Helsieni Oy:s svampproduktion ökade med hjälp av finansieringen för näringsåtervinning

Helsieni odlar svamp i växtunderlag som har tillverkats av återvunnet material. Företaget har utvecklat sin verksamhet betydligt med hjälp av finansieringen från försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen. Företaget utvecklar nya recept för växtunderlag, i vilka återvinns bland annat fiberhampa och vass. Företagets mål är också att öka odlingsvolymen och utvidga användningen av deras recept.

Helsieni Oy:n perustaja Stéphane Poirié pitelee osterivinokaskasvustoa käsissään.
Stéphane Poirié är den ena grundaren av Helsieni Oy.

År 2016 förenade Stéphane Poirié och Chris Holtslag föremålen för sina intressen till ett gemensamt företag - Helsieni Oy. Poirié ville odla grönsaker eller annat ätbart, Holtslag var å sin sida intresserad av att göra något inom ramen för cirkulär ekonomi. Holtslag hade läst att i hans hemland Holland lyckades man odla svamp i kaffesump.

”Vi åkte till Holland för att lära oss och så småningom utvecklade vi egna produkter. Från början har vi också utbildat folk i att odla egen svamp”, berättare Stéphane Poirié.

I dag producerar Helsieni 3000 kilogram ostronmussling, 200 kilogram igelkottstaggsvamp och 200 kilogram shiitake per år. I enlighet med cirkulär ekonomi växer svampen i ett växtunderlag som innehåller så mycket återvunna material som möjligt.

Affärsverksamheten startades upp med hjälp av finansiering

Helsieni har utvecklat sin affärsverksamhet och testat olika växtunderlagsmaterial i två projekt som har finansierats av försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen.

”År 2018 fick vi understöd för att starta upp svampbusinessen. Vårt viktigaste mål var att förena affärsverksamheten med cirkulär ekonomi. I det senare projektet koncentrerar vi oss på att utveckla växtunderlaget och utvidga verksamheten,” sammanfattar Poirié.

Enligt Poirié hade det första utvecklingsprojektet stor betydelse för företagets affärsverksamhet: efter projektet fördubblades företagets omsättning. Dessutom har företagets energiförbrukning minskat med 80 procent.

Osterivinokkaita kasvamassa merikontissa.
Helsieni odlar ostronmussling och annan matsvamp i fraktcontainrar. Företagets verksamhetsställen ligger i Karis och Helsingfors.

Nya råmaterial testas som växtunderlag

Receptet för Helsienis växtunderlag har hittills varit halmpellet och kaffesump som samlas från restauranger. Nu testar, jämför och utvecklar företaget nytt råmaterial för användning i växtunderlag i de nordiska länderna. Tyngdpunkten är naturresurser, som anses vara avfall eller orsaka miljöproblem.

Företaget har testat exempelvis fiber av hampa och lin, sågspån av björk och al, skal av solrosfrön och vass i växtunderlagen.

”Hittills har vi nått de bästa resultaten med fiberhampa i receptet. Fiberhampa förbättrade växtunderlagets produktivitet med 20 procent. Även vass är ett mycket potentiellt råmaterial, framför allt sommarvassen innehåller mycket kväve”, berättar Poirié.

Utvecklingsarbetet fortsätter

När projektet har avslutats, har Helsieni för avsikt att fortsätta utvecklingsarbetet. Målet är att förbättra processen och receptet på växtunderlag, som också testas i odlingen av andra svamparter på olika svampfarmer. Företaget har några samarbetspartners i Finland och Europa som kan använda detta recept.

”Vi ska också skaffa mer odlingsvolym. Produktionen utökas dock enligt efterfrågan så att inte utökningen sker i onödan. Efterfrågan på exempelvis ostronmussling ökar för tillfället med några procent per år”, säger Poirié.

Helsieni Oy har beviljats finansiering från det riksomfattande försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen för två forsknings- och utvecklingsprojekt.

  • Pilot for a circular urban mushrom farm, 1.8.2018–31.7.2019. Projektets totala budget: 60 000 €, för vilket 70 % har beviljats i understöd.
  • Clean & Local Mushroom Substrate Development PART I, 30.10.2023-31.8.2024. Projektets totala budget: 58 000 €, för vilket 70 % har beviljats i understöd (40 600 €).

Titta på videon nedan eller på Youtube (youtube.com).

Uppdaterad: 20.08.2024