Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Kuulutus Terrafame Oy:n kaivosalueen vesienhallintaan liittyvästä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (Kainuu, Pohjois-Savo)

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Kainuun ELY-keskus) ilmoittaa Terrafame Oy:n Vesienhallinta -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman vireilläolosta. Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut ympäristövaikutusten arviointiohjelman tänään 23.8.2016.

Terrafame on käynnistänyt kaivosalueen vesienhallintaan liittyvän ympäristövaikutusten arviointimenettelyn, koska voimassa olevat ympäristöluvat eivät mahdollista kaivosalueelle kertyneiden ylimääräisten vesien purkamista Terrafamen suunnittelemalla aikataululla. Ylimääräisten vesien purkamista pois kaivosalueelta rajoittaa purkuvesille määrätty sulfaatin päästökiintiö. Vaasan hallinto-oikeus linjasi 28.4.2016 antamassaan päätöksessä, että nykyistä suurempi sulfaatin päästökiintiö Nuasjärveen edellyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelyn toteuttamista.

Kaivosalueelle kertyneiden ylimääräisten vesien purkaminen mahdollistaisi kaivosalueen valuma-alueen pienentämisen, jolloin kaivosalueelle sadannan seurauksena kertyvä vesimäärä pienenisi. Kaivosalueen vesivarastojen purkaminen sekä valuma-alueen pienentäminen parantaisi kaivosalueen ympäristö- ja patoturvallisuutta.

Vaasan hallinto-oikeus on lisäksi päättänyt, että Terrafamen toimintaa koskevat keskeiset ympäristöluvat ovat määräaikaisia vuoden 2018 loppuun saakka siten, että eri lupia koskevat hakemukset on jätettävä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle elokuun 2017 loppuun mennessä.

Tässä ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan neljää eri vaihtoehtoa:

Vaihtoehto 0 (VE 0): Kaivostoiminta jatkuu niin, että voimassa on VHO:n päätöksen mukaiset päästökiintiöt ja haitta-aineiden pitoisuusrajat. Toiminnassa joudutaan mahdollisesti suorittamaan lisäjuoksutuksia vanhoille purkureiteille keväisin.

Vaihtoehto 1a (VE 1a): Kaivostoiminta jatkuu niin, että kolmelle ensimmäiselle vuodelle purkuputkelle asetettu sulfaattikiintiö on 30 000 t/v ja vanhoille purkureiteille noin 5 000 t. Neljännestä vuodesta alkaen purkuputkelle asetettu sulfaattikiintiö on 15 000 t/v ja vanhoille purkureiteille noin 5 000 t. Sulfaatin osalta sallittu pitoisuusraja ensimmäiset kolme vuotta on 4 000 mg/l, jonka jälkeen sallittu pitoisuusraja on 2 000 mg/l.

Vaihtoehto 1b (VE 1b): Kaivostoiminta jatkuu niin, että kolmelle ensimmäiselle vuodelle purkuputkelle asetettu sulfaattikiintiö on 15 000 t/v ja vanhoille purkureiteille 15 000 t. Neljännestä vuodesta alkaen purkuputkelle asetettu sulfaattikiintiö on 15 000 t/v ja vanhoille purkureiteille 5 000 t. Sulfaatin osalta sallittu pitoisuusraja ensimmäiset kolme vuotta on 4 000 mg/l, jonka jälkeen sallittu pitoisuusraja on 2 000 mg/l.

Vaihtoehto 2 (VE 2): Kaivostoiminta ajetaan alas. Alasajovaihe kestä noin 5 – 7 vuotta. Vesien johtamistarpeen arvioidaan olevan nykyistä suurempi bioliuotuksen haihdunnan hiipuessa ja veden malmiin sitoutumisen loppuessa. Syksyn 2016 aikana laaditaan kaivoksen sulkemissuunnitelma, jonka perusteella arvioidaan juoksutustarve ja siitä aiheutuva kuormitus.

Vaikutustarkkailussa huomioidaan nykyisen purkupaikan lisäksi kaksi uutta purkupaikkaa Nuasjärvessä (alustavasti Rimpilänsalmi ja Petäisenniska)

Kainuun ELY-keskus kuulee ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä useita eri asiantuntijatahoja sekä YVA-menettelyä varten kootun seurantaryhmän edustajia.  Yleisöllä on mahdollisuus esittää kirjallisesti mielipiteensä arviointiohjelmasta kuulutuksessa esitetyn mukaisesti. Hankkeen yleisötilaisuus pidetään to 8.9.2016 klo 18 alkaen Kajaanin kaupunginkirjastolla (Seminaarinkatu 15). Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisätietoja antaa

Asiantuntija Joni Kivipelto, Kainuun ELY-keskus, p. 0295 023 904, [email protected]


Regional information