Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Människornas verksamhet hotar grundvattnet i Nyland (ELY-centralen i Nyland)

Enligt en nyligen avslutad bedömning är grundvattnets tillstånd hotat i 66 områden i Nyland. Sedan den förra bedömningen för fyra år sedan har antalet hotade områden stigit med sju. Tillståndet är hotat särskilt i de grundvatten som ligger i tätortsområden och där det därför finns många olika mänskliga verksamheter. De grundvatten som är utsatta för störst risk finns i området vid Första Salpausselkä från Hangö till Hyvinge. I Nyland används många av riskgrundvattenområdena aktivt till vattenförsörjning.

Grundvattnets tillstånd bedöms utifrån både kemisk och kvantitativ status

Den kemiska statusen är otillfredsställande i 22 av Nylands grundvattenområden. Antalet grundvattenområden med klassificeringen otillfredsställande kemisk status har ökat med sex stycken. Situationen har varit nästintill oförändrad i de flesta grundvattenområdena trots att man vidtagit åtgärder för att skydda grundvattnet. Den otillfredsställande kemiska statusen orsakas av bekämpningsmedel, lösningsmedel och höga kloridhalter.

Den kvantitativa statusen är god i alla grundvattenområden i Nyland. Den kvantitativa statusen anses god när de sammanlagda årliga uttagen av grundvatten inte är större än den naturliga grundvattenbildningen och grundvattenytan inte sjunker varaktigt på grund av människans verksamhet.

Målet: bevara god grundvattenkvalitet

I enlighet med åtgärdsprogrammet för vattenvården har man förbättrat grundvattenskyddet och hanteringen av risker i samband med grundvattnet genom att främja utarbetandet av skyddsplaner för grundvattenområden. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland har beviljat kommunerna bidragspengar från miljöministeriet till att utarbeta och uppdatera skyddsplaner för sina grundvattenområden.

Av Nylands 350 grundvattenområden har det upprättats skyddsplaner för 65 procent, dvs. 230 områden (se den bifogade kartan). Äldre skyddsplaner har uppdaterats. Skyddsplaner för grundvattenområden är informationspaket om grundvattenförhållanden, riskfaktorer och nödvändiga skyddsåtgärder. För att minimera hoten mot grundvattnen är det framöver mycket viktigt att se till att genomföra de skyddsåtgärder för grundvattnen som presenteras i skyddsplanerna. Målet är att kunna bevara en god grundvattenkvalitet långt in i framtiden. Det förebyggande skyddet av grundvattnet är viktigt, eftersom det är besvärligt och dyrt att rena förorenat grundvatten.

Mer  information:

Esko Nylander, geolog
Telefon +358 40 5328781


Regional information