Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Tömningen av översvämningssjöarna längs Kyro älv kommer att pågå i veckor (ELY-centralen i Södra Österbotten)

Högvattenflödet i de österbottniska åarna och älvarna minskar nu uppenbart och även i Kuortaneenjärvi har vattenytan nästan helt upphört att stiga. På invallningsområdena längs Kyro älv fortsätter översvämningsläget ännu länge, eftersom tömningen av översvämningssjöarna endast har börjat. Flödesvattnet som släpptes ut på invallningsområdena längs Lappo å har pumpats tillbaka i ån.

Vatten släpptes ut bakom vallarna längs Lappo å bara i några timmar under flödestoppen under fredagen 19.4.2013. Efter detta tog det tre dagar att pumpa flödesvattnet tillbaka ut i Lappo å.

Vid Kyro älv släpptes vatten ut på de invallade områdena i fyra dagar från onsdag till söndag 17.4–21.4.2013. Översvämningssjön i de invallade områdena är exceptionellt stor både till areal och till volym. Tömningspumpningen har uppskattats ta ca tre veckor under förutsättning att pumparna håller. Regnen har ökat och ökar mängden vatten som ska pumpas och gör att det går långsamt att frigöra åkrarna i invallningsområdena från vatten.

Översvämningssjön längs Kyro älv töms via sex pumpverk. Vatten pumpas från Rintala via pumpverken i Seinäsuu och Kuokkajärvi. I Tieksi invallningsområde är pumpverken i Saarakkala, Tieksi och Seittu i bruk och i Halkosaari invallningsområde används pumpverket i Halkosaari. Pumpningseffekten är för tillfället sammanlagt ca 17 m3/s. På torsdagen började vatten släppas tillbaka ut i Kyro älv även via flödesluckan i Ionoja. I dag har dessutom luckan i Tieksi öppnats. Även vid pumpverket i Seinäsuu tas luckan i bruk senare om vattenstånden tillåter det.

I och med att flödesvattnet har sjunkit inleds reparationer av såväl vägarna i invallningsområdena längs Kyro älv som eventuella broskador. Flera översvämningsvallar i Södra Österbotten och Österbotten har också delvis skadats som en följd av den exceptionella översvämningen. Under vårflödet utfördes tillfälliga reparationer bl.a. i vallen vid Tuomiluoma isoleringsdike i Ilmajoki, älvvallen i Kyro älvs nedre lopp i Korsholm, älvvallen i Löyhinki i Lappo och vallen längs påfyllningskanalen till Kivi- och Levalampi i Kurikka. De omedelbara tilläggskostnaderna på grund av översvämningen för Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten är enligt preliminär uppskattning i storleksklassen 400 000 euro. Dessutom fordrar flera pumpverk i regionen iståndsättningsarbete och automatisering.

Mer information

Allmänna översvämningsbekämpningen:

  • Ingenjör Tommi Mäki, tfn 0295 027 882
  • Översvämningschef Liisa Maria Rautio, tfn 0295 027 919

Skötseln av invallningsområdena längs Kyro älv:

  • Byggmästare Juhani Huhtamäki, tfn 0295 027 806

Regional information