Regional information

Nyheter 2022

Sastamalan Lumo -tapahtuma käynnisti Pirkanmaan Lumo-ohjelman toimenpiteiden ketjun

Pirkanmaan Lumo-ohjelman toimeenpanosuunnitelman ensimmäinen tapahtuma, Sastamalan Lumo, kokosi 25.5.2023 yhteen monia luontoalan toimijoita ja aiheesta kiinnostuneita Vammalan pääkirjastolle. Viheriän järjestämässä tapahtumassa toimintaansa ja oppejaan olivat esittelemässä AhlmanEdun luontoalan ja Sasky Osaran maaseutuyksikön opiskelijat, Loimi – Hämeen jätehuolto, Sastamalan ympäristöyhdistys, Mielen Soinnut ja Lahdenperä ry.


Sastamalan Lumo -tapahtuman esittelijöitä. Kuva Tuulia Lahtinen

Tapahtumassa esiteltiin tietoa mm. oman pihan luonnon monimuotoisuutta vaalivammista hoitotavoista eli lumouttamisesta, vastuullisesta retkeilystä, vieraslajeista, villiyrttien käyttömahdollisuuksista, jäte- ja kierrätysasioista, metsäkylpyohjauksesta ja permakulttuurista.

– Luonnon monimuotoisuus  ja sen vaaliminen selvästi kiinnostavat pirkanmaalaisia. Hienoa, että Lumo-ohjelman toimenpiteisiin on saatu myös tällaisia kuntalaisille suunnattuja tapahtumia, iloitsee projektikoordinaattori Tuulia Lahtinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.


Opiskelijoiden Lumopihan esittelyä, AhlmanEdu. Kuva Tuulia Lahtinen


Hyönteishotellin täyttämistä Sastamalan Lumo-tapahtumassa. Kuva Tuulia Lahtinen

​​​​​​​Lumo-ohjelman tavoitteena on luontokadon ehkäisy

Sastamalassa järjestetty tilaisuus oli yksi Pirkanmaan Lumo-ohjelmaan toimenpiteisiin kirjatuista tapahtumista. Lumo-ohjelman tavoite on edistää Pirkanmaan luonnon monimuotoisuutta uusin keinoin perinteisen viranomaistyön ohella ja jalkauttaa sekä kansainvälisiä että kansallisia biodiversiteettiohjelmia maakunnan tasolle. Ohjelma on laadittu yhteistyössä maakunnan monien toimijoiden kanssa Pirkanmaan liiton ja ELY-keskuksen vetämänä.

Ohjelmasta toteutukseen toimenpidesuunnitelman avulla

Lumo-ohjelman tavoitteiden toteuttamiseksi on viime vuoden lopulla valmistunut toimenpidesuunnitelman ensimmäinen versio. Suunnitelman laatimiseen on osallistunut erilaisia alueellisia toimijoita, kuten koulutusorganisaatioita, yrityksiä, kuntia, yhdistyksiä, järjestöjä ja yksityishenkilöitä. Ideana on, että erilaiset tahot toteuttavat ja edistävät vapaaehtoisesti Lumo-ohjelman tavoitteita omia vahvuuksiaan ja toimintamahdollisuuksiaan hyödyntäen.

– Toimijoiden välillä on löydetty myös kumppanuuksia, joilla on saatu hienoja ideoita suunniteltua ja toteutettua yhteistyön mahdollistamana. Yksi toimenpidesuunnitelman rikkaus onkin se, että yhdellä toimijalla ei tarvitse olla kaikkia resursseja ideansa toteuttamiseen, vaan yhteistyöllä saadaan enemmän aikaiseksi ja lisää väkeä mukaan tekemiseen, painottaa Lahtinen.

Toimenpidesuunnitelmasta löytyy tällä hetkellä noin 60 kirjausta. Perinteisempien suojelu- ja kunnostustoimien lisäksi toimenpiteisiin on saatu kirjattua esimerkiksi seuraavanlaisia toimia:

  • Lumo-aiheiset koulutukset ja luennot
  • luontokasvatuksen pedagogisen osaamisen edistäminen
  • Lumo-tapahtumat erilaisille kohderyhmille
  • pilottihanke monimuotoiseen soiden ennallistamiseen
  • luonnon monimuotoisuuteen keskittyvän ja tietoisuutta edistävän pelin kehittäminen
  • uusympäristöjen monimuotoisuutta edistävistä toimista kertyvän luontotiedon keruu ja jakaminen

Mitä seuraavaksi?

Seuraavia Lumo-toimenpiteitä edistetään jo kovaa vauhtia ja uusia otetaan innolla vastaan.

– Omasta luonnon monimuotoisuutta edistävästä toimesta tai kiinnostuksesta osallistua voi vinkata Pirkanmaan ELY-keskukseen Lumo-ohjelman nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta tai ottaa suoraan yhteyttä minuun. Mukaan mahtuu hyvin, vinkkaa Lahtinen.

Lisätietoja

Pirkanmaan Lumo (ely-keskus.fi)

Projektikoordinaattori Tuulia Lahtinen
​​​​​​​Pirkanmaan ELY-keskus
​​​​​​​tuulia.lahtinen(at)ely-keskus.fi
​​​​​​​p. 0295 036 192

​​​​​​​