Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Halmeskankaan kiviainesten ottohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Varsinais-Suomen ELY-keskus on 19.6.2013 antanut lausuntonsa Honkajoen kunnan Lauhalan kylään sijoittuvan kiviainesten ottohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Hankkeesta vastaavina ovat Keijo Ala-Kantti Ky, E. ja O.Myllymäki Oy ja Simo Myllymäki.

Hankkeen tarkoituksena on jatkaa Halmeskankaan kiviainesten ottoa ja tuottaa Honkajoen Halmeskankaan ottoalueelta hyvälaatuista kiviainesta rakentamisen ja rakentamisteollisuuden, kuten betoniteollisuuden raaka-aineeksi. Halmeskankaan hankkeen suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 140 hehtaaria, josta kiviainesten ottotoimintaa suunnitellaan noin 47–103 hehtaarin alueelle. Suunnittelualue sijaitsee noin 7 kilometriä Honkajoen keskustan pohjoispuolella, Honkajoki–Kauhajoki tien (kantatie 44) länsipuolella.

YVA-menettelyssä tarkastellaan hankevaihtoehtoja sekä YVA-laissa edellytettyä ns. 0-vaihtoehtoa eli hankkeen toteuttamatta jättämistä seuraavasti:

  • Vaihtoehto VE 0+: kiviainesten (hiekan ja soran) otto noin 58 hehtaarin alueelta myönnettyjen lupien mukaan, kokonaisottomäärä 1,5 miljoonaa kiintokuutiometriä arviolta 20 vuoden aikana. Vaihtoehto on siis myönnettyjen maa-ainestenottolupien mukaisen ottotoiminnan loppuunsaattaminen ja alueen jälkihoito. Vaihtoehtoon ei sisälly alueiltaan uusia maa-aineslupia suunnittelualueelle. Nykyisten lupien ottoaikaan on haettava jatko oikeuskäsittelyn ja ympäristövaikutusten arvioinnin kestoajan vuoksi.
  • Vaihtoehto VE 1: kiviainesten (hiekan ja soran) otto noin 47 hehtaarin alueelta, kokonaisottomäärä noin 2 miljoonaa kiintokuutiometriä arviolta 25 vuoden aikana. Vaihtoehto on muodostettu siten, että se kattaa arvioidun saatavissa olevan kiviainesmäärän alueilta, joille on myönnetty maa-ainestenottolupia.
  • Vaihtoehto VE 2: hiekan ja soran otto sekä kalliokiviaineksen louhinta yhteensä noin 103 hehtaarin alueelta, kokonaisottomäärä 3,6 miljoonaa kiintokuutiometriä arviolta 50 vuoden aikana. Vaihtoehtoon on arvioitu koko suunnittelualueelta saatavissa olevat kiviainekset. Toiminta keskitetään ja kaikki raaka-aine pyritään käyttämään hyväksi.

Kaikille vaihtoehdoille on yhteistä se, että kiviaineksia otetaan pohjavedenpinnan yläpuolelta ja alin suunniteltu ottotaso on +108,5 m mpy (metriä meren pinnan tason yläpuolella).

Vaikutusten tarkastelualue kattaa Honkajoen Halmeskankaan kiviainesten oton suunnittelualueen ympäristöineen. Paikallisimmat vaikutukset ovat maa- ja kallioperään kohdistuvia, joissa vaikutusalue on luokkaa 50–150 m. Melun haittavaikutuksia (yli 55 dB melu) tarkastellaan n. 700 metriin. Luontovaikutukset ja ilmanlaatuvaikutukset ulottuvat vain poikkeuksellisesti yli 500 metriä suunnittelualueelta. Mikäli pinta- tai pohjavesiin aiheutuu vaikutuksia, niitä tutkitaan noin kilometrin säteellä. Räjäytysten tärinää on havaittavissa yleensä enintään 500–1 000 metrin etäisyydellä, mahdolliset haitat rajoittuvat lähemmäksi. Kauimmaksi, jopa kilometrien päähän ulottuvia vaikutuksia voivat olla kuljetusliikenne ja maisemavaikutukset.

