Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Keski-Suomen pohjavesien hyvä tila on vaarantunut (Keski-Suomen ELY-keskus)

Keski-Suomen ELY-keskus on osana vesienhoidon suunnittelua selvittänyt pohjavesien laatua ja määrää maakunnan pohjavesialueilla. Selvityksiä on tehty pohjaveden laatuanalyysien ja pinnankorkeus- sekä määrämittausten avulla.

Pohjaveden laatu ja määrä on selvitetyillä pohjavesialueilla useimmiten hyvä. Muutamilla pohjavesialueilla on kuitenkin ihmistoimintojen vaikutuksia. Laatuongelmat ovat tavallisesti lieviä. Merkittäviä laatuongelmia on pilaantuneilla maa-alueilla, jotka ovat syntyneet jo lopettaneen tai kauan toiminnassa olleen teollisuus- tai yritystoiminnan seurauksena. Määräongelmat ovat useimmiten vähäisiä.

Merkittävät pohjaveden laatu- tai määräongelmat edellyttävät pohjavesialueen vaarantumisen arviointia. Jos laatuongelmat ovat niin suuria, että ympäristölliset raja-arvot ylittyvät, pohjavesialue nimetään riskinalaiseksi. Pohjavesialue voi olla riskinalainen myös, jos sen pohjaveden määrä on huomattavasti vähentynyt luonnontilaisesta. Riskinalaisesta pohjavesialueesta on lisäksi arvioitava pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila. Tila voi olla joko huono tai hyvä ongelman laajuuden ja/tai suuruuden perusteella.

Laatuongelmaisten pohjavesialueiden määrä on kasvanut selvitysten määrän kasvaessa. Riskinalaisia pohjavesialueita oli edellisessä, vuoden 2009 arvioinnissa 17. Tuoreessa arvioinnissa riskinalaisia pohjavesialueita on 27. Riskinalaisista pohjavesialueista oli vuoden 2009 arvioinnissa huonossa tilassa 17, tuoreessa arvioinnissa 22. Jos tuleviin selvityksiin saadaan rahoitusta, riskinalaisten ja huonotilaisten pohjavesialueiden määrä saattaa myös tulevaisuudessa kasvaa samalla tavalla selvitysten määrän kasvaessa.

Laatu- ja määräongelmaisilla pohjavesialueilla on erilaisia seuraus- ja ympäristövaikutuksia. Pohjavesialue saatetaan joutua poistamaan kokonaan tai osittain vedenhankintakäytöstä ja vedenottamo sulkemaan. Yhdyskunnat saattavat tällöin joutua oleman ilman talousvettä, jos korvaavaa vedenhankinta-aluetta ei ole. Pohjavesialue saattaa myös aiheuttaa ongelmia pohjavedestä riippuvaisille maa- ja pintavesiekosysteemeille. Pohjaveden puhtaus onkin tärkeää esimerkiksi lähdeympäristöjen eliöstölle. Osana hydrologista kiertoa pohjaveden laatu ja määrä säätelevät myös pintavesien laatua ja määrää.

Laatu- ja määräongelmaisilla pohjavesialueilla on tehtävä pohjavettä ennallistavia ja suojelevia toimenpiteitä. Pohjavesialueelle voidaan laatia suojelusuunnitelma. Se on käytännön ohjeistus siitä, millaisia toimenpiteitä tulee pohjavesialueella tehdä tai millaisia toimintoja voidaan pohjavesialueelle sijoittaa. Riskinalaisille ja huonotilaisille pohjavesialueille on laadittu tai päivitetty, osittain kuntien ja osittain ympäristöministeriön rahoittamana seitsemän suojelusuunnitelmaa vuosina 2010–2012. Pohjavesialueella on joskus tehtävä myös pitemmälle meneviä toimenpiteitä: maaperän ja jopa pohjaveden kunnostuksia. Riskinalaisilla ja huonotilaisilla pohjavesialueilla ei tällaisia ole tehty vuosina 2010–2012. Kunnostukset ovatkin kalliita ja hankalasti toteutettavia, minkä vuoksi ennakoiva pohjavesien suojelu on merkittävämpi suojelukeino.

Kartta (pdf)

Lisätietoja Keski-Suomen ELY-keskus:

Pekka Pulkkinen, ympäristögeologi, puhelin: 0295 024 803,
sähköposti: [email protected]

Kari Illmer, hydrogeologi, puhelin: 0295 024 746, sähköposti: [email protected]

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi


Regional information