Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Kesän vesistöseurannat käynnistyivät Pohjois-Savossa (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Valtakunnallinen viikoittainen leväseuranta on alkanut ja jatkuu syyskuun loppuun saakka. Leväseurantaa toteutetaan Pohjois-Savossa 23 kooltaan ja vedenlaadultaan erilaisella järvellä. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla järvien levätilanne on alkukesälle tyypilliseen tapaan rauhallinen: ainoastaan yhdeltä Pohjois-Savon havaintopaikalta ilmoitettiin levähavainto.  Alkukesästä myös siitepölyä on paikoin runsaasti veden pinnalla.

Ajankohtaista levätilannetta voi seurata Järviwiki-palvelussa, jonne kansalaiset voivat viedä myös omia levähavaintojaan. Levähavaintoja voi tallentaa myös älypuhelimiin ladattavalla Levävahti -sovelluksella. Levävahdilla ilmoitetut havainnot tallentuvat automaattisesti tietokantaan ja ovat katsottavissa Järviwikistä.

Alkaneen kesän aikana Pohjois-Savon ELY-keskus selvittää vesistöjen tilaa yhteensä noin 100 järvellä tai joella. Näytteet otetaan kesä-syyskuussa.

Leväseurannan seitsemästoista kesä

Kesäkuun alussa sinilevähavainnot ovat harvinaisia, mutta sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä.  Pohjois-Savossa Kallaveden Itkonniemen mittauspaikalla veden lämpötilaksi mitattiin tänään keskiviikkona 15,8 astetta ja Pielaveden Säviällä 14,4 astetta, molemmat hieman ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja korkeampia lukemia.

Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 25 havaintopaikkaa, jotka on esitetty JärviWikin kartassa (linkki). Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järviwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee oman leväkatsauksensa verkkopalvelunsa levätilanne-sivulla viikoittain ja kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena.

Järvillä ja virtavesillä otetaan näytteitä vedestä ja eliöistä

Pohjois-Savon ELY-keskus toteuttaa sekä pitkäaikaista pintavesien tilan seurantaa että erillisiä vesien tilan selvityksiä. Seurannan kohteet vaihtuvat vuosittain, sillä valtaosalla järvistä ja virtavesistä näytteitä otetaan kolmen tai kuuden vuoden välein. Pohjois-Savon ELY-keskus ottaa tarpeen mukaan myös valvontanäytteitä. Pintavesien vedenlaatunäytteenotossa on tänä kesänä mukana yhteensä n. 90 kohdetta (taulukko).

 

Kunta

Näytteenottokohteet

Iisalmi

Hernejärvi, Kirmanjärvi, Haapajärvi

Juankoski

Ylä-Pieksä, Ala- ja Ylä-Salmijärvet, Pyöräkkä, Ala-Siikajärvi. Ala-Hippa

Kaavi

Pieni-Vehkalahti,

Keitele

Sulkavanjoki, Kangasjoki

Kiuruvesi

Koivujärvi, Näläntöjärvi, Osmanginjärvi, Sulkavanjärvi, Yläjärvi, Toiviaisjärvi, Niemisjärvi, Ryönänjoki, Korpijoki, Koskenjoki, Salijoki, Rapakkojoki

Kuopio

Hirvijärvi, Riistavesi, Pohjois-Kallavesi, Saravesi, Haluna, Suuri-Pieksä, Yläjärvi, Vianvesi, Suvasvesi, Hepojärvi, Suuri- ja Pieni-Palonen, Kielua. Palosenjoki, Ventojoki, Petäjäjoki, Alajoki

Lapinlahti

Ala-Pitkä, Savonjärvi, Mikkajärvi, Tiilikanjoki, Suurijoki

Leppävirta

Palokki, Sorsavesi

Maaninka

Ala-Pulkko, Lapinjärvet, Pieni-Ruokovesi, Valkeinen, Ylä-Pulkko, Kyntinen, Viannankoski

Pielavesi

Heinikanjärvi, Kumpunen, Pielavesi, Kotajärvi, Koivujoki, Alajoki, Lampaanjoki

Rautalampi

Sääksjärvi

Rautavaara

Luostanjoki

Siilinjärvi

Iso-Petäinen, Kevätön, Pöljänjärvi, Lyhyenjärvi

Sonkajärvi

Kämäräisenjärvi, Laakajärvi, Lika-Pyöree, Petäjäjärvi, Pyöree, Ylä-Varpanen, Kettujärvi

Tervo

Pirttijärvi, Suostunjärvi, Viitajärvi, Koros

Tuusniemi

Juojärvi, Tuusjärvi, Hietajärvi, Iso Lapinjärvi

Varkaus

Ruokojärvi, Ämmäkoski

Vieremä

Ala-Haajainen, Palosenjärvi, Saarisjärvi, Vieremänjoki, Kauppilanjoki, Luvejoki, Makkolanpuro

 

Vedenlaadun lisäksi seurannoissa ja selvityksissä tutkitaan vesieliöstöä, jonka koostumuksen perusteella arvioidaan järvien ja jokien ekologista tilaa. Kesäaikaan järvillä tutkitaan kasviplanktonin eli vedessä keijuvan levälajiston koostumusta. Heinä-elokuussa toteutetaan myös yhteensä seitsemän järven vesikasvillisuusseuranta.  Järvien ja jokien biologinen näytteenotto jatkuu syys-lokakuussa, jolloin otetaan pohjaeläinnäytteitä jokien koskipaikoilta sekä järvien syvänteistä ja ranta-alueilta, sekä kivien päällä kasvavien päällyslevien näytteitä koskista ja järvien rantavyöhykkeeltä.

Lisätietoja:

Hydrobiologi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 801, antti.kanninen(at)ely-keskus.fi

 

 


Regional information