Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Östersundoms marksubstansprojekt har vittgående miljökonsekvenser (Nyland)

Generalplanen innehåller tre alternativa placeringar i Östersundom för marksubstansprojektet: Långkärrsberget (på bilden), Hältingberget och Norrberget.

Helsingfors stad planerar en omfattande plats för täkt, förvaring och behandling av marksubstans i Östersundom. Enligt NTM-centralen har bedömningen av marksubstansprojektets miljökonsekvenser gjorts på ett korrekt sätt och den uppfyller kraven i lagen. De största miljöolägenheterna är buller, vibrationer och damm. Konsekvenserna för naturen, landskapet samt invånarnas levnadsförhållanden och trivsel är också negativa i alla alternativ. Alla konsekvenser är långvariga.

Syftet med marksubstansprojektet är att ta fram sådana marksubstanstjänster som behövs för byggandet av ett bostadsområde i Östersundom. Staden strävar efter att producera marksubstanstjänsterna på ett resurs- och kostnadseffektivt sätt som sparar naturresurserna och så att utsläppen minimeras.

För att projektet ska kunna genomföras måste en områdesreservering göras på platsen för marktäkten i landskaps- och generalplanen. Planläggningen av Östersundom pågår som bäst. Marksubstansprojektet har tre alternativ vars placeringar finns utmärkta i förslaget till generalplan.



En skogsdunge med ädla lövträd i Hältingberget intill projektområdet.

 

NTM-centralen anser att det är viktigt att man förutser och minimerar samverkan på miljön mellan byggandet i Östersundom och marksubstansprojektet. Marksubstansprojektet måste samordnas tidsmässigt med planläggningen av och byggandet i området. Man kan minska miljö- och trafikolägenheterna genom att indela byggandet av området i lämpliga faser.

Konsekvenserna av marksubstansprojektet för naturvärdena i Natura 2000-området i Sibbo storskog måste utredas art- och naturtypsspecifikt i samband med den vidare planeringen. Projektet får inte äventyra naturvärdena i Sibbo storskogs nationalpark och inte heller de fungerande ekologiska förbindelserna i området.

Transporterna av marksubstans ökar avsevärt trafiken i området, vilket kan leda till säkerhetsrisker. Under byggnadstiden måste man se till att invånarna tryggt kan ta sig till kollektivtrafikhållplatserna.

Bostadsområdet i Östersundom kan ha upp till 70 000 nya invånare år 2060. Byggandet kräver omkring sex miljoner kubikmeter marksubstans. Samtidigt uppstår omkring sju miljoner kubikmeter marksubstans som inte duger till byggande. Byggandet kräver områden där man bland annat kan krossa sprängsten, tillverka asfalt och betong samt mellanlagra och slutförvara marksubstans.

NTM-centralen fick sju utlåtanden och tio åsikter om den konsekvensbedömning Helsingfors stads byggnadskontor gjort. De och NTM-centralen i Nylands utlåtande finns på adressen http://www.miljo.fi/ostersundommarksubstansMKB
 


Bilder: Leena Eerola

Ytterligare information:
överinspektör Leena Eerola, 0295 021 380


Regional information