Arviointiselostuksesta lausuntoja on annettu 6 ja mielipiteitä on esitetty yksi.

Yhteysviranomainen on lausunnossaan katsonut, että kaikki merkittävät vaikutukset ovat arvioinnissa mukana. Hankkeen keskeisimmät vaikutukset kohdistuvat pohjavesiin, maisemaan, luontoon ja liikennöintiin.

Arvioitujen vaikutusten osalta voidaan todeta, että kallionlouhinta- ja räjäytystyö saattavat avata kallioperään rakoja ja halkeamia ja siten vaikuttaa pohjaveden virtausolosuhteisiin. Kiviaineksen ottohankkeen toteutuminen hävittää ottoalueiden nykyisen kasvillisuuden. Halmeskankaan alueen metsät ovat metsänhakkuin hoidettuja talousmetsiä, joiden ekologiset ominaispiirteet ovat laadultaan heikentyneet luonnontilaisiin metsiin verrattuna. Kiviainesten ottohankkeella ei siten arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia kasvillisuuden ja luontotyyppien tarjoamien elinympäristöjen monimuotoisuuteen. Vaikka hankkeen toteutusaika on varsin pitkä, luontoon kohdistuvien vaikutusten on arviointi-selostuksessa perustellusti katsottu jäävän lieviksi. Karvianjoen kosket Natura-alueeseen on tehty Natura-tarveharkinta. Arvioinnin näkökulmina on otettu huomioon erityisesti asumisen lähiympäristö ja -maisema, tiemaisema sekä kulttuuriympäristöltään arvokas Karvianjokivarsi. Suunnittelualueella toteutettiin kiinteiden muinaisjäännösten inventointi. Karvianjokilaakso on mukana valtakunnallisten maisema-alueiden päivitys- ja täydennysin-ventoinnissa, joka on käynnissä. Sen maisemallinen arvo selvitetään inventoinnin yhteydessä. Kantatien varsi on osoitettu Satakunnan maakuntakaavassa noin 300 metriä leveänä vyöhykkeenä arvokkaaksi harjualueeksi (ge-1). Arvioinnissa nousee esille tien ja ottamisalueen välisen suojakaistan maisemallinen merkitys. Hanke muuttaa väliaikaisesti suunnittelualueen maankäytön metsätaloudesta maa-ainesten ottoalueeksi 20–76 hehtaarin alueella. Suurella osalla suunnittelu-aluetta muutos on jo tapahtunut aiemman ottotoiminnan myötä. Ottotoiminnan päättymisen jälkeen alue palautetaan metsätalouskäyttöön. Liikenteen määrää ja rakennetta ottotoiminnan jatkaminen hankealueella ei tule juurikaan muuttamaan, eikä siten merkittävästi lisää liikenteen haitta-vaikutuksia tai vaaranna liikenneturvallisuutta. Hankkeessa eniten melua ja tärinää aiheuttava toiminta tulisi olemaan kallionlouhinta ja murskaus. Toiminnasta aiheutuu pölyämistä kiviaineksen murskauksesta, siirtämisestä ja varastoinnista sekä raskaasta liikenteestä alueella. Hankevaihtoehtoja on vaikutustensa suhteen vertailtu. Vaihtoehtojen vaikutukset eroavat toisistaan jonkin verran. Kallion louhinnan ja murskaustoiminnan vaikutukset vertailussa pohjavesiin kohdistuvien sekä meluvaikutusten osalta ovat voimakkaimmat muihin vaihtoehtoihin nähden.

Arviointiselostus on asianmukaisesti laadittu ja antaa kattavan kokonaiskuvan hankkeen ympäristövaikutuksista. Arviointi täyttää sille asetetut vaatimukset riittävällä tavalla.

Arviointiselostus ja yhteysviranomaisen lausunto ovat nähtävänä 25.6.2013 alkaen internetissä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kotisivulla:
Maa-ainestenottoa Halmeskankaan alueella, Honkajoki (ymparisto.fi)
sekä yhden kuukauden ajan virka-aikana Honkajoen virastossa ja kirjastossa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Seija Savo, p. 0295 022 941


Regional information