Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Etelä-Savon pohjavesien hyvä tila on vaarantunut (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savossa on 154 tärkeää tai vedenhankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta, joista 19 on nimetty riskialueeksi. Alueiden määrä on lisääntynyt 12:lla edelliseen vuonna 2009 tehtyyn pohjavesien tila-arvioon verrattuna. Merkittävimmät riskit pohjavedelle aiheutuvat pilaantuneista maa-alueista, liikenteestä, asutuksesta, yritystoiminnasta, maa-ainesten otosta sekä maataloudesta. Lisäksi Etelä-Savossa on viisi pohjavesialuetta, joiden pohjaveden laadusta ei ole vielä riittävästi tietoa tilan tai riskien arvioimiseksi, vaikka alueilla on pohjaveden tilaa uhkaavaa toimintaa.

Etelä-Savon ELY-keskus on päivittänyt pohjavesien tilan luokittelua toisen vesienhoitokauden 2016–2021 toimenpiteiden suunnittelua varten. Pohjavesien luokittelu on osa koko EU:n kattavaa vesienhoidon suunnitteluprosessia.

Pohjavesialueen riskinalaisuutta arvioidaan sekä kemiallisilla että määrällisillä kriteereillä. Pohjavesialue nimetään riskialueeksi jos pohjavedessä on todettu haitallisten aineiden pitoisuuksia, jotka voivat noustessaan vaarantaa pohjaveden tilan. Pohjavesialue voidaan nimetä riskialueeksi myös, jos sen määrällinen tila on uhattuna liiallisen pohjaveden oton tai muun määrälliseen tilaan vaikuttavan toiminnan vuoksi.

Kahdeksan pohjavesialuetta huonossa tilassa

Riskialueista kahdeksan on luokiteltu huonoon tilaan. Pohjaveden kemiallinen tila on huono seitsemällä alueella ja määrällinen tila on huono yhdellä alueella. Huonossa tilassa olevien pohjavesialueiden määrä on kaksinkertaistunut edellisestä arviosta. Pääasiallinen syy tähän on se, että pohjavesien seurannan myötä on saatu lisää tietoa luokittelun pohjaksi. Pohjavettä ovat pilanneet teollisessa ja muussa toiminnassa käytetyt haitalliset aineet, torjunta-aineet, tiesuola sekä lannoitteet.

Kemiallinen tila määräytyy vesienhoitoasetuksessa annettujen ympäristölaatunormien perusteella. Lisäksi arvioidaan pohjavedessä todettujen aineiden pitoisuuksien vaikutukset vedenhankintaan ja ympäristöön. Määrällinen tila arvioidaan huonoksi, jos liiallisesta pohjaveden otosta tai muusta pohjaveden pinnankorkeuteen vaikuttavasta toiminnasta aiheutuu kemiallisen tilan heikentymistä tai haitallisia vaikutuksia ympäristössä.

Vedenottamoita riskinalaisilla pohjavesialueilla

Eteläsavolaisista vedenkäyttäjistä noin puolet saa talousvetensä vedenottamoista, jotka sijaitsevat riskinalaisilla pohjavesialueilla, ja noin 30 %:lle vesi tulee huonoon tilaan luokitelluilta pohjavesialueilta. Veden käsittelyä on jouduttu tehostamaan kolmella vedenottamolla. Kaksi vedenottamoa on jouduttu sulkemaan pohjaveden pilaantumisen johdosta. Vesilaitokset ja terveydensuojeluviranomaiset vastaavat siitä, että kuluttajille tuleva vesi on aina talousveden laatuvaatimukset täyttävää.

Lisää tietoa pohjavesialueista ja suojelusuunnitelmat täytäntöön

Tavoitteena on turvata hyvälaatuinen pohjavesi pitkälle tulevaisuuteen, sillä Etelä-Savossa pohjaveden ja tekopohjaveden osuus yhdyskuntien veden käytöstä on 83 %. Suurimmalle osalle riskialueista on laadittu pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat. Suunnitelmissa esitetyt toimenpiteet tulee toteuttaa kiireellisesti hyvän tilan saavuttamiseksi. Maankäytön suunnittelussa pohjavesialueet tulee huomioida niin, ettei uusia riskiä aiheuttavia toimintoja sijoiteta kriittisille alueille. Pohjavesialueiden sisäisestä rakenteesta ja pohjaveden virtauksesta tarvitaan lisää tietoa, jotta pohjavesialueilla voidaan toimia kestävällä tavalla.

Liitekartta:

Lisätietoja:

Geologi Anne Petäjä-Ronkainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4221


Regional information