Evenemang för att samla in data om befolkningsrelationernas tillstånd och möten med beslutsfattare för att behandla resultaten 

Vid datainsamlingsevenemangen samlas erfarenheter, uppfattningar och synpunkter in från invånare i olika befolkningsgrupper. Frågorna gäller delaktighet, attityder, trygghetskänsla och interaktion i den egna kommunen eller staden.

De teman som framkommer vid datainsamlingarna ger en bild av vilka frågor som är centrala för goda befolkningsrelationer på orten.

Värdefull information från datainsamlingarna behandlas på möten med beslutsfattare. Till dessa möten kallas kommunens förtroendevalda och tjänstemän i beslutsfattande ställning, representanter för de organisationer som genomfört datainsamlingen samt de invånare som deltagit i datainsamlingen. Om det utgående från resultaten behövs kallas även beslutsfattare från andra myndigheter (välfärdsområdet, polisen etc.) och organisationer.

FINBEPOL-teamet vid statsrådets kansli (Teamet för beteendepolitik i Finland) utvärderade effekten av de beslutsfattarmöten som ordnades under pilotprojektet (2021-2023) i en rapport som publicerades i augusti 2024: Rapport med utvärdering av beslutsfattarmöten (VNK 2024) (på finska).


Information om befolkningsrelationerna samlas in i olika delar av Finland för att främja goda befolkningsrelationer på lokal nivå

Under projektet Goda befolkningsrelationer (2023-2025) har datainsamlingsevenemang genomförts på flera olika språk i Torneå, Varkaus, Jorois och Karleby med hjälp av köptjänstmedel och sparring från projektet.

Under pilotprojektet (2021-2023) genomfördes datainsamlingar i följande kommuner: Helsingfors, Brahestad, Kalajoki, Nivala, Haapavesi, Tammerfors, Åbo, Kuopio, Vasa, Jyväskylä, Kouvola, Kajana (med invånare från Sotkamo och Ristijärvi), Joensuu, S:t Michel, Nyslott, Lieksa, Rovaniemi, Kemi, Björneborg och Kotka.

Sammanlagt har data hittills samlats in på nästan 30 orter och på minst 15 olika språk (ryska, ukrainska, arabiska, swahili, somaliska, estniska, engelska, finska, dari, farsi, tigrinja, kinyarwanda, kirundi, thai, spanska).

Under hösten planeras en insamling av data om befolkningsrelationerna i bland annat Korsnäs, Kristinestad, Närpes, Kaskö och Malax. Finlands Röda Kors Österbottens svenska distrikt har tagit sig an uppgiften att genomföra dessa datainsamlingar.

Det är fint att kommuner och städer av olika storlekar vill höra sina invånare med olika språk om deras erfarenheter av att leva tillsammans.


Modellering av verktyget för datainsamling och beslutsfattarmöten

Som bäst tas det fram en modell av verktyget som ska lanseras på webbplatsen jämlikhet.fi hösten 2024. Målet är att kommunerna från början av 2025 självständigt ska kunna samla in data och ordna beslutsfattarmöten för att främja goda befolkningsrelationer och följa upp situationen. 

 

Genvägar

Kontaktuppgifter

Kontakta oss 

  • Nexhat Beqiri, specialplanerare
    0295 021 028
    nexhat.beqiri(at)ely-keskus.fi
  • Liisa Päkki, planerare
    0295 021 350
    liisa.pakki(at)ely-keskus.fi
     

Följ projektet 

Dataskyddsbeskrivning

Uppdaterad: 16.10.2024