LUMO-programmet Egentliga Finland

Landskapens verkställighetsplaner för biologisk mångfald (LUMO-programmen)   

Inom Priodiversity LIFE-projektet utarbetas LUMO-program för sju landskap och Birkalands LUMO-program som färdigställdes 2021 uppdateras. Övriga landskap som deltar i projektet är: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Lappland. Lappland deltar i projektet från och med 2026. LUMO-programmen genomförs under ledning av NTM-centralen och landskapsförbunden i samarbete med landskapens centrala aktörer och intressentgrupper.

Saaristoa. /Skärgård.
Skärgård. ©Pipsa Kaunisto

För beredningen av LUMO-programmen skapas en verksamhetsmodell som senare kan utnyttjas i arbetet med LUMO-programmen i andra landskap än de som deltar i projektet samt spridas till andra EU-länder. De landskap som deltar i projektet och andra landskap som utarbetar LUMO-program med separat finansiering samarbetar under projekttiden för att synergifördelarna med beredningen av LUMO-programmen ska kunna utnyttjas så effektivt som möjligt. 

LUMO-programmens innehåll och tidtabell  

LUMO-programmen är ett nytt viktigt verktyg i planeringen av bekämpningen av och stävjandet av naturförlusten. Programmen sammanställer information om det nuvarande tillståndet i landskapets natur samt om de hot och påfrestningar som drabbar naturen. I LUMO-programmen fastställs landskapsvisa mål för främjande och tryggande av mångfalden samt åtgärder för att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden. Dessa åtgärder omfattar i synnerhet restaurerings- och skötselåtgärder samt rekommendationer och anvisningar för åtgärder för att öka mångfalden. För målen och åtgärderna fastställs också ansvariga instanser.

I den första fasen av LUMO-programmen identifierar man landskapets mest värdefulla kluster av biologisk mångfald och granskar sambanden mellan dem. Naturvårds- och restaureringsåtgärderna inom projektet Priodiversity LIFE koncentreras till dessa områden. Programmen innehåller också planer för uppföljning och rapportering, utbildning och kommunikation.  

 

Rekijoki./ Rekijoki ådal.
Rekijoki ådal. ©Pipsa Kaunisto

De preliminära versionerna av LUMO-programmen görs med hjälp av befintligt naturtyps- och artmaterial och de färdigställs före utgången av 2025. Forskningsorganisationerna som deltar i Priodiversity LIFE-projektet (Finlands miljöcentral och Naturresursinstitutet) producerar preciserande analyser för arbetet med LUMO-programmens mångfaldskluster under åren 2024–2026. Analyserna kan utnyttjas när den första versionen är klar och de slutliga LUMO-programmen blir klara 2027.  LUMO-programmet för Lappland färdigställs 2028. Därefter samordnas genomförandet av programmen, och programmens innehåll uppdateras efter behov. 

Egentliga Finland och Satakunta  

Landskapen Egentliga Finland och Satakunta har exceptionellt mångsidiga och värdefulla naturvärden. Landskapens vidsträckta skärgårds- och kustområden, ådalarna med sina ängar, ädellövskogarna, det sydliga läget och den långa kulturella påverkan har skapat en mångsidig och värdefull natur.   Å andra sidan finns det på grund av den långa markanvändningshistorian endast få områden i naturtillstånd kvar och deras status har försämrats. Landskapens vattendrag har också relativt dålig status.  Många arter och naturtyper har blivit hotade, så praktiska åtgärder för naturen behövs. Utarbetandet av LUMO-programmen kommer att kräva mycket expertarbete och dialog med olika yrkesgrupper.

Mer information:  

Maija Mussaari, biodiversitetskoordinator, tfn +358 295 022 883
e-post: [email protected]

Information om Projektet Priodiversity LIFE:

  • Projekttiden är åren 2024–2031.

  • NTM-centralerna kan med stöd av naturvårdslagen utarbeta en verkställighetsplan för den biologiska mångfalden i sitt område. I arbetsprocessen säkerställs växelverkan med centrala aktörer i regionerna och beredningen och uppföljningen grundar sig på bästa tillgängliga vetenskapliga information. Verkställighetsplanerna för den biologiska mångfalden kallas också LUMO-program.

  • Projektet genomförs genom ett omfattande samarbete. Forststyrelsens Naturtjänster koordinerar projektet. I projektet deltar också Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Jakt- och fisketjänster, statsrådets kansli, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, NTM-centralerna (Sydöstra Finland, Lappland, Birkaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Egentliga Finland), Finlands miljöcentral, Naturresursinstitutet, Naturhistoriska centralmuseet, Finlands skogscentral, Livsmedelsverket, Finlands naturskyddsförbund och WWF Finland.

  • Naturförlusten framskrider också i Finland. För att stoppa naturförlusten och främja den biologiska mångfalden krävs aktiva handlingar. Projektet omsätter strategier i praktiken och aktiverar regionalt befintliga och nya aktörer i arbetet för biologisk mångfald.

Projektet har fått finansiering av Europeiska Unionens LIFE-program. Materialet reflekterar synsätt av upphovsmannen, och Europeiska kommissionen eller CINEA är inte ansvariga för användning av materialets innehåll.

Uppdaterad: 16.09.2024