Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

En ny metod prövas i Esse å för att återuppliva beståndet av flodpärlmusslor (landskapen i Österbotten)

I samband med FRESHABIT-projektets delprojekt Österbottens åar har Esse ås bestånd av flodpärlmusslor kartlagts under sommaren och hösten och enstaka individer flyttats till flyttats till gynnsamma livsområden. För att främja reproduktionen var det ursprungligen meningen att musslans glochidielarver samlas vid månadsskiftet september-oktober och skickas till Norge för att födas upp. Trots allt misslyckades flodpärlmusslans lek i Esse å också i år. Nu flyttas vuxna musslor till Konnevesi för att återhämta sig.

I höst flyttas Esse ås musslor till optimala omständigheter vid Jyväskylä universitets forskningscentral i Konnevesi. Det hoppas att musslorna skulle börja producera glochidier igen, då födan är av god och livsförhållandena bättre. Om reproduktionen lyckas, skickas Esse ås flodpärlmusslas glochidier nästa höst till Bergen i Norge och vuxna individer sätts senare tillbaka i Esse å för att bilda ett nytt flodpärlmusselbestånd. Undersökningar har gett lovande resultat av dessa åtgärder för att återuppliva beståndet. Utgående från prognoserna påträffas musslorna snart inte lägre i Esse å varför återupplivningsåtgärder för att bevara arten är nödvändiga. 

Man vet inte säkert varför reproduktionen av Esse ås flodpärlmusslor misslyckades, men den lyckades inte heller i fjol. Enligt observationerna är flodpärlmusslorna i Esse å gamla, över hundra år och dels i mycket dåligt skick. I samband med dykningarna som gjorts under sommaren har man även hittat flera döda vuxna musslor än vanligt. Enligt undersökningarna lever flodpärlmusslans glochidielarver som parasiter på vandringslaxarnas gälar och brist på värdfiskar kan förhindra reproduktionen.

Flodpärlmusslan är en art som lever i klart, kraftigt strömmande vatten. Esse ås rikliga belastning av fast substans och surhet i vattnet är till skada för unga musslor och med tanke på deras överlevnad. Enligt den utredning av fast substans som utförs i samband med Freshabit-projektet var halten av fast substans i Esse å avsevärt stor på sommaren.

Under sommaren och hösten har även andra åtgärder för Esse å inom Freshabit-projektet framskridit. I Esse ås mellersta del har Finlands skogscentral kartlagts eventuella projektområden för naturvården. På våren och sommaren kartlades fågelbeståndet och växtligheten i Jokisuunlahti i Evijärvi. Kartläggningarna ansluter sig till planeringen av restaureringen i Jokisuunlahti Natura-området för vilken man har bildats en arbetsgrupp som består av lokala aktörer, intressegrupper och myndigheter.  

Åtgärderna för Esse ås flodpärlmusslor, utredningen av fast substans och restaureringen av fågelvatten koordineras av NTM-centralen i Södra Österbotten. Freshabit-projektet fortsätter ända till år 2022. Projektets finansieras bl.a. av EU:s Life-fond, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet samt av fonden för Esse å.

Ytterligare information:

  • Esse ås flodpärlmusslor och utredning av fast substans: ledande vattenhushållningsexpert Jukka Pakkala, tfn 0295 027 893, [email protected]
  • Fortsatt uppfödning av flodpärlmusslor vid forskningscentralen i Konnevesi: professor Jouni Taskinen tfn 040 35 58 094, [email protected]
  • Restaurering av Jokisuunlahti: chef för gruppen för naturvård Leena Rinkineva-Kantola tfn 0295 027 920, [email protected]
  • Koordinering av delprojektet Österbottens åar inom Freshabit-projektet: projektkoordinator Erika Raitalampi, tfn 0295 028 027, [email protected]

   


Regional information