Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Etelä-Savossa maahantulijoiden kuntapaikkoja on saatu kiitettävästi (Etelä-Savo)

Laajamittaisen maahanmuuton Etelä-Savon alueellinen yhteistyöryhmä kokoontui Mikkelissä 30.8.2016. Kokouksessa kuultiin eri toimijoiden ajankohtaiskatsaukset ja käsiteltiin laajamittaisen maahantulon varautumistilannetta.

Etelä-Savossa kuntapaikkoja on saatu kiitettävästi

Etelä-Savon ELY-keskus asetti tavoitteeksi 200 lisäkuntapaikan saamisen aiemman 125 kiintiöpakolaisen kuntapaikan lisäksi. Kiintiöpakolaisia ottavat vastaan Mikkeli, Hirvensalmi, Pertunmaa ja Juva. Uusia päätöksiä erityisesti turvapaikanhakijoille ovat tehneet Pieksämäki 50, Savonlinna 50 ja Mikkeli 40 paikkaa. Mikkeli ja Juva korottivat kiintiöpakolaisten vastaanottoa 10 paikalla. Etelä-Savossa on tällä hetkellä 145 kiintiöpakolaispaikkaa ja 140 paikkaa turvapaikanhakijoille. Lisäksi Heinäveden kunnanhallitus on tehnyt myönteisen päätöksen vastaanottaa 10–20 pakolaista kuntaansa. Kangasniemellä käydään 15.9.2016 kuntalaiskeskustelua pakolaisten vastaanottamisesta.

Etelä-Savon ELY-keskus on ilahtunut kuntien myönteisestä suhtautumisesta maahanmuuttaja- ja turvapaikkakysymyksiin. Loppujenkin eteläsavolaisten kuntien kanssa käydään vielä syksyn aikana keskustelut maahanmuuttajien sijoittumisesta kuntiin ja laaditaan kunnan kanssa vähintäänkin avoin sopimus, joka takaa kunnalle laskennalliset korvaukset kuntaan itsenäisesti muuttavasta pakolaisesta.

Oleskelulupapäätöksiä tipahtelee hitaasti

Etelä-Savon vastaanottokeskuksissa odotellaan oleskelulupapäätöksiä. Päätöksiä tulee hitaasti. Elokuun puoleenväliin mennessä Maahanmuuttovirasto on tehnyt Etelä-Savon vastaanottokeskuksissa oleville turvapaikanhakijoille 155 kielteistä ja 25 myönteistä päätöstä ja  14 alaikäiselle on myönnetty oleskelulupa. Yksin tulleita alaikäisiä on noin 140 odottamassa päätöstä.

Nuorten ja alaikäisten kuntasijoitukset ovat ajankohtaisia erityisesti Savonlinnassa ja Pieksämäellä, joissa molemmissa toimii kansanopistoissa ns. Nutukka-ryhmät. Lisäksi Savonlinnassa on nuorille alaikäisille yksintulleille turvapaikanhakijoille suunnattu perhekoti. Myös Pertunmaan tukiasumisyksikön nuorten sijoittuminen kuntaan on keskustelun alla. Nuorten vastaanottoyksikkötoimintoja ollaan vähentämässä syksystä alkaen.

Vastaanottokeskusten haasteena on pitkät odotusajat, jotka venyvät edelleen, kun kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet valittavat hallinto-oikeuteen. Päätöksen odottaminen saattaa viedä puolikin vuotta. Kielteisen päätöksen saaneella on 30 päivää aikaa poistua maasta. Vastaanottokeskuksissa varaudutaankin kielteisten päätösten aiheuttamiin reaktioihin.

Lisääntyvään maahanmuuttajien määrään varauduttava

Yhteistyöryhmän kokouksessa kuultiin SPR:n Kaakkois-Suomen piirin ja Maahanmuuttoviraston edustajien puheenvuorot, joissa molemmissa korostettiin etukäteen laadittujen varautumissuunnitelmien merkitystä. Suomi ei ollut varautunut riittävästi vuonna 2015 saapuneeseen yli 30 000 turvapaikanhakijan määrään. Eri viranomaisten ja toimijoiden tuleekin päivittää omat suunnitelmansa laajamittaisen maahantulon varalle ja ottaa opiksi ne asiat, joissa olisimme koko Suomi-tasolla voineet toimia paremmin.

Tänä vuonna maahantulijoiden määrä on palautunut normaaliin tulijamäärään, noin 300 turvapaikanhakijaa kuukaudessa. Kuitenkin Suomen tulee edelleen varautua vastaanottamaan suurempia määriä turvapaikanhakijoita. Tilanne Euroopassa ja sen lähialueilla ei ole muuttunut; Syyrian ja Irakin sotatilanteet jatkuvat, Kreikassa odottaa 58 000 turvapaikanhakijaa uudelleensijoittamista ja Välimeren yli pyrkii turvapaikanhakijoita Eurooppaan.

Etelä-Savon ELY-keskus koordinoi lisääntyvään ja laajamittaiseen maahantuloon varautumista. Laajamittaisella maahantulolla tarkoitetaan tilannetta, jossa kansainvälistä suojelua tarvitsevien maahantulijoiden määrä on poikkeuksellisesti niin suuri, etteivät normaalit maahanmuutto- ja pakolaisten vastaanottoon liittyvät toimenpiteet riitä. Tärkeimmät asiat varautumistyössä ovat vastaanottoon varattavien tilojen riittävyys ja eri toimijoiden saumattoman yhteistyön turvaaminen.

Laajamittaisen maahanmuuton Etelä-Savon alueellinen yhteistyöryhmä

Alueellinen yhteistyöryhmä koordinoi, kokoaa ja välittää operatiivista tilannekuvaa laajamittaisesta maahantulosta Etelä-Savossa. Yhteistyöryhmän työn tavoitteena on alueellisen varautumisen kehittäminen ja toiminnallisen yhteistyön luominen laajamittaisessa maahantulossa sekä akuutissa turvapaikanhakijatilanteessa. Tavoitteena on myös sitouttaa keskeisimmät alueelliset ja paikalliset viranomaiset sekä muut toimijat varautumisen suunnitteluun ja ylläpitoon. Yhteistyöryhmässä on mukana valtion viranomaisten, kuntien ja järjestöjen edustajia. Ryhmän toimikausi on 1.12.2015-31.12.2017.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Irja Sokka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 089
Johtava asiantuntija Vesa Rautio, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 225


Regional information