Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Kainuun vesistöissä selvästi aiempaa vähemmän levähaittoja (Kainuun ELY-keskus)

Kainuun vesistöissä esiintyi kesällä 2014 levähaittoja selvästi vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Leväkukinnat ajoittuivat heinäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle, jolloin kukintoja esiintyi ympäri Kainuuta. Kesällä 2014 Kainuun ELY-keskukseen tuli 28 levähaittailmoitusta 20 paikasta. Nämä kaikki ilmoitukset olivat sinilevien aiheuttamia.

Kesällä 2014 Kainuun alueella sinileväkukintojen pääaiheuttajia olivat laji Anabaena lemmermannii, Woronichinia naegeliana ja Aphanizomenon-suku. Nämä kaikki lajit voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Kesällä 2014 ei levänäytteistä testattu niiden myrkyllisyyttä. On kuitenkin muistettava, että sama levälaji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa taas myrkytön. Edelleen samassa kukinnassa tänään myrkytön kukinta voi olla huomenna myrkyllinen. Silmämääräisesti tai mikroskoopilla tutkimalla myrkyllisyyttä ei voida päätellä.

Loppukesän levähaitoissa ei havaittu keltalevälajin Gonyostomum semen esiintymiä vesistöissä. Levälaji voi esiintyessään tuntua uidessa liukkaalta ja ihon kuivuessa uinnin jälkeen voi tuntua kiristävää tai kutiavaa tunnetta iholla. Levä ei kuitenkaan ole myrkyllistä. Uinnin jälkeen kannattaa iho kuivata tai käydä suihkussa. Viherlevistä ei tullut yhtään levähaittailmoitusta.

Sotkamon Jormasjoessa havaittiin heinäkuun alkupuolella valkoiseksi muuttuneita kiviä. Valkoinen pinta aiheutui piileväkerroksen kuivumisesta. Samaa ilmiötä havaittiin myös muualla Suomessa. Piilevämassan pinta muuttuu kuivuessaan valkoiseksi ja se suojaa alapuolella olevia piileviä kuivan kauden yli.

Reaaliaikaisessa levähaittaseurannassa oli tänä kesänä Kainuussa mukana 26 kohdetta. Missään kohteessa ei havaittu erittäin runsaasti levää. Runsaita kukintoja esiintyi Sotkamon Heinosessa ja Nuasjärven Karankalahdessa, Suomussalmen Jumalisjärvessä, Kuhmon Haatajanjärvessä sekä Vaalan Rokuanjärvessä.

Havaittavia kukintoja esiintyi kuudessa kohteessa eli Suomussalmen Ruokojärvessä ja Korpijärvessä, Kuhmon Syvä-Tervajärvessä ja Iso-Sintiössä, Kajaanin Vimpelinlammessa ja Sokajärvessä. 15 havaintokohteessa ei esiintynyt lainkaan kukintaa kesällä 2014. Reaaliaikainen levähaittaseuranta oli käynnissä kesäkuun alusta syyskuun loppuun ja sitä on tarkoitus jatkaa ensi vuonna samassa laajuudessa. Reaaliaikainen levähaittaseuranta käynnistyi vuonna 1998, ja seuranta on lisännyt levänäytteenottoa.

Mikäli lämpimät syyssäät jatkuvat, voi sinileväkukintoja edelleenkin esiintyä kainuulaisissa vesistöissä.

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus,
suunnittelija Reima Leinonen, puh. 0295 023 799,
yksikön päällikkö Sari Myllyoja, puh 029 502 3833.


Regional information