- Tjänster och kontaktinformation
- Tjänster efter målgrupp
- Tjänster efter ämne
- Finansiering, understöd och ersättningar
- Tillstånd, anmälningar och utlåtanden
- Rådgivning och informationsservicen
- Ämnesordssökning av tjänsterna
- Behandlingstider
- Övervakning
- Prislista
Dikningsförrättning
Omfattande dikningsprojekt som berör flera fastigheter ska i allmänhet behandlas vid en dikningsförrättning. Enligt vattenlagen måste en dikningsförrättning hållas, om
dikningen leder till att ett översvämningsområde försvinner eller minskas
dikningen leder till att vattnens strömriktning avsevärt förändras
diket måste anläggas under en landsväg, kabel eller vissa andra motsvarande konstruktioner och ägaren till konstruktionen inte har gett sitt samtycke till åtgärden
ingen överenskommelse kan nås om samfälld dikning och det finns minst tre nyttotagare
det är fråga om att ändra en plan som har beslutats tidigare vid en dikningsförrättning
det är fråga om att bilda eller upplösa en dikningssammanslutning
det är fråga om medlemmarnas rättigheter och skyldigheter i en dikningssammanslutning. Dikningsförrättning ansöks hos den NTM-central som är verksam på projektområdet (med undantag för Satakuntaregionen, som behandlas av NTM-centralen i Egentliga Finland och Österbotten, som behandlas av NTM-centralen i Södra Österbotten). Den regionala NTM-centralen utser en förrättningsman för dikningsförrättningen. Förrättningsmannen kontrollerar om projektet eller en åtgärd som genomförs i samband med projektet behöver tillstånd av tillståndsmyndigheten. Om så är fallet ska projektet behandlas av tillståndsmyndigheten, det vill säga Regionförvaltningsverket (RFV). Vid förrättningen behandlar man planen för dikningen och förutsättningarna för att genomföra den, gör en kostnadsberäkning och beslutar om hur kostnaderna fördelas mellan nyttotagarna. Vid förrättningen bestäms även hur eventuella skador ska ersättas eller vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra skador. Vid en förrättning kan man dessutom inrätta en dikningssammanslutning och bekräfta dess stadgar. Vid en förrättning hålls i enlighet med vattenlagen ett förrättningssammanträde eller ett förrättnings- och slutsammanträde som meddelas sakägarna genom offentlig kungörelse och kungörelsebrev. Förrättningsmannen begär utlåtanden av de i vattenlagen angivna myndigheterna. Beslut om dikningsförrättning meddelas inom 30 dagar från förrättnings- eller slutsammanträdet. Beslutet delges genom offentlig kungörelse och kungörelsebrev. Ändring i beslutet kan sökas vid Vasa förvaltningsdomstol i enlighet med beslutets besvärsanvisningsbilaga.
Gör så här
1. Kontrollera eller utred hos NTM-centralen om dikningsprojektet behöver en dikningsförrättning.
2. Om en dikningsförrättning behövs, ska en ansökan om dikningsförrättning fyllas i och skickas till den regionala NTM-centralens e-tjänst. En fysisk person som ansvarar för projektet kan också lämna in ansökan med bilagor på papper. Lämna in ansökan till registratorskontoret vid den NTM-central på vars område projektet genomförs.
3. Om NTM-centralen ber dig komplettera ansökan, ska de begärda kompletteringarna lämnas in inom utsatt tid eller så ska du förhandla om tilläggstid.
4. Om projektet kan behandlas vid en dikningsförrättning, ska på begäran ansökningshandlingarna (dikningsplanen) lämnas in. NTM-centralen utser en förrättningsman för dikningsförrättningen.
5. Förrättningsmannen granskar planen och begär vid behov ändringar. Förrättningsmannen kontrollerar om projektet eller en åtgärd som genomförs i samband med projektet behöver tillstånd av tillståndsmyndigheten. Om tillstånd behövs ska du ansöka om vattenhushållningstillstånd för projektet hos RFV.
6. Du kan bekanta dig med kungörelserna från förrättnings- och slutsammanträdet samt dikningsplanen på den regionala NTM-centralens webbplats. Om sammanträdena meddelas minst 14 dagar före mötet genom offentlig kungörelse. Sakägarna underrättas om mötena genom kungörelsebrev.
7. Du hittar beslutet om dikningsförrättningen på NTM-centralens webbplats inom 30 dagar från förrättnings- eller slutsammanträdet. Beslutet delges genom offentlig kungörelse och kungörelsebrev. Sakägarna får del av beslutskungörelsen per brev. Beslutet levereras till sökanden och en kopia därav till de andra parter som har begärt om det. I beslutet anges projektets genomförandetid och eventuella andra villkor för genomförandet av projektet.
8. Du kan söka ändring i ett beslut om en dikningsförrättning genom att lämna in ett besvär till Vasa förvaltningsdomstol. Du hittar anvisningar för att göra ett besvär och besvärstiden i beslutets besvärshänvisningsbilaga. Om ett beslut om en dikningsförrättning inte har överklagats har beslutet vunnit laga kraft efter besvärstidens utgång.
9. När beslutet har vunnit laga kraft kan dikningssammanslutningen eller nyttotagarna ansöka om grundtorrläggningsbidrag hos NTM-centralen.
För vem och på vilka villkor
Behovet av dikningsförrättning definieras i 5 kap 4 § vattenlagen. Sökanden är skyldig att på egen bekostnad skaffa en dikningsplan enligt 5 kap. 15 § i vattenlagen. Kraven på innehållet i dikningsplanen finns i 3 kap. 26 § i statsrådets förordning om vattenhushållningsärenden. Övriga kostnader för dikningsförrättningen som hör till sökanden består av kostnader för att hålla möten samt arvoden till godemän och biträdande personal. Förrättningsmannens kostnader betalas ur statens medel.
Tjänsten är avgiftsfri.
Bakgrundsinformation och lagstiftning
Statsrådets förordning om vattenhushållningsärenden
https://finlex.fi/sv/laki/alkup/2011/20111560
Vattenlag
Uppdaterad: 05.06.2024