- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2013
Hämeen ympäristöpalkinto food designer Pirjo Päivärinnalle - kunniamaininnat vesiensuojelusta Hollolaan ja Lopelle (Hämeen ELY-keskus)
Hämeen ELY-keskus myöntää Hämeen ympäristöpalkinnon 2013 hämeenlinnalaiselle food designer Pirjo Päivärinnalle hänen uraauurtavasta ja luovasta toiminnasta ympäristön hyväksi lähiruokakulttuurin alalla. Ympäristönsuojelun kunniamaininnat ELY-keskus antaa vesiensuojelusta hollolalaiselle yrittäjälle Risto Kauhalalle ja loppilaiselle maanviljelijälle Marja Ukkolalle.
Ympäristöpalkinto lähiruuan puolestapuhujalle
Lähiruoka on tuoretta, mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Tavoitteisiin kuuluu se, että lähiruoka tuotetaan ympäristöä kunnioittavalla tavalla ja luonnonvaroja säästäen ja että ylipakkaamista ja turhia kuljetuksia vältetään. Lähiruoassa otetaan huomioon myös vuodenajat ja sesongit. Näin sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin tavanomaisen ruuan. Lisäaineiden ja säilyvyyttä lisäävien aineiden tarve vähenee, kun ruoan matka tuottajalta kuluttajalle on lyhyt. Elintarvikkeiden nopea kiertonopeus pellolta pöytään on myös omiaan säilyttämään ravintoainepitoisuuden.
Pirjo Päivärinta on ensimmäisten joukossa jo 1970-luvulla oivaltanut lähiruuan merkityksen. Hän on – paitsi omassa toiminnassaan ensin pitopalvelun pitäjänä ja sitten ravintoloitsijana hyödyntänyt luovasti ja monipuolisesti lähiruokaa – myös puhunut eri foorumeilla sen puolesta. Luontokin on hänelle raaka-ainelähde, josta hän on ennakkoluulottomasti ammentanut uusia makuelämyksiä. Tarjoilua järjestäessään hän ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon ympäristönäkökulman ja pyrkii ehkäisemään jätteen syntyä. – Näin toimiessaan hän on edistänyt ympäristön parasta ja vahvistaessaan lähiruuan asemaa myös tukenut aluetaloutta ja työllisyyttä.
Kunniamaininnat vesiensuojelusta
Kansalaisjärjestötoimijana Risto Kauhala aloitti vuonna 2002 perustamalla Mustojan alaosan suojeluyhdistyksen. Yhdistys teetti Mustojan ja Vesijärven Lahdenpohjan rannan kunnostus- ja hoitosuunnitelman. Risto Kauhala havahtui vuosituhannen vaihteessa siihen, että hänen talonsa ohitse virtaavassa Mustojassa oli koko Vesijärven korkein fosforipitoisuus. Aktiivisena ja sosiaalisesti taitavana miehenä hän organisoi paikalliset maanomistajat yhteiseen ponnistukseen, jonka tuloksena kulmakunnalle on syntynyt toistakymmentä kosteikkoa tai laskeutusallasta. Samaan aikaan kylällä on hoidettu Kauhalan aktivoimana kuntoon mm. haja-asutuksen jätevesiratkaisut. Talkootunteja kyläläiset ovat tehneet vesiensuojelun eteen huikean määrän.
Risto Kauhalalla on riittänyt tarmoa tukea vesiensuojelutoimintaa myös oman lähialueensa ulkopuolella, mm. Hollolan Matjärvellä. Kun alueella alkoi nousta paikallinen vesiensuojeluaktiivisuus vuonna 2010, kutsuttiin Risto Kauhala mukaan keskustelemaan asioiden edistämisestä. Kauhala lupautui perustamaan Matjärven suojeluyhdistyksen ja on toiminut sen puheenjohtajana alusta asti. Suojeluyhdistyksen toiminnan ansiosta Matjärvelle on ryhdytty toteuttamaan massiivisia vesiensuojelutoimenpiteitä, joita kyläläiset ovat odottaneet vuosikymmeniä. maksaa itse, jos rahoitusta ei saada muualta.
Marja Ukkola on pitkään omistautunut Loppijärven hoito- ja suojelutyölle. Hän on sitkeä, peräänantamaton ja tavoitehakuinen vesiensuojelun toimija paikallisten asukkaiden, maanviljelijöiden ja viranomaisten välillä. Hän ei pelkää haasteita eikä fyysistä työtäkään, vaan on tarvittaessa lapioinut tonneittain hoitokalastuskalaa. Marja Ukkola on luomuviljelijä ja itsenäinen ajattelija, joka kyseenalaistaa vakiintuneita totuuksia ja on valmis muuttamaan myös omia toimintatapojaan. Marja Ukkola on kunnostautunut myös muilla ympäristönsuojelun osa-alueilla. Hän on mm. ollut 1980-luvulla ideoimassa silloisten ongelmajätteiden – nykyisten vaarallisten jätteiden – keräystä. – Marja Ukkolan ja Risto Kauhalan kaltaisia vahvoja vesiensuojelun vaikuttajia tarvittaisiin jokaisen järven valuma-alueelle.
Ylijohtaja Pekka Savolainen jakoi Hämeen ympäristöpalkinnon maailman ympäristöpäivänä 5.6.2013 Hämeenlinnan torilla lähiruokapyöräilytapahtuman yhteydessä. Hämeen ympäristöpalkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1988 lähtien. Viime vuonna sen sai Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Kari Porra ja Lahden ympäristöpalvelut.
Lisätietoja
- Food designer Pirjo Päivärinta, Maunviljelijät Oy, puh. 040 543 3269
- Yrittäjä Risto Kauhala, puh. 0400 710 786
- Maanviljelijä, Loppijärven ystävät ry:n aktiivi Marja Ukkola, puh. 0500 465 085
- Katri Erkamo, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 147
Ymparisto.fi/hame > Ympäristön tila > Hämeen ympäristöpalkinto
- Publiceringsdatum
- 2013-06-05