Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Soidensuojelun täydennysohjelman valmistelun maastotyöt jatkuvat Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Soidensuojelun täydennysohjelman valmisteluun liittyvät maastotyöt jatkuvat Etelä-Savossa myös tulevana kesänä. Tavoitteena on inventoida noin 50 suokohdetta. Inventoinnit alkoivat vuonna 2013, jolloin selvitettiin 33 suokohteen luontoarvot.

Etelä-Savon ELY-keskus lähettää etukäteen kirjeen niille maanomistajille, joiden mailla maastoselvityksiä aiotaan tehdä. Ohjelman valmistelussa hyödynnetään myös aiempia selvityksiä, joten kaikilla kohteilla ei ole tarpeen tehdä erillisiä maastoselvityksiä.  Etelä-Savon ELY-keskus on valinnut inventoitavat suokohteet yhteistyössä ympäristöministeriön asettaman soidensuojelutyöryhmän kanssa.

Ympäristöministeriön valmistelemalla soidensuojelun täydennysohjelmalla pyritään parantamaan soiden suojelun tilassa ja monimuotoisuudessa ilmenneitä puutteita.  Ehdotukset suojeltavista suoalueista tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä ja suojeluohjelma on valtioneuvoston hyväksyttävänä alkuvuodesta 2015. Suojelu korvataan maanomistajalle täysimääräisesti.

Luontoarvoiltaan merkittävät suot yksilöidään ja rajataan

Olemassa olevien ja maastossa kerättävien tietojen perusteella yksilöidään ja rajataan ne suojeltavat suot, joiden luonnonarvot ovat valtakunnallisesti merkittäviä. Suokokonaisuuksiin rajataan mukaan myös ojitettuja osia, joiden ennallistaminen on tarpeen suokokonaisuuden suojeluarvojen sekä vesi- ja ravinnetalouden kannalta. Rajauksen on tarkoitus mahdollistaa suon luontaisen vedenpinnan ylläpitäminen tai tarvittaessa sen palauttaminen ennallistamalla, ilman että naapurialueita uhkaa vettyminen. Suojeltavan suon vesitalous on tarkoitus turvata suojeluohjelma-alueen sisällä niin, ettei suojelu aiheuta rajoitteita ympäröivien alueiden maankäytölle.

Suojelu korvataan maanomistajalle täysimääräisesti

Kullekin suojeltavaksi esitettävälle kohteelle määritellään suojelun tavoitteet, suojelua vaarantavat toimet, suojelukeinot, toteuttamisen aikataulu, vastuut sekä rahoitustarve. Maastokäyntien perusteella suojeluohjelmaan ehdotettavaksi valittavia kohteita koskeva kuuleminen järjestetään syksyllä 2014. Ehdotukset suojeltavista suoalueista on tarkoitus tehdä vuoden 2014 loppuun mennessä. Ympäristöministeriö on asettanut tavoitteeksi, että suojeluohjelma on valtioneuvoston hyväksyttävänä alkuvuodesta 2015. Suojelu korvataan maanomistajalle täysimääräisesti.

Tavoitteena säilyttää arvokkaita luontotyyppejä ja virkistyskäyttömahdollisuuksia 

Ohjelman avulla parannetaan nykyisen soidensuojeluverkoston edustavuutta ja turvataan soiden luontotyyppien ja lajien sekä soiden tarjoamien virkistyskäyttömahdollisuuksien säilymistä. Soiden suojelulla on mahdollista myös mm. tasata tulvia, vähentää vesistöjä kuormittavia ravinnepäästöjä sekä hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Suoluonto on muuttunut suuresti eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta, minkä seurauksena soiden luontotyypit ja lajit ovat taantuneet ja jopa uhanalaistuneet. Soiden eliölajiston uhanalaistuminen on kiihtynyt viime vuosikymmenen aikana. Myös puolet suoluontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Soiden ja soidensuojelun tila on heikko erityisesti eteläisessä Suomessa. Myös monilla nykyisillä suojelualueilla soiden tila ja monimuotoisuus ovat heikentyneet mm. ympäröivien alueiden ojitusten seurauksena.

Etelä-Savossa vähän soita

Etelä-Savo on maamme vähäsoisimpia alueita. Eniten soita on Mikkelin, Pieksämäen, Juvan ja Joroisten alueella eli Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueiden vedenjakajalla Savonselällä. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan maakunnassa on suota yhteensä noin 245 000 hehtaaria, josta on ojitettu yli 80 %. Ojittamattomat suot ovat pääosin karuja. Luonnontilaisia tai ojittamattomia soita on vain noin 3 % maa-alasta. Esimerkiksi korvet on luokiteltu Etelä-Suomessa uhanalaisiksi luontotyypeiksi; niistä on Etelä-Savossa suojeltu vain alle 1 %.

Suojeluohjelmaa valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti

Suojeluohjelman valmistelu perustuu hallitusohjelmaan sekä valtioneuvoston elokuussa 2012 tekemään periaatepäätökseen soiden ja turvemaiden vastuullisesta ja kestävästä käytöstä ja suojelusta.  Suojelun tehostamiseen velvoittaa myös mm. valtioneuvoston joulukuussa 2012 tekemä periaatepäätös Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategia ja toimintaohjelma 2012-2020.

Lisätietoja:

Biologi Arto Ustinov, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 5024 239, arto.ustinov(at)ely-keskus.fi

Biologi Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p.  029 5024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi


Regional information