Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

De kraftiga regnskurarna inverkar på vattendragen i Österbotten (ELY-centralen i Södra Österbotten)

Förra veckan upplevde man kraftiga regnskurar på många håll i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Regnskurarna höjde vattenföringen i åar och älvar, vilkas vattenmängd hade varit lägre än genomsnittligt på grund av en lång torr period. Exempelvis steg vattenföringen i Malax å till nästan tjugo gånger högre än normalt på några dagar, men detta var ännu långt från vårens toppvärden. Nu har vattenföringen i Malax å återgått till den normala nivån för juni. Även i Kyro älv har vattenföringen stigit till den genomsnittliga nivån för början av juni (40 m3/s), då vattenföringen ännu var betydligt lägre än normalt i början av förra veckan (under 10 m3/s). I Skatila i Kyro älv var vattenföringen 400 m3/s under våröversvämningen.

På grund av de kraftiga regnskurarna har belastningen på vattendragen ökat avsevärt när marksubstanser sköljts ut i vattendragen från åkrar, skogar och gårdar. Färgen på vattnet i många av åarna har blivit gråbrunt och sikten i vattnet har varit nästintill obefintlig. Störtregnen ökar även näringsbelastningen i vattendragen.

Närings, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten ordnade ett responsmöte om översvämningarna våren 2013 för kommunerna och räddningsverken i området, under vilket det konstaterades att bekämpningen av översvämningarna och informeringen om dem fungerat bra. Genom att ta konstgjorda sjöar och invallningsområden i bruk kunde man minska avsevärt på översvämningstopparna i Kyro älv och Lappo å. De parter som deltog i responsmötet om översvämningarna ansåg att det ännu finns behov för utveckling då det gäller informeringen om krissituationer och beredskap i dessa situationer. Guiden "Översvämningsskydd för småhus" ansågs vara till stor hjälp och man har använt sig av den i flera kommuner. Modellerna för framställning av vattenförings- och vattenståndsprognoser som Finlands miljöcentral upprätthåller fungerade ganska bra under vårens översvämningar fastän det är svårt att framställa prognoser för isens inverkan. 

ELY-centralen har påbörjat utvärderingarna av hur exceptionella vårens översvämningar var på basis av begäran om utlåtanden från kommuner och försäkringsbolag. Till exempel i Lappfjärd på området som påverkades av isproppen i nedre loppet av ån konstaterades att våröversvämningen var så sällsynt att en sådan förekommer mer sällan än vart 50:e år. På detta område var vattennivån 40 cm högre än under höstöversvämningen 2012. Även höstöversvämningen var sådan som är mer sällsynt och inte borde förekomma oftare än en gång per 50 år.

Under våröversvämningarna överstegs övre gränsen för regleringsdammen i Kauhajoki i Kurikka med över 60 cm och i Lappo vid dammen i Hippi understegs nedre gränsen med drygt 80 cm. På grund av avvikelserna från tillståndsvillkoren för regleringen av vattendragen har närings-, trafik- och miljöcentralen gjort en anmälan till polisen.

Det har gjorts en preliminär sammanfattning över vårens översvämningsskador. Skadorna för privata personer uppskattas vara knappa 1,0 milj. euro och för staten uppskattas kostnaderna bli ca 0,6 milj. euro för bekämpning av översvämningarna och för reparation av vägar och andra konstruktioner. Jämfört med översvämningsskadorna för privatpersoner under höstöversvämningen 2012 var skadorna avsevärt mindre nu, höstens skador uppgick till ca 5 milj. euro. Skadorna var större under hösten eftersom översvämningarna förorsakade rikligt med skördeskador och orsakade olägenheter för vattenförsörjningen under flera veckor.

Tilläggsinformation:

  • Chef för enheten för vattenresurser Liisa Maria Rautio, ELY-centralen i Södra Österbotten, tel. 0295 027 919

Regional information