Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Fem nya skötsel- och användningsplaner för Natura 2000-områden i Egentliga Finland (NTM-centralen i Egentliga Finland)

Skötsel- och användningsplanerna för Natura-områdena Viurilanlahti och vattendragsområdet Kiskonjoki i Salo, Pemarådalen och Pemarviken i Pemar samt Mustfinnträsket i Pargas är färdiga. Planerna styr skötseln och användningen av områdena för att bevara och förbättra värdefulla naturtyper samt öka artmångfalden.

De föreslagna skötselåtgärderna förbättrar också landskapet och främjar rekreationen i områdena. Liknande planer har redan länge uppgjorts för statsägda markområden. Den här gången gäller planerna i högre grad privat mark och lägger större vikt vid belastningen från vattendragets tillrinningsområde. I de färdiga planerna finns kartor och text om de områden som är i behov av skötsel och iståndsättning.

Planerna bygger på omfattande uppgifter och utredningar

I skötsel- och användningsplanerna sammanställs befintlig information om naturvärdena, kompletterat med många utredningar om arter och naturtyper. I planerna presenteras lösningar för de kommande 10–15 åren och anvisningar för bevarande och tryggande av värdefulla arter och naturtyper och tillhörande utvecklingsprocesser. Anvisningarna för skötsel och användning är av allmän natur och gäller vidsträckta områden. En del av skötselförslagen förutsätter att en mer detaljerad skötselplan utarbetas. Det gäller bland annat inhägnad, röjning och andra betesarrangemang på betesmarker.

Planeringen har gjorts i samarbete med lokala markägare och andra aktörer. Varje planeringsområde har haft en egen grupp, i vilken har ingått markägare och olika användargrupper. Under planeringens gång har man bland annat arrangerat tillställningar för allmänheten och samlat in respons och utvecklingsförslag.

Planerna har sammanställts inom projektet VELHO 2011 - 2014, som leds av NTM-centralen i Egentliga Finland. Målet med projektet är att samordna och utveckla vatten- och naturvården i Egentliga Finland och Satakunta. Projektet finansieras ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Aktiv skötsel bevarar naturvärdena

Bevarandet av den naturliga mångfalden i Natura 2000-områdena förhindrar i regel inte mänsklig aktivitet i områdena, utan det väsentliga för att bevara mångfalden, vissa allt mer sällsynta naturtyper, arternas levnadsmiljöer och fågelbeståndet är aktiv skötsel. De här Natura 2000-områdena i Salo, Pemar och Pargas är våtmarker och vattendrag vilkas natur-, landskaps- och rekreationsvärden hotas av att öppna mark- och vattenområden eutrofieras och växer igen.

Skötselförslagen går i hög grad ut på att göra landskapet mer öppet, bland annat genom bete, slåtter av vassruggar och småskalig röjning av träd och buskar. Genom den jakt på små rovdjur och utplåning av främmande arter som framläggs i planerna stöds den ursprungliga finländska faunan och floran. Med hjälp av skyddszoner, våtmarker och sedimenteringsbassänger förhindras att näringsämnen och fasta partiklar rinner ut i vattendraget från jord- och skogsbruksmarker i tillrinningsområdena. Ibland kan en bevarad eller ökad mångfald också förutsätta att man värnar om naturtillståndet, till exempel genom att spara trädbestånd vid stränder för fåglar, däggdjur, insekter och skuggälskande organismer i bäckar och åar.

Planerna är rekommendationer

För att målen i skötsel- och användningsplanerna ska nås krävs samarbete mellan flera parter. Ansvaret ligger på Forststyrelsen och NTM-centralerna. Utifrån planerna kan markägarna själva främja bevarandet av naturvärden i områdena. Det ska ändå avtalas med den ansvariga parten. För att genomföra de åtgärder som föreslås i planerna kan markägare och föreningar i regel få stöd via systemet med miljöstöd för jordbruk. Det är emellertid alltid frivilligt att genomföra de rekommenderade åtgärderna. Skötsel- och användningsplanerna kan utnyttjas i kommande projekt i områdena.

Mer information:

koordinator Marjo Perkonoja, tfn 0295 022 924
överinspektör Leena Lehtomaa, tfn 0295 022 894

Planpublikationerna i elektroniskt format i Nationalbibliotekets publikationsarkiv Doria:

www.ymparisto.fi/sv-FI/VELHO


Regional information