- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Ei uusia havaintoja kalakuolemista Pyhäjärveltä Lempäälä-Vesilahden alueelta (Pirkanmaan ELY-keskus)
Pyhäjärven Toutosenselän - Kierimonsalmen alueella havaittiin viime viikon lopulla useammassa paikassa kuolemaisillaan olevia kaloja. Kalat olivat havaitsijalta saadun tiedon mukaan kiiskiä ja tämän kesäisiä kuhanpoikasia. Alueelta oli sovittu maanantaina kerättäväksi näytteet jatkotutkimuksiin, mikäli kuolevia kaloja vielä havaitaan.
- Heikkokuntoisia kaloja ei enää alkuviikolla löytynyt viime viikon havaintopaikoilta. Kalakuolema jäi ilmoitustietojen perusteella määrällisesti melko vähäiseksi. Edellisen perusteella aihetta suurempaan huoleen ei tällä hetkellä ole, kertoo suunnittelija Sami Moilanen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY-keskus).
Kalakuoleman varma syy jäi ainakin toistaiseksi avoimeksi. Kuluneena kesänä vedet olivat kuitenkin keskimääräistä lämpimämpiä ja vesien jäähtyminen tapahtui keskimääräistä myöhemmin.
- Tämä on saattanut altistaa tiettyjä kalalajeja normaalia voimakkaammin esimerkiksi loisten aiheuttamille infektioille ja heikentää kalojen kestokykyä loisia ja kalatauteja vastaan. Tällaiset vaihtelevista ympäristöolosuhteista aiheutuvat ilmiöt kuuluvat normaaliin ekosysteemin toimintaan, Moilanen jatkaa.
ELY-keskus muistuttaa, että kalakuolematapauksissa havaitsijan on tärkeää heti havainnon tehtyään ottaa talteen useampia näytekaloja mahdollisen jatkotutkimuksen varalta ja ilmoittaa havainnostaan pikaisesti ELY-keskukseen ja kunnan ympäristöviranomaiselle. Tarkempi toimintaohje löytyy tämän tiedotteen lopusta sekä ymparisto.fi –sivustolta.Viranomainen ei aina pääse keräämään näytekaloja riittävän ajoissa, näytekaloja voi olla jälkeenpäin vaikea löytää tai ne ehtivät pilaantua tutkimuskelvottomiksi.
ELY-keskus seuraa tilannetta Pyhäjärvellä ja toivoo, että mahdollisista uusista kalakuolemahavainnoista ilmoitettaisiin välittömästi.
Lisätietoja:
- Pirkanmaan ELY-keskus, suunnittelija Sami Moilanen, p. 0295 036 358
- www.ymparisto.fi
- Tiedote 19.9.2014: Pyhäjärvellä Lempäälän-Vesilahden alueella on havaittu kuolevia kaloja
Toimintaohjeet kalakuolematapauksissa:
-
Ota talteen useampia näytekaloja välittömästi tapauksen havaittuasi. Paras näyte on mahdollisimman tuore, mieluiten vielä elossa oleva, oireileva yksilö. Vie näytekalat mahdollisimman nopeasti kylmään, ei kuitenkaan pakkaseen. Pakkaa jäähdytetyt kalat märkään voipaperiin käärittynä esimerkiksi kannelliseen tiiviiseen muovirasiaan tai muovipussiin. Pelkkä muovipussi ei ole hyvä pakkaus näytekaloille ja pakastaminen heikentää huomattavasti näytteen laatua tutkimustarkoitukseen. Kala säilyy mahdollista jatkotutkimusta varten parhaiten jääkaapissa noin 1-2 asteen lämpötilassa.
- Kirjaa ylös mahdolliset tekijät, joilla saattaa olla yhteys kalakuolemaan, esimerkiksi veden poikkeuksellinen samentuminen, väri, haju tai määrä, vaahto, levämäärä ja veden lämpötila.
Ota heti havainnon tehtyäsi yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen tai paikalliseen ELY-keskukseen. Kunta- ja ELY-keskus harkitsevat tapauksen jatkoselvitystarpeen, muun muassa tarvittavat vesinäytteet ja kalatutkimukset, näytteet ja tarpeen lähettää näyte jatkotutkimuksiin Elintarviketurvallisuusvirastoon
- Publiceringsdatum
- 2014-09-24