet ligger i ett intensivt jordbruksområde. Vattenskyddsåtgärderna inom jordbruket bör effektiveras ytterligare. "Åtgärderna inom jordbruket är till stor del avgörande för ytvattnens framtida status. De nuvarande åtgärderna räcker inte till för att minska belastningen i å-, älv- och kustvattnen. Det finns ett klart behov av att ta i bruk fler och olika typer av vattenskyddsmetoder. Nu borde man på riktigt utnyttja alla möjligheter som finns i miljöersättningssystemet", säger NTM-centralen i Södra Österbottens specialplanerare Vincent Westberg. Inom jordbruket behövs i praktiken fler och bredare skyddszoner, mer åkrar med växttäcke under vintern och mycket erosionsbekämpning. Westberg påminner om att " den ekologiska klassificeringen blir bättre ju naturligare vattenstatus vattendraget har, dvs. ju mindre människan påverkar vattendraget."
Grundvattnens status har inte blivit bättre
Grundvattenstatus har inte förbättrats på önskat sätt. Allteftersom informationen om grundvattnen har ökat har det framträtt nya grundvatten med dålig kemisk status. Den kemiska statusen är dålig på grund av halterna av klorid, metaller, lösningsmedel och bekämpningsmedel.
För att trygga grundvattenreserverna är utarbetning av skyddsplaner för grundvattenområdena en viktig metod. I skyddsplanerna kan man ge anvisningar och rikta åtgärderna så att de gäller kommunens grundvattenområden. Med förnuftig planering av markanvändningen som tar hänsyn till grundvattenskyddet kan man bidra till att nå god vattenstatus i grundvattnen.
Påverka vattenvården
Till stöd för vattenvårdsplaneringen ber NTM-centralen i Södra Österbotten om åsikter, information och erfarenheter i anslutning till vattenvården. Samråd om förslaget inleds i dag 1.10. Alla som är intresserade kan framföra sin åsikt om eller ge förslag i saken. Samrådet pågår ett halvt år t.o.m. 31.3.2015. Efter det samlas kommentarerna ihop och utnyttjas i den slutliga versionen av planen. Man kan stifta bekantskap med planförslaget på miljöförvaltningens webbplats på adress:
www.miljo.fi/vattenforvaltningsomrade/vastra/delta
Förslaget är också framlagt till påseende på anslagstavlorna i regionens kommuner . Respons kan ges till NTM-centralen t.ex. på den elektroniska responsblanketten, per e-post eller med brev som riktas till registraturen. Diskussion om planerna kan föras i webbtjänsten dinasikt.fi på adress www.dinasikt.fi/vfo3
Statsrådet godkänner förvaltningsplanerna i slutet av år 2015.
Mer information:
Ytvattnen:
- Specialplanerare Vincent Westberg, tfn 0295 027 956
Grundvattnen:
- Chef för gruppen för vattentjänster Antti Hakola, tfn 0295 027 789
- Publiceringsdatum
- 2014-10-01