Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Översvämningsproblemen i Lappfjärds å går inte att lösa med en gång (NTM-centralen i Södra Österbotten)

Översvämningsarbetsgruppen för Lappfjärds ås avrinningsområde har efter översvämningarna åren 2012 och 2013 utrett olika möjligheter för att hantera översvämningsriskerna i området. Utredningarna har visat att översvämningsproblemen i Lappfjärds å inte kan lösas enbart med någon enskild åtgärd, utan det fordras en kombination av flera åtgärder. De åtgärder som behövs är:

  • åtgärder som minskar översvämningsrisken, såsom att beakta översvämningsområdena i planläggningen och kvarhållande av vatten i avrinningsområdet
  • åtgärder för översvämningsskydd, såsom invallningar i Lappfjärd och rensning av vissa åfåror
  • beredskapsåtgärder, såsom egen beredskap
  • agerande i översvämningssituationer, bl.a. i form av snabba översvämningsvarningar och en enhetlig situationsbild
  • åtgärder efter översvämning, bl.a. i form av krishjälp och information om övriga åtgärder efter att situationen avtagit.

Förslaget till plan för hantering av översvämningsrisker i Lappfjärds å under åren 2016–2021 var framlagt till samråd i april-maj 2015. Responsen har nu sammanställts och besvarats. Sammandraget av responsen inklusive svaren finns på webbplatsen www.miljo.fi/trhs/lappfjardsa. På samma adress finns även förslaget till plan för hantering av översvämningsrisker. Planen kommer att uppdateras under hösten och på basis av responsen kommer planen att uppdateras bland annat med förslaget att avlägsna uppdämningen som orsakas av bron i Lappfjärds centrum i samband med att bron förnyas.

Planen för hantering av översvämningsrisker har utarbetats av översvämningsarbetsgruppen för Lappfjärds å. Gruppen består av medlemmar från kommunerna i avrinningsområdet, närings-, trafik- och miljöcentralerna i Södra Österbotten och Egentliga Finland, landskapsförbunden och räddningsverken.  

Samtidigt med planen för hantering av översvämningsrisker har många åtgärder som minskar översvämningsriskerna förverkligats. NTM-centralen har deltagit i kostnaderna för planeringen av dessa åtgärder med ca 30 000 euro. Staden Kristinestad har under åren 2013–2015 drivit projektet Akuta åtgärder mot översvämningar i Kristinestad, med vilket man på ett mångsidigt sätt har främjat översvämningsskyddet i området. NTM-centralen i Södra Österbotten beviljade projektet finansiering på sammanlagt 400 000 euro. Utöver detta beviljade NTM-centralen under sommaren 2015 staden Kristinestad ett bidrag på 175 000 euro för genomförandet av fas 1 av invallningarna i Lappfjärd. Bidraget är det största som NTM-centralen i år har beviljat för vattendragsprojekt.

Mer information:

  • www.miljo.fi/trhs/lappfjardsa
  • Planerare Petter Höglund, sekreterare för översvämningsarbetsgruppen i Lappfjärds å, tfn 0295 027 810
  • Vattenresurschef Liisa Maria Rautio, ordförande för översvämningsarbetsgruppen i Lappfjärds å, 0295 027 919

Regional information