- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2016
Sinilevähavaintoja ajankohtaan nähden vähän (Pirkanmaa)
Pirkanmaan valtakunnallisilla leväseurantapaikoilla levätilanne on ollut viikolla 28 ajankohtaan nähden keskimääräistä rauhallisempi.
Hieman levää on havaittu Ikaalisissa Kyrösjärven Toivolansaaren rannalla, Sastamalan Houhajärvellä sekä Pyhäjärvellä Lempäälässä Mäyriän- ja Pirkkalassa Kranstolpan rannoilla. Yleisöhavaintoja sinilevästä on tullut lisäksi ainakin Lempäälästä Hulauden vesialueelta ja Mäyhäjärveltä.
Muualta Suomesta on tullut havaintoja ruostesienen itiöiden massaesiintymistä, jotka voivat muodostaa vedessä jopa satojen metrien pituisia ruskeita tai ruosteenpunaisia "lauttoja". Ilmiö ei ole vaarallinen ja lautat hajoavat yleensä muutamissa päivissä.
Pirkanmaalla levätilannetta seurataan 38 havaintopaikalla
Kuntien ympäristöviranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset arvioivat sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti kerran viikossa ja Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin.
Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Runsastuva sinileväesiintymä näkyy vedessä sinivihreinä hippuina. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista. Tikulla koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun. Jos epäilee, että sinilevää on vedessä, voi sitä ottaa vesilasiin ja antaa seistä noin tunnin. Jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan mikäli vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.
Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä
Tampereen uimarantojen uimavesien ajantasaisia lämpötiloja voi nyt seurata uudesta mSwim-palvelusta. Karttapohjaisesta sovelluksesta saa myös tietoa uimarantojen sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.
Uimavesien lämpötila- ja sinilevätiedot päivittyvät mSwin-palveluun tiheimmin vilkkaimmilta rannoilta, mutta myös pienemmiltä uimapaikoilta aina sitä mukaan, kun niissä käydään tarkastuksilla.
Tietojen haku ja yleisöhavaintojen tallennus
Voit levätilanne- ja pintalämpötilatietojen tarkastelun lisäksi tallentaa Järvi&MeriWikiin omia havaintojasi Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Havaintoja voit tallentaa sinilevätilanteen lisäksi esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja monista muista vesistön tilaa kuvaavista tekijöistä.
Vedenlaatu- ja muutakin kaikille avointa ympäristötietoa voit tarkastella myös Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämästä Avoin tieto -palvelusta www.syke.fi/avointieto.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
Vesitalousasiantuntija Sami Moilanen
puh. 0295 036 358
sami.moilanen(at)ely-keskus.fi
Järviwiki www.jarviwiki.fi
- Publiceringsdatum
- 2016-07-14