Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

På ELY-centralen i Södra Österbottens område finns 260 kända förekomster av jättefloka (ELY-centralen i Södra Österbotten)

Vikuri-projektet har inlett sin fjärde fältsäsong. Fram till hösten bekämpar projektet förvildade bestånd av främmande växtarter i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Som vanligt är jätteflokan det främsta föremålet för bekämpningen. Projektet har nu tagit emot cirka 260 anmälningar om förekomster av jättefloka i verksamhetsområdet för Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten. Förekomsternas storlek varierar mellan någon enstaka växt och hektarstora bestånd. Jätteflokan är klassad som skadlig både för människan och naturen och nationellt är målet att utrota den helt i landet inom de närmaste 20 åren

Nationella strategin för främmande arter (www.mmm.fi)

Försiktighet vid bekämpning

Jätteflokans frön är långlivade och därför kommer de flesta bestånd inte att kunna utrotas under projekttiden. Senast år 2014 när projektet tar slut övergår ansvaret för växternas fortsatta bekämpning till markägaren. Projektets målsättning är att markägaren då ska ha fått god hjälp på vägen, både genom kunskap om hur bekämpningen ska göras i fortsättningen och genom att beståndet redan har försvagats av flera års bekämpning.

Jätteflokan bekämpas genom grävning, övertäckning med plast och med kemiska preparat. Att plocka blom- och fröställningarna innan fröna mognar utarmar fröbanken och gör att växten på sikt försvinner. Dess frön är långlivade och behåller sin grobarhet ända upp till tio år. Därför är det viktigt att se till att jätteflokan aldrig mer tillåts fröa av sig. Man måste vara försiktig när man handskas med jätteflokan, eftersom dess växtsaft i kombination med solljus ger skador på huden.

Insamlingen av observationer fortsätter

Projektets övriga målarter är jättebalsamin, lupin och vresros. Jättebalsaminen och lupinen är redan så utbredda att projektets resurser inte räcker till för att bekämpa dem framgångsrikt. Därför är det glädjande att byaråd och föreningar på olika håll har ordnat egna bekämpningstalkon. Sådana punktinsatser har stor betydelse för t.ex. trivseln i en by eller för mångfalden i något naturområde.

VIKURI-projektet för bekämpning av främmande växtarter inleddes i västra och mellersta Finland år 2010. Projektet är ett samprojekt mellan Närings-, trafik- och miljöcentralerna i Södra Österbotten och Mellersta Finland. Inom projektet informeras om skadliga främmande växtarter och bekämpningsåtgärder utförs i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland och Österbotten.

Projektet fortsätter att ta emot uppgifter om förekomster av främmande arter. Man kan anmäla sina observationer via en elektronisk förfrågan på webbsidan eller direkt till projektledaren per telefon eller per e-post. Projektet ger råd om hur växterna bekämpas samt konkret hjälp med bekämpningen.

Tilläggsuppgifter: 

Projektledare Lise-Lotte Flemming, tfn 0295 027 784, [email protected]

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten, PB 262, 65101 Vasa

Främmande arter och bekämpning av dem (www.miljo.fi/lsu/frammandearter)

 

 


Regional information