Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Genom naturlig hantering av regnvatten ökar man trivseln i bostadsområden (NTM-centralen i Egentliga Finland)

Idag, torsdagen den 17 september, ordnades ett seminarium om dagvatten, som rönte mycket intresse. Över 160 deltagare bland annat från kommuner, företag, universitet, statens regionförvaltning samlades för att höra på och diskutera nya lösningar inom hanteringen av dagvatten, det vill säga regn- och smältvatten.

Till följd av klimatförändringen kommer störtregnen sannolikt att öka. Då är det viktigt att få bort regnvattnet från vägar och gårdar under kontrollerade former och minimera översvämningssituationerna.

Systematisk hantering av dagvattnet genom en lagändring

Paragrafer som gäller dagvatten skrevs för ett år sedan in i markanvändnings- och bygglagen, i vilken de viktigaste sätten att hantera dagvattnet anses vara markanvändning och planläggning. En övergripande dagvattenhantering innebär att dagvattnet fördröjs och infiltreras på ansamlingsplatsen och avleds till våtmarker. Lagen förbjuder avledning av dagvatten i spillvattenavlopp. Som bäst ingår dagvattenplaneringen också i landskapsplaneringen, så att man skapar trivsamma boendemiljöer med vattenelement.

Kommunerna bär ansvaret för att se till hanteringen av dagvatten. Dagvatten får inte längre ledas in i spillvattenavlopp utan det måste ha egna separata rörledningar. Fastighetsägarna har en primär skyldighet att ta hand om dagvattnet.

En enkät lyfte fram behovet av att utbyta erfarenheter

Ett incitament för det dagvattenseminarium som NTM-centralen i Egentliga Finland arrangerar var en enkät som ordnades för kommunerna förra våren. Den visade att kommunerna behöver diskussion och mer information om konsekvenserna av lagändringen för deras uppgifter samt exempel på nya dagvattenlösningar ända från planering till genomförande. Under seminariet behandlades ämnet mångsidigt. Dagen bjöd på flera exempel på planer och lösningar för dagvattnet både från kommuner i sydvästra Finland och från riksomfattande projekt.

Under seminariet pågick också en dagvattenutställning, där företag presenterade sina planeringstjänster samt tekniska lösningar för hantering av dagvattnet. VTT förevisade forskningsprojekt som anknöt till temat, bland annat nya vattengenomsläppliga beläggningsmaterial. Följande företag fanns på plats: ACO Nordic Oy, Wavin-Labko Oy, Meltex Oy Plastics, SITO, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, Sweco Ympäristö Oy, Ramboll Finland Oy, Pöyry Finland Oy, Uponor Infra Oy, Clean Waters.

Seminariet ingick i miljöprogrammet för sydvästra Finland. Hanteringen av regnvatten är en av prioriteringarna under de närmaste åren i utvecklingsstigen för närvattnen. Genomförandet av programmet främjas bland annat genom sådana här evenemang som bygger på olika teman samt genom en kampanj där föregångare utmanar de övriga aktörerna i sydvästra Finland att tillämpa handlingsmodeller som har visat sig fungera bra och att utföra nya innovativa miljögärningar.

Ytterligare information

Nina Myllykoski, planerare
[email protected], tfn 0295 022 768

Merja Haliseva-Soila, chef för informationstjänsten
[email protected], tfn 0295 022 863

NTM-centralen i Egentliga Finland

 


Regional information