Projektet Priodiversity LIFE (Satakunta, Egentliga Finland)

Finlands genom tiderna största projekt för att bekämpa naturförlusten, Priodiversity LIFE, inleds 2024 och fortsätter i åtta år. Under projektperioden sammanställer man bästa praxis och söker nya finansieringsformer för att trygga den biologiska mångfalden. Största delen av projektets budget på 50 miljoner euro kommer från Europeiska kommissionens LIFE-fond. Det finns ett behov av projektet, eftersom hotet mot arter och deras livsmiljöer håller på att utvecklas i en oroväckande takt även i Finland.   

Mer information om naturens tillstånd finns i verkställighetsplanerna för den biologiska mångfalden

Under projektets första år utarbetas i åtta landskap en verkställighetsplan för den biologiska mångfalden, som även går under benämningen LUMO-program. Syftet med programmen är att samla in regional naturinformation och definiera de viktigaste mångfaldsklustren i varje landskap. De forskningsorganisationer som deltar i projektet producerar under projektets gång geodataanalyser som stöder definitionsarbetet. Programmen samlar information om landskapens nuvarande naturtillstånd och de hot och påfrestningar som riktas mot det. I programmen fastställs olika åtgärder för att främja den biologiska mångfalden och stoppa naturförlusten.

LUMO-programmen utarbetas i två faser i omfattande samarbete med olika intressentgrupper. Målet med programmet är att öka det regionala samarbetet och olika aktörers deltagande i främjandet av den biologiska mångfalden i den egna närmiljön. 

Naturvården koncentreras till de mest värdefulla områdena  

Kalliosinisiipi / Fetörtsblåvinge.
  Fetörtsblåvinge. ©Charlotta Berlin

För att öka den biologiska mångfalden behövs också praktiska åtgärder. I projektet görs restaureringar och skötsel av områdena med de mest värdefulla naturvärdena. Restaurerings- och iståndsättningsåtgärder vidtas till exempel i naturskyddsområden, men också i andra områden som är viktiga för mångfalden. Restaurerings- och skötselåtgärderna centraliseras för att de ska vara så effektiva som möjligt med tanke på den biologiska mångfalden och kostnaderna. Inom projektet genomförs naturvårds- och iståndsättningsåtgärderna i samarbete med NTM-centralerna, Forststyrelsens Naturtjänster och Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Skogscentralen. NTM-centralen verkar på privat mark. Det är frivilligt för markägarna att delta i projektverksamheten.

I restaureringarna strävar man efter att förbättra tillståndet i olika livsmiljöer. Fågelvattnen kan restaureras till exempel genom slåtter av vassruggar, varvid man kan öka den öppna stranden som vadar- och strandfåglarna kräver. Återinförandet av vårdbiotoper, såsom ängar, ökar livsmiljöerna för många hotade arter.  Igenvuxna lundar och ädla lövträd drar nytta av ökat ljus, varvid man kan avlägsna skuggande trädbestånd i lundarna.  Återställning av torrlagda myrar till naturtillstånd minskar å sin sida urlakningen av näringsämnen i vattendragen. Oräkneliga arter, såsom öringen eller flodpärlmusslan, drar nytta av restaureringen av småvatten, till exempel bäckar och källor.

Naturfinansiering, utbildningar och nätverkande 

Priodiversity LIFE är ett strategiskt projekt där tyngdpunkten ligger på utvecklingsarbete. Utöver de praktiska åtgärderna kommer man att kartlägga finansieringskanaler som är viktiga för den biologiska mångfalden och söka nya finansieringsformer för att bekämpa naturförlusten. 

Inom projektet utbildar man i stor utsträckning aktörer, experter och företagare inom branschen, samt samlar och delar information om temat. Utbildningsmaterialet delas i en utbildningsportal som är öppen för alla. Nätverkande, forskning och utveckling av samarbetet mellan olika organisationer är en viktig del av projektets verksamhet. 

Restaurering som en del av livsmiljöprogrammet Helmi 

Inom projektet är NTM-centralernas restaurerings- och naturvårdsåtgärder en del av det riksomfattande livsmiljöprogrammet Helmi. Helmi-programmet är miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma program som tar tag i det största hotet mot vår natur: försämrade livsmiljöer. Helmi-programmet förbättrar tillståndet för försvagade arters och naturtypers livsmiljöer i hela landet. Objekten är fågelvatten, myrar, skogar, vårdbiotoper samt småvatten och stränder. ​

Projektet har fått finansiering av Europeiska Unionens LIFE-program. Materialet reflekterar synsätt av upphovsmannen, och Europeiska kommissionen eller CINEA är inte ansvariga för användning av materialets innehåll.

Information om Projektet Priodiversity LIFE:

  • Projekttiden är åren 2024–2031.

  • NTM-centralerna kan med stöd av naturvårdslagen utarbeta en verkställighetsplan för den biologiska mångfalden i sitt område. I arbetsprocessen säkerställs växelverkan med centrala aktörer i regionerna och beredningen och uppföljningen grundar sig på bästa tillgängliga vetenskapliga information. Verkställighetsplanerna för den biologiska mångfalden kallas också LUMO-program.

  • Projektet genomförs genom ett omfattande samarbete. Forststyrelsens Naturtjänster koordinerar projektet. I projektet deltar också Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Jakt- och fisketjänster, statsrådets kansli, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, NTM-centralerna (Sydöstra Finland, Lappland, Birkaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Egentliga Finland), Finlands miljöcentral, Naturresursinstitutet, Naturhistoriska centralmuseet, Finlands skogscentral, Livsmedelsverket, Finlands naturskyddsförbund och WWF Finland.

  • Naturförlusten framskrider också i Finland. För att stoppa naturförlusten och främja den biologiska mångfalden krävs aktiva handlingar. Projektet omsätter strategier i praktiken och aktiverar regionalt befintliga och nya aktörer i arbetet för biologisk mångfald.

På andra webbplatser

Mer information om projektet och naturförlusten

Priodiversity LIFE – för att stoppa naturförlusten (metsa.fi)

Hotade arter (på finska)

Joka yhdeksäs laji on uhanalainen (ymparisto.fi)

Hotade naturtyper (på finska)

Luontotyypeistä puolet on uhanalaisia (ymparisto.fi)

Hotrapport för arter

Rödlistade arter i Finland (ymparisto.fi)

Hotrapport för naturtyper (på finska)

Suomen luontotyyppien uhanalaisuus (helda.fi)

Uppdaterad: 16.09.2